Get a sneak peek at whats next for Permanent Hazards on our April 7th Office Hours!
Post by Grepa
VojtaKopta wrote: ... Radar u stanice OMV v Ulici k Barrandovu, poblíž křižovatky s Wassermannovou.
https://www.waze.com/cs/livemap?lon=14. ... 66&zoom=17
IMHO: Dle Street View, by samotné kamery asi konstrukčně splňují parametry potřebné k sledování rychlosti a doplněním IF reflektory umožňuje i detailnější záběry, např. čtení PZ a rozlišení typu vozidel. Ale protože chybí další důležitý prvek (a to úseková hranice) není to podle mne i podle jiných názorů (čtených na jiných servech) kamera úsekového měření :). Avšak aktuální situace může být jiná.
VojtaKopta wrote: ... K cementárně, poblíž křižovatky s V sudech, hned u autobusové zastávky
https://www.waze.com/cs/livemap?lon=14. ... 66&zoom=17
Správný permalink https://www.waze.com/cs/editor/?env=row ... =144195515
Toto je jednoduché, kamery nesplňují ani jediný technický předpoklad pro měření rychlosti. IMHO ostatní Wazery svádí k mylnému úsudku cedule upozorňující na možnost měření v předmětném úseku, ale tu by se muselo podle view street uskutečnit jinými prostředky, např. mobilním radarem :).
Obě jsou to klasické externí kamery, pravděpodobně patřící jednotce HS-8 (Praha 5 - Radotín) a slouží pro zabezpečení křižovatky při jejich výjezdu. A zase: avšak aktuální situace může být jiná.
VojtaKopta wrote: Oba tyto radary jsem dnes přidal ve víře, že jsou funkční a jen opomenuté. Zajímá mě tedy, zda jsem to udělal dobře, či zda jde o radary, které nefungují (viz příspěvek výše Radary 2015) a neměly by tedy v navigaci být hlášeny.

Pokud jsou to pravé Rychlostní Radary tak ano a pokud nejsou pravé tak ne :). Hmm, asi nečekaná odpověď.
VojtaKopta wrote: Pokud jde o druhý případ, kdy by neměly být hlášeny, zajímalo by mě, zda je neoznačit alespoň jako Falešné radary, protože je pro mě, jako řadového řidiče matoucí, pokud se blížím např. k bráně, na které evidentně radar je (ať už funkční nebo ne) a nejsem na ni upozorněn.
Tu je odpověď nejjednoduší :) Jako FAKE RADAR podle současných pravidel (viz WIKI) určitě NE. IMHO je kontraproduktivní zanášet do Waze desítky tisíc Fake a myslet si, že aspoň jiní tak nebudou na stejné, nebo jiné místo instalovat jiný nesmyslný radar. Zkušenost je právě obrácená, ve vzoru učení nápodobou, je pak imitace špatných vzoru lavinovitá (efekt Bobo panenky) :(. Zkratka špatný vzor je horší než žádný.

!!! Přijmeme-li Fake jako možnost pro "Rychlostní Infotabule" mluvíme o desítkých tisíc Fake Radaru a aplikujeme-li toto pravidlo i pro ostatní kamery dopravně-informativní systému budeme nejspíše atakovat číslovku blízké 40-50 tisíc Fake ikonek :(. Protože, když můžou mít hasiči v Rapotíně svůj Fake radar (nebo dva :?), proč v Horní nemůžou mít tady aspoň tři a v Dolní aspoň pět :(.
Grepa
Area Manager
Area Manager
Posts: 1832
Has thanked: 304 times
Been thanked: 435 times
Send a message
Last edited by Grepa on Thu Apr 09, 2015 6:53 am, edited 2 times in total.

