Post Reply

Κατηγοριοποίηση Οδικού Δικτύου

Post by Mikempell
Αυτό το κείμενο συντάχτηκε από τον χρήστη JimmyK1 μετά από συζήτηση των Greek Champs.
Παρακαλώ διαβάστε τον και ότι απορία έχετε σχολιάστε και θα σας απαντήσουμε.

Κατηγοριοποίηση Οδικού ΔικτύουΕισαγωγή
Καθώς το Waze έχει συγκεκριμένους κανόνες που ακολουθεί με βάση το είδος το δρόμου, έχουν θεσπιστεί οι παρακάτω κανόνες σχετικά με την κατηγοριοποίηση του Ελληνικού Οδικού Δικτύου.
Tο παρόν αποτελεί ένα γενικό πλαίσιο αλλά είναι ένα "ζωντανό" κείμενο το οποίο μπορεί να αλλαχθεί αν υπάρξει λόγος. Σκοπός του είναι να αποτελεί τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές που ακολουθούνται απο όλους τους Έλληνες Wazer-editors.
Δεν αποκλείεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να υπάρξουν άλλες προσαρμογές ή να αποφασιστεί απο τους Local/Country Champs πως είναι προτιμότερο να υπάρξουν εξαιρέσεις (βλ. τέλος κειμένου) ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι wazers. Σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος editor έχει διαφορετική άποψη μπορεί να το συζητάει με τον Area Manager.
Οι κανόνες αυτοί είναι σε συμφωνία και σε μεγάλο μέρος εμπνευσμένοι απο το Road types/USA.Τι ισχύει στην Ελλάδα
Υπάρχουν αναφορές σε συγκεκριμένες αποφάσεις (Απόφαση ΔΜΕΟ/ε/οικ/266/9-3-95 Ανακατάταξη Επαρχιακού Οδικού Δικτύου των Νομών της Χώρας / Απόφαση ΔΜΕΟ/ε/οικ/1408/15-12-95 Κατάταξη Εθνικών Οδών Περιφερειών Αττικής, Στερεάς, Ελλάδας, Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Θράκης σε Βασικό (Πρωτεύον), Δευτερεύον και Τριτεύον Εθνικό Δίκτυο / Απόφαση ΔΜΕΟ/ε/οικ/827/4-8-95 Κατάταξη Εθνικού Οδικού Δικτύου Περιφερειών Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων σε Βασικό (Πρωτεύον), Δευτερεύον και Τριτεύον Εθνικό Δίκτυο) τις οποίες θεωρητικά μπορεί κάποιος να προμηθευτεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ - Μέχρι τώρα δεν έχουν εντοπιστεί online.
Επιπλέον, υπάρχει ένα ιδιαίτερα λεπτομερές λήμμα στην Ελληνική Βικιπαίδεια (Κύριοι Δρόμοι της Ελλάδας) στο οποίο γίνεται αναφορά στους δύο καταλόγους Εθνικών Οδών.


Κατηγορίες Ελληνικών Δρόμων στο Waze


1. Public Roads - Δημόσιοι Δρόμοι:
- 1.1 Highways - Δρόμοι Ταχείας Κυκλοφορίας & Εθνικές Οδοί
-- 1.1.1 Freeway - Αυτοκινητόδρομοι

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν μόνο οι Αυτοκινητόδρομοι. Συνήθη χαρακτηριστικά τους, πέρα από τα χαρακτηριστικά που έχουν οι Εθνικές Οδοί & Οδοί Ταχείας Κυκλοφορίας, είναι ότι αποτελούνται από δύο χωριστά οδοστρώματα για τις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας και έχουν επίσημα χαρακτηριστεί σαν αυτοκινητόδρομοι. Στο ελληνικό οδικό δίκτυο απεικονίζονται με Πράσινες πινακίδες, ενώ οι Μπλέ αναφέρονται στις Εθνικές Οδούς.
Η καλύτερη απεικόνιση του δικτύου αυτοκινητοδρόμων στην Ελλάδα είναι αυτή
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/e ... ad_Map.jpg

Συγκεκριμένα, ως Freeways κατηγοριοποιούνται οι παρακάτω:

Α1 - ΠΑΘΕ (Πειραώς-Αθηνώv-Θεσσσαλονίκης-Ευζώνων) (Λειτουργεί Μερικώς & Υπο Κατασκευή)
Α2 - Εγνατία Οδός (Λειτουργεί Πλήρως)
Α3 - Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (Υπο Μελέτη) -
Α4 - Λάρισας-Τρικάλων (Υπο Κατασκευή)
Α5 - Ιόνια Οδός (Λειτουργεί Μερικώς & Υπο Κατασκευή) (alt: Πατρών-Ιωαννίνων)
Α6 - Αττική Οδός (Λειτουργεί Πλήρως)
Α7 - Αυτοκινητόδρομος Μορέας (Λειτουργεί Πλήρως) (alt: Κορίνθου-Καλαμάτας)
A8 - Ολυμπία Οδός (Υπο Κατασκευή) (alt: Αθηνών-Πατρών)
Α90 – BOAK (Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης) (Λειτουργεί Μερικώς & Υπο Κατασκευή)
- Κατ'εξαίρεση δεν κατηγοριοποιείται ως Freeway αλλά ως Major/Minor Highway, όπως αναλύεται στην παράγραφο "Εξαιρέσεις".

