Get a sneak peek at whats next for Permanent Hazards on our April 7th Office Hours!
Post by Grepa
Zirland wrote: .... exit pruh ... ... není situace odbočení ...
Prosím tě "Exit pruh" je česky odbočovací pruh? Podle této úvahy by na všech křižovatkách s odbočovacím pruhem nemělo být odbočte? Jsi si jistý touto konvencí?

Kdy by takové pravidlo mělo platit? Vždy, kdy je odbočovací pruh přikazuje jen jeden směr? A potom na křižovatkách bude "Sjeďte vpravo" a "Odbočte vlevo"? A když bude doleva je také odbočovací pruh, tak "Sjeďte vlevo" ? Ad absurdum na kolmé "T" křižovatce s odbočovacími pruhy bude správně sjeďte vpravo / vlevo. IMHO to je úplně nová koncepce.

IMHO pokyn "Sjeďte vlevo / vpravo chápu, je dobrá volba, když cesta za křižovatkou pokračuje v mírné úhlu, co já vím do 45°, nebo pozvolně zatáčí ve větší poloměru. Přibližně za těchto podmínek mi přijde vhodný pokyn odbočte, ať je odbočovací pruh, nebo není. Zmiňovaný argument o dostatečné délce odbočovacího pruhu není můj.

I když určitě existuji opodstatněné okolnosti, k takovému nastavení. Např. nemožnost měnit jízdní pruhy ve velké vzdálenosti před samotnou křižovatkou z titulu dlouhé plné. Za určitých okolnosti by mohl být i běžný hustý provoz. Tak, aby najetí do odbočovacího pruhu bylo včasné. Ale to je výjimka, ne běžný případ každého, jakkoliv dlouhého odbočovacího pruhu.
Grepa
Area Manager
Area Manager
Posts: 1832
Has thanked: 304 times
Been thanked: 435 times
Send a message

Post by Grepa
Zirland wrote:Pruh dejte do prdele klidně - hlavně tam nechejte úhel napojení kolem 25° aby tam byla hláška sjeďte.
Eeee :?. To kulaté slovo? To je argument? Můžeš najít aspoň tři klasické pravoúhlé křižovatky s takovým pokynem, která dlouhodobě funguje a žádného BFU taková hláška nepřekvapuje => nechodí na to URka? Já mohu v okruhu 10km najít tři takové, kde je OVP a nikoho to neirituje. Proč asi?
Grepa
Area Manager
Area Manager
Posts: 1832
Has thanked: 304 times
Been thanked: 435 times
Send a message

Post by Grepa
Pane kolego, nevím jaký úhloměr nají ve svém vesmíru, ale v tom našem se úhlu 90° říká pravý ;).

Pane kolego, máte celou CZ na demonstraci třech křižovatek se standardním pravoúhlým napojením split odbočení, kde je v odbočovacím pruhu (a říkejte si tomu jak chtějí, třeba exitový, vopoštěcí) jediný pokyn SVP, nebo DSVP . A já na území velké Ostravy najdu tři křižovatky s podobným odbočovacím pruhem, kde je pokyn OVP roky a BFU ani editory to neděsí => nepíší tam URka.

Určitě existuje napojení komunikací takovým způsobem, že, nebo stavební řešení odbočovacího pruhu provedené tak, že by byl pokyn OVP matoucí, tudíž je použitý jiný. IMHO tu to není takový případ.

A můj nejpádnější argument: Ve Waze je OVL v takto propojených komunikaci se split odbočovacím pruhem, absolutní většina => tudíž standardní řešení. Vůbec nechápu, proč a kde se tato inovativní myšlenka vzala. Projde-li do WME, budeme muset 99,9% křižovatek se split odbočovacími pruhem opravit z OVP na SVP, či na DSVP. Protože je-li argument přítomnost samostatného odbočovacího pruhu, jde problém s chybnou hláškou, skrz všechny typy segmentů Od Freeway, přes Primary, až po Private. Ale jo, jednou k revoluci v hláškách dojít musí ;).

1/ TU
2/ TU
3/ hmm TU eee vtipných 45° :D
4/ TU tu je to celé špatně => revolučně má být DSVL / DSVP, nebo tu ne? Tak kdy vlastně?

Ale můžeme hlasovat o pravidlu: V jednosměrné exit pruhu, se použije hláška SVP či DSVP. Případně to později (hned) rozšiřme i o levé exitové pruhy, samozřejmě jen pokud takový pruh existuje.
Grepa
Area Manager
Area Manager
Posts: 1832
Has thanked: 304 times
Been thanked: 435 times
Send a message

Post by Grepa
Zirland wrote: ... Janek to opravil. Případ uzavřen ...
Celou tu dobu, jde o to, že když to Janek opravil, IMHO zvolil špatný způsob.
1/ Místo standardní hlášky OVP zvolil SVP => osobně toto vidím jako jádro problému.
2/ Upravil časování hlášky o cca 70m => osobně toto vidím jako vedlejší, méně důležité.