Post by Grepa
porubcan wrote:ja by som to este trochu rozsiril. Waze je globalny projekt s korenmi v Izraeli. to co sa nam zda zbytocne, moze mat rozumne vyuzitie inde. mozno prave v IL alebo povedzme v USA...
Ano, Porubcan to popsal dobře. Různé země, mají různé zvyklosti. Někde jsou nezákonné automatické radary a někde jejich zaznamenávání do databáze :?. Fakt je, že výše uvedený příklad je v ČR mimo WIKI pravidla, kde se jasně uvádí, že pokud se jedná o jedná o nevyužívanou skříň od radaru (a neřeší se jestli dočasně nebo dlouhodobě) má být zanesena jako pravý Rychlostní Radar. Jak je to v SK nevím :).
porubcan wrote: a este mozno perlicka z nasej dialnice, z neoverenych zdrojov... na dialnici je viacero stanovist fixnych radarov avsak policajti vraj disponuju iba zopar kusmi samotnej radarovej techniky, ktoru mozu medzi jednotlivymi stanovistiami premiestnovat podla vlastnych potrieb. t.j. vacsina tych radarov je v reali neaktivna. nevieme vsak ktore su v danom momente aktivne...
Ano a to je asi ten největší důvod, proč je tendence prázdné radarové skříně zanášet, jako Rychlostní Radary. IMHO je v ČR obecně více prázdných a neužívaných radarových, než skutečných aktuálně měřených míst. To i dlouhodobě (roky), dokonce velké množství "jakoradarů" nebyli aktivní nikdy od své instalace. Určitě je možné znovu diskutovat o možnosti využít Falešné/Fake/Dummy Radary pro účel neaktivních radarových skříní. Sám jsem při tvorbě tohoto pravidla nebyl ještě v komunitě a vlastně vůbec neznám argumentaci, proč nejsou nefunkční radary zanesené jako Fake. Zadat Fake Radary místo neaktivních Rychlostních by prakticky nemělo zvýšit skutečný počet Radarů zakreslených podle WIKI pravidel, jen by bylo nutné provést jejich transformaci.

Ale tu nastává jeden problém. Protože je nefunkčních Radaru veliké množství a doopravdy není jednoduché přeinstalovávat jednu kategorii radarů na druhou, je ten problém opravdu veliký. Jednak není možné radary jednoduše instalovat a tato možnost není otevřená ani pro editory L5-6 :?. Jednak je relativně jednoduché i zamknutý výše zamknutý radar odinstalovat z klienta. Což v případě "DOBŘE SKRYTÝCH" Rychlostních Radarů je prostě realita => více kolem jedoucích klientů si prostě žádného radaru nevšimne (! bo ho nevidí :? !) a opakovaně odklepne "NENÍ TU" a radar po čase z klienta zmizí, aniž by ho někdo dokázal zachránit :(. Kdežto místo, kde je dvoumetrová cedule "Měřený úsek" a za jí jakákoliv kamerka hlídající cokoliv, nebo InfoTabule s nápisem RADAR jak vrata od stodoly, je pro klienta hned důvod hlásit Rychlostní Radar, protože si všiml, že ve vedlejší dědině jsou už takhle zakreslení všechny tři InfoTabule a na tuhle tu se jaksi z divných důvodů zapomnělo (:. Nezapomnělo, už jsem ji patnáctkrát smazal stejně jako Kameru na Červenou kdekoliv na rovné silnici => na 105% je to inteligentní semafor s čidlem u přechodu pro chodce a to se nemusím dívat na nic :(.

Zkrátka jak psal GinBook, dokud nebude sekce Radary spravovaná kontrolovatelně => například podobně jako Uzavírky, nebude možné udělat s Radary pořádek :(. Můžeme se snažit, informovat nejaktivnější editory a uživatelé, ale ti tvoří jen zlomek masy těch, kteří nejsou a ani nemohou být informováni a v sekci Radary dělají chaos :(. Nemluvně o těch, kteří informování jsou, ale současná pravidla, jaksi nejsou podle nich správně, tak dělají chaos taky, ale tentokrát natruc :(.