Εννοείται πως απο τους παραπάνω μόνο τα κομμάτια που είναι σε κυκλοφορία θα πρέπει να χαρακτηρισθούν Freeways και όχι αυτά που είναι υπό κατασκευή.


-- 1.1.2 Major Highway - Εθνικές Οδοί
Εθνικές Οδοί & Οδοί Ταχείας Κυκλοφορίας. Συμπεριλαμβάνονται και οι Ευρωπαικές οδοί στα σημεία που συνήθως περιλαμβάνουν τις Εθνικές οδούς. Στο ελληνικό οδικό δίκτυο απεικονίζονται με Μπλέ πινακίδες, ενώ οι Πράσινες πινακίδες αναφέρονται στους Αυτοκινητόδρομους.
Συνήθη χαρακτηριστικά τους είναι πως έχουν τουλάχιστον δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, προστατευτικό διάζωμα (jersey, μπάρα ή ψηλή νησίδα) να χωρίζουν τις δύο κατευθύνσεις και δεν διασταυρώνεται ισόπεδα με άλλη οδό, μονοπάτι, ή σιδηροδρομική γραμμή.
Προσοχή: Όποιες Εθνικές Οδοί είναι με μία λωρίδα ανα κατεύθυνση και χωρίς διάζωμα, θα πρέπει να είναι Μinor Highways. Αναλυτικά αναφέρονται στο Εθνικές Οδοί - Μητρώα Εθνικών Οδών 1963 & 1998.
Ενδεχομένως κάποιοι απο αυτούς να μην ισχύουν/υπάρχουν πια οπότε χρειάζεται βοήθεια απο τοπικούς wazers στην επικαιροποίηση.

-- 1.1.3 Minor Highway - Εθνικές Οδοί που δεν είναι Major Highways
Όσες Εθνικές Οδοί, αναφέρονται ως Εθνικές Οδοί (αρίθμηση κτλ) αλλά δεν καλύπτουν τις παραπάνω προϋποθέσεις. Συνήθως έχουν μόνο 1 λωρίδα ανα κατεύθυνση και ενδεχόμενως και κανένα διάζωμα.

-- 1.1.4 Ramps - Ράμπες Εισόδου/Εξόδου σε Εθνικές Οδούς και Αυτοκινητόδρομους
Οι ράμπες χρησιμοποιούνται για να ενώνουν Αυτοκινητόδρομους και Εθνικές οδούς με το τοπικό οδικό δίκτυο. Επίσης κατά κανόνα πρέπει να χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ όταν υπάρχει υψομετρική διαφορά. Σε ισόπεδο κόμβο δεν νοείται να υπάρχει ράμπα, εκτός αν ο κόμβος περιγράφεται καλύτερα με την λέξη έξοδος (exit) παρά με την λέξη στροφή (turn).
Εναλλακτικά μιλάμε για at-grade connector και πρέπει να χρησιμοποιείται street.

Παράδειγμα Ramps:
http://i62.tinypic.com/1zgc29g.jpg

- 1.2 Streets - Δρόμοι

-- 1.2.1 Primary Street - Κεντρικοί Δρόμοι (όχι Εθνικές Οδοί)
Κεντρικές, συνηθώς σε δημοτικό/διαδημοτικό επίπεδο οδοί, με αυξημένη κυκλοφορία. Είναι οι δρόμοι οι οποίοι συνήθως έχουν προτεραιότητα επί των υπόλοίπων οδών στις περισσότερες περιπτώσεις.
Σε μη αστικό περιβάλλον, είναι οι δρόμοι που συνδέουν χωριά ή οδικούς άξονες.

Παράδειγμα Primary Street μέσα σε πόλη:
http://i61.tinypic.com/wlx4ba.jpg

Παράδειγμα Primary Street σε χωριά:-- 1.2.2 Street - Δρόμοι
Η πλειοψηφία των οδών.

-- 1.2.3 Service Road - ΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται καθώς αποσύρεται σταδιακά.