Po té co jsem ho upozornil, že zvolená hláška není standardní, odpověděl (a oprávněně má právo na vlastní názor), že to vidí jinak a po té co to s několika kolegy v chatu probrali tak to opravil tímto (IMHO) nešťastným) způsobem. Nakonec skutečně v této provedením běžné křižovatce je část kolegů (Včetně Tebe) pro SVP / DSVP a část (včetně mne) pro OVP. Takto jsem vnímal dosavadní diskuzi. Ergo jestli Ty jsi celou dobu myslel, že řeším (pro mne) vedlejší časování hlášky, pak jsme skutečně ztráceli čas. A jestli jsem si já myslel, že celou dobu Ty myslíš, že je správně (pro Tebe nepodstatné) použití jiné hlášky, jen ne OVP. Pak jsem já ztrácel Tvůj čas. Nepochopil jsem to, omlouvám se. Asi tak.

Navrhuji nechat toto řešení projít do klienta a pár kolegů z okolí Ostravy, sledující toto diskuzi, otestovat SVP. Sám se na to zajedu příležitostně podívat. Myslím, že po přímé zkušenosti si svůj názor upřesní. Vnímání hlášky v reálu je subjektivní věc, bohužel není možné mít na jednom Junctionu více hlášek. Po cca dvou týdnech se můžeme k diskuzi a probrat reálné zkušenosti. Jako: Projel jsem a super, či Jj OVP by tu sedělo lépe.

Varování MSL (ministerstva spojených lampáren), DSP není standardní řešení (ani pro slip exit pruhy) a jako takové není jeho šíření přípustné ;).
Grepa
Area Manager
Area Manager
Posts: 1832
Has thanked: 304 times
Been thanked: 435 times
Send a message

Post by Grepa
Nechápu, kdy se objevil názor, že pokud existuje (výraznější) odbočovací pruh v běžné křižovatce pro směr doprava, je vhodnější pokyn SDVP. Jsem přesvědčený, že dosavadní myšlenka je zakreslovat křižovatky jednodušeji a že významná část křižovatek (plus mínus pravoúhlých) jsou zakreslené bez odbočovacího pruhu, nebo s pokynem OVP.

Ale není-li tomu tak, pak by bylo správné udělat přehled (příklady) kdy už se má (je vhodné) použít pokyn DSVP a kdy pokyn OVP.

Vůbec pomíjím otázku proč, když nemít pro levý odbočovací pruh v pravoúhlé křižovatce obdobný postoj, to je mít tam pokyn DSVL.

Výše zmínil Zirland, proč chci pořád hlasovat. Ne, nechci hlasovat, ale chci aby pokyny za modelově obdobné situace byly shodné. Aby ne jedné křižovatce nebyl na odbočovacím pruhu pokyn OVP a ne druhé o pár stovek metrů dále, na obdobném odbočovacím pruhu byl pokyn DSVP, nebo SVP.

Podle čeho je bude pokyn v odbočovací pruhu rozlišen? Podle délky? Podle přítomnosti ostrůvku? Nebo musí být splněné obě podmínky? Jaký délka odbočovacího pruhu ne dostatečná => větší než malá? Ostrůvek musí být s obrubníkem, nebo zvýšený, či bude stačit jeho definice zakreslením na vozovce? Skutečně jsem se domníval, že je tento problém jednoznačný => vlastně, že ani neexistuje, ale teď vidím, jak je názor na toto roztříštěný.

DOTAZ NA JINÉ UR =>

Nedávno bych toto URko (Těšínská, Havířov) opravil na OVP a teď si sám nejsem jistý jestli nemám odpovědět, "Je to správné nastavené. Protože, ......." . Evidentně existuji dva odlišné názory, jeden DSVP a druhá OVP. IMHO takový stav není správný. Mohou existovat nesprávně nastavené křižovatky, ale neměly by existovat rozdílné typové řešení, jednou podle Petra, podruhé podle Pavla.

Podle dosavadních příspěvků by nejspíš:

1/ Ginbook, BBB, Bures a Grepa opravili na OVP, s nebo bez odbočovacího pruhu (bypassu). => Já bych bypass zachoval a opravil OVP.

2/ Janek250, Vijt, Zirland, Masvbr (rampa? :)), Kebb01 vysvětlili zadavateli UR, že pokyn a odbočovací pruh je zadaný správně.