EDITEM: Stav se po intenzivní činnosti několika málo editorů (největší podíl na dotažení má určitě d2-mac) před více jak 1/2 rokem skokově zlepšil a teď setrvává v mírné agonii :?. Tím myslím, že se objevují nové neplatné radary. Ty se z 90% zachytí ještě nepotvrzené a zbývající část má atribut nízký věk, autora s nízkým lockem a většinou nepatřičnou lokalizaci => ne moc složitě se takový jakobyradar specifikuje => následuje jeho odstranění.
Horší je už to, že s mapy mizí platné radary, které postupně shazují klienti přímo z terénu :(. Ty prostě nejednou zmizí a nejsou :(. Bohužel :?.
Grepa
Area Manager
Area Manager
Posts: 1832
Has thanked: 304 times
Been thanked: 435 times
Send a message

Post by Grepa
Překvapuje informace, že Ginbook pomohl vytvořit "semaforový radar" :?.
Není v tom nějaké nedorozumění? IMHO nemáme v aplikaci žádné "Semaforové radary"

Ve Wiki máme popsané: 1/ Radar měřící rychlost 2/ Kamera monitorující průjezd na červenou a 3/Falešná kamera/radar.

Také zmínku o "je uvedeno ze kamera je nastavena jako by snímala projíždějící auto zezadu" jsem tam nenašel. Pokud tím není myšlena věta "Správně umístěný radar má ve směru jízdy symbol radaru a pak červenou tečku."
Grepa
Area Manager
Area Manager
Posts: 1832
Has thanked: 304 times
Been thanked: 435 times
Send a message

Post by Grepa
Hmm, teď mi došlo, že používáme v editoru termín "Semaforový radar", to je matoucí. Správně je to ve Wiki "Kamera monitorující průjezd na červenou" a termín "Kamera na červenou" je asi výstižnější.

Předpokládám, že v té Jihlavě se jednalo o tu Kameru na červenou a ne o Zpomalovací radarový semafor, s kterým je často omylem zaměňován :).
Grepa
Area Manager
Area Manager
Posts: 1832
Has thanked: 304 times
Been thanked: 435 times
Send a message

Post by Grepa
Začaly se objevovat nové INFOTABULE s číslem SPZ měřeného. IMHO ani toto není radar :?.

edit: pořád mi nejde přiložit obrázek :?
Grepa
Area Manager
Area Manager
Posts: 1832
Has thanked: 304 times
Been thanked: 435 times
Send a message

Post by Grepa
Grepa wrote:Začaly se objevovat nové INFOTABULE s číslem SPZ měřeného. IMHO ani toto není radar :?.
edit: pořád mi nejde přiložit obrázek :?
Jak jsem byl zmatený blokací přílohy, přehlédl jsem, že jsem nedal permalink na umístění nové Infotabule s displejem na SPZ. Je to Kamýcká, Praha.. Aktuálně je tam zase chybně zadaný šedý radar. Asi to psychologicky funguje lépe, než stará a prostá Infotabule s metrovým nápisem RADAR ;).Fotku snad přiložím později.

Edit: Fotka Infotabule s SPZ => IMHO neslouží k pokutování řidičů
Grepa
Area Manager
Area Manager
Posts: 1832
Has thanked: 304 times
Been thanked: 435 times
Send a message
Attachments
Last edited by Grepa on Sat Jan 02, 2016 9:44 am, edited 1 time in total.