2. Other Drivable Roads - Άλλοι Δρόμοι

- 2.1 Dirt Road / 4x4 Trail - Δρόμοι για 4x4 / Χωματόδρομοι
Όπως λέει και ο τίτλος, δρόμοι πρόσβασιμοι απο 4x4, αγροτικοί δρόμοι οι οποίοι συναντώνται και στο βουνό αλλά και στον κάμπο. Γενικά οπουδήποτε θα είχε πρόβλημα να περάσει οποιοσδήποτε με ένα "πολιτικό"/"συμβατικό" αμάξι - δε μιλάμε για κροκόδειλους.

- 2.2. Parking Lot Road - Δρόμοι Parking
Δρόμοι σε parking. Σκοπός υπάρξης τους είναι να δρομολογήσουν εκεί, αν εκεί κατευθύνεται ο χρήστης πχ διεύθυνση ή κάποιο Place αλλά να αποφεύγεται η δρομολόγηση μέσα απο αυτούς (υπάρχει transition penalty).
Προσοχή: ΔΕΝ προσθέτουμε όλες τις επιμέρους λωρίδες του εκάστοτε parking

Παράδειγμα Parking Lot Road.
http://i61.tinypic.com/rr6o14.jpg


- 2.3. Private Roads - Ιδιωτικοί Δρόμοι
Είναι ιδιωτικοί δρόμοι, ΜΗ προσβάσιμοι στο ευρύ κοινό.
Σκοπός υπάρξης τους είναι να δρομολογήσουν εκεί, αν εκεί κατευθύνεται ο χρήστης πχ διεύθυνση ή κάποιο Place αλλά να αποφεύγεται η δρομολόγηση μέσα απο αυτούς (υπάρχει transition penalty).
Βασικά παραδείγματα τέτοιον δρόμων είναι οι δρόμοι εντός περιφραγμένων περιοχών, όπως σε στρατόπεδα, αεροδρόμια κτλ, που δεν νοείται να χρησιμοποιούνται σε οδηγίες, αλλά άπαξ και βρεθείς σε αυτούς με το όχημά σου, να μπορεί το σύστημα να σε καθοδηγήσει.

3. Άλλα είδη δρόμων.
Υπάρχουν αρκετοί, όπως Walking Trails, Boardwalks κτλ. Γενικά δρόμους στους οποίους αποκλείεται να κινηθεί (νόμιμα) αυτοκίνητο. Το βασικό σε αυτούς είναι να ΜΗΝ είναι ενωμένοι με το οδικό δίκτυο, ούτε να έχουν κάποιο junction με αυτό καθώς μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην δρομολόγηση. Για περισσότερες πληροφορίες: Non-drivable roads.
Σημαντικό άλλο είδος είναι και οι σιδηρόδρομοι όπου ισχύουν τα παραπάνω και επιπλέον πρέπει να είναι σε elevation -5, και κατα προτίμηση όχι σε μεγαλύτερα segments απο 10.000m και locked όσο το δυνατόν ψηλότερα. Για όλα τα guidelines σχετικά με τους σιδηροδρόμους: Railroad

4. Εξαιρέσεις:
Αυτή τη στιγμή ισχύουν οι παραπάνω εξαιρέσεις σχετικά με τα παραπάνω:
Ο Περιφερειακός Θεσσαλονικής ακόμα και αν δεν αναφέρεται στους παραπάνω αυτοκινητόδρομους δηλώνεται ως Freeway.
O BOAK αναφέρεται στους παραπάνω αυτοκινητόδρομους αλλά δηλώνεται ως Major/Minor Highway. Συγκεκριμένα, τα τελειωμένα τμήματα αν και κανονικά προορίζονται για Freeway σύμφωνα με τους παραπάνω ορισμούς, κατ' εξαίρεση θεωρούνται Major Highway για να είναι πιο ομαλή η μετάβαση από το ένα είδος οδού στο άλλο μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη και η υλοποίηση του έργου.

5. Σημειώσεις:
Elevation:
Σκοπός του elevation είναι να μπορεί να καταλάβει (και παρουσιάσει στον χρήστη) το Waze σε περίπτωση πολύπλοκου κόμβου ποιος δρόμος περνάει πάνω (ή κάτω) από ποιον.
Προσοχή: Δεν χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει υψομετρική διαφορά (πχ βουνό, οροπέδιο, κάμπος κλπ). Ειδικότερα:
Elevation 0 > Όταν ο δρόμος ακουμπάει στο έδαφος.
---
Elevation +1 > Όταν ένας δρόμος είναι πάνω από το έδαφος (γέφυρα)
Elevation +2,+3... > Όταν μια γέφυρα είναι πάνω από μια άλλη (συνήθως σε κόμβους)
---
Elevation -1 > Όταν ένας δρόμος είναι κάτω από το έδαφος