Mohli by prosím kolegové add.2/ mně, ostatním ze skupiny add.1/ a také zadavateli vysvětlit proč ano? Nebo proč ne, ale na Českobratrské ano?

Popravdě, teď v tom mám hokej :?.

PS: nakonec jsem si všiml, že poslední editor je Janek250 :). Nevím jestli je autorem hlášky, nebo ne. Je skutečně náhoda, že oba příspěvky mají shodného posledního editora :). Řeším jen URko a co vlastně je po diskuzi o Českobratrské správně a jak pokračovat a co je komunitním názorem.

Skromně doufám, že ne "Ať si to každý, bastí jak chce ;).
Grepa
Area Manager
Area Manager
Posts: 1832
Has thanked: 304 times
Been thanked: 435 times
Send a message

Post by Grepa
Ano Bures potvrdil předpoklad, že patří do skupiny add.1 a že EN Wiki neoddělený odbočovací pruh nedoporučuje ani zakreslovat. I když samotný odbočovací pruh není ani tak pro mne předmětem diskuze. Jen posouvá o několik desítek metrů spornou hlášku. Jiný rozdíl na displeji aplikace pro uživatele není téměř patrný.

Prostě mi vadí a neumím to klientovi vysvětlit proč za stejné situace a někdy i stejné křižovatce z opačné strany, slyší jednou OVP a podruhé DSVP ???. A protože nechápu proč a co je jinak, nejsem schopen takovou situaci vyřešit / opravit / vysvětlit. A současná praxe v LC => 1/2 DSVP a 1/2 OVP je podle mne špatně.

Takže prosím, proč? A opravíme ty špatné pokyny?
Grepa
Area Manager
Area Manager
Posts: 1832
Has thanked: 304 times
Been thanked: 435 times
Send a message
Attachments

Post by Kebb01
Taky tam vidím optimální "Sjeďte vpravo".

Odesláno z mého HTC One S pomocí Tapatalk
Kebb01
Area Manager
Area Manager
Posts: 707
Has thanked: 224 times
Been thanked: 247 times
Send a message
Oficiální web CZ Waze komunity

------------------------------------------------------------------------------------------------
Sleeping editor for Silesia & West of the Northen Moravia ║ Xiaomi Redmi Note 10 on the board of Renault Mégane

Post by masvbr
nechat a mozna i rampu ... ma to vyhodu, aplikace zazoomuje, coz bezny segment neudela
masvbr
Map Editor - Level 5
Map Editor - Level 5
Posts: 1243
Has thanked: 341 times
Been thanked: 187 times
Send a message
LC, [L5] CM Czech Republic, WME Beta, Android + Waze Beta Client, https://www.wazer.cz

Post by masvbr
jeste pridam dva argumenty proc SVP:

- kdyz budes "odbocovat", tak presne uprostred je ten ostruvek, jen par metru, ale klasicke OVP si predstavuju jinak (a urcite je hodne prikladu, jeden hned naproti ;) kde to OVP je, jen ostruvek je mensi a neni tam pruh) ... a pokud to bude nekdo jen poslouchat , tak _odboci az na te dalsi svetelne krizovatce, ktera je pomerne blizko, lidi nemaji odhad o xxx metrech (to o odhadu neni z moji hlavy, ale ztotoznuji se s timto nazorem :) )

- shodli jsme se, ze je tam odpojovaci pruh, tak i proto SVP
masvbr
Map Editor - Level 5
Map Editor - Level 5
Posts: 1243
Has thanked: 341 times
Been thanked: 187 times
Send a message
LC, [L5] CM Czech Republic, WME Beta, Android + Waze Beta Client, https://www.wazer.cz

Post by PegasusCZ
Co, k tomu... Původně oznamovateli bylo divné že dostal během odbočení 2 instrukce, přičemž kdyby dostal kteroukoli jednu, asi by to nechal být. Jak mi v jiném vlákně Grepa sdělil, je to o vizuálním vnímání řidiče. Pokud je o dodržení konvencí a zbytečné komplikací křižovatky, OVP stačí. Jde o jedno úrovňové odbočení ale zas by nemělo být v rozporu s pocitem řidiče neznalého situace. SVP by taky bylo krásné, ale fakt se hodí na rampy. Možná si protiřečím, proti době kdy jsme tu křižovatku řešili, ale s odstupem času se mi to zdá zbytečně komplikované, chce to nastavit nějak a zkusit projet v reálu, jakým dojmem to bude působit. Ono už to není jen odbočka k marketu ale docela užívaný obchvat centra.

PegasusCZ z Lenovo A6000
PegasusCZ
Posts: 69
Has thanked: 30 times
Been thanked: 19 times
Send a message
PegasusCZ