Post by Grepa
komichal wrote:Dovolil jsem si tedy ve jménu konzistence stejný termín zrecyklovat i pro editor.
IMHO je to pro editor přijatelné. Určitě méně matoucí než původní formulace. I když pravděpodobně si je méně zkušení (náhodní) editoři a uživatelé aplikace budou plést pořád. Je to podobné jako Radar VS Infotabule. Radarový semafor a Infotabule působí psychologicky, tím že jsou co nejvíce vidět a jejich instalace je maximálně zdůrazňovaná, kdežto restriktivní Radar a Kamera na červenou se většinou maskuje, nebo aspoň se jejich instalace nezdůrazňuje.
Grepa
Area Manager
Area Manager
Posts: 1832
Has thanked: 304 times
Been thanked: 435 times
Send a message

Post by Grepa
jardacz wrote:Jak si na takový názor přišel?
Možná bude nedorozumění v tom, že
grepa wrote:Radarový semafor a Infotabule
nechápu jako
jardacz wrote:Makety nebo strategické dopravní detektory
IMHO popisuji úplně něco jiného. U Radarový zpomalovacího semaforů, ať na přechodu, nebo mimo. Či Infotabulí s ukazatelem rychlosti, nebo jiných doplňkových textů (celkem novinkou je právě SPZ), jde právě o to, aby byly co nejvíce vidět, aspoň si to laický myslím ;). Ani jedno nemá represivní funkci, ergo neslouží k pokutování řidičů. Asi tak.
Grepa
Area Manager
Area Manager
Posts: 1832
Has thanked: 304 times
Been thanked: 435 times
Send a message
Attachments

Post by Grepa
Mirda55 wrote: .... Máte L4+ teda co dělat. Nahlášené radary "rostou" .....
Zadat (hnědý) radar z aplikace je pořád možné. Autorizovat, následně upravovat v současnosti může v ČR jen L4+. Neautorizované (hnědé) radary po cca 14 dnech zmizí z mapy automaticky samy. Tento stav je lepší než byl dosavadní.

I když zatím není možné zpětně kontaktovat autora (hnědého) radaru pro ověření (diskuzi) o návrhu radaru. Klient buď musí buď zadat současně i URko pro vedení diskuze, nebo nejít cestu do WME. Je předpokladem, že L4+ nebudou autorizovat radary bez bližších informací a kontroly. Radary se obvykle následně již needitují => poslední editor je většinou i ten co radar prvně nastavil / odsouhlasil. Prakticky tímto končí živelné zaplavování mapy autorizovanými radary od náhodných (neinformovaných) editorů.

Zatím není jasné, jestli je možné odmazávat potvrzené radary přímo z aplikace, opakovaným potvrzováním volby "NENÍ TU".

EDIT 2016/01/25: opravená barva nepotvrzených Radarů z chybné šedé na správnou hnědou. Děkuji vargosz za upozornění na nepřesnost / chybu. :)
Grepa
Area Manager
Area Manager
Posts: 1832
Has thanked: 304 times
Been thanked: 435 times
Send a message
Last edited by Grepa on Mon Jan 25, 2016 4:58 pm, edited 1 time in total.

Post by Grepa
rolfovo wrote:.... s tou nemožností mazat nesmyslné radary se Waze moc nevytáhlo .....
Už jsme to zmínili. Hnědé ikonky Radarů není třeba z WME mazat => mizí automaticky. Pokud jsem L3- a nechci aktuálně nějaký konkrétní radar řešit, možná bude i šťastnější si vrstvu Pevné Radary deaktivovat.

Samozřejmě kolegové L4+ budou za každý relevantní návrh, pomoc, ať už k povolení platného Radaru nebo smazání neplatného Radaru rádi.

Jediné co se mění, že už nemůže někdo bez zkušeností instalovat (nastavit) nový radar jak ho napadne. A pro jistotu ještě jednou: Hnědé nepotvrzené radary nejsou problém ;).

EDIT 2016/01/25: opravená barva nepotvrzených Radarů z chybné šedé na správnou hnědou. Děkuji vargosz za upozornění na nepřesnost / chybu. :)
Grepa
Area Manager
Area Manager
Posts: 1832
Has thanked: 304 times
Been thanked: 435 times
Send a message
Last edited by Grepa on Mon Jan 25, 2016 4:55 pm, edited 1 time in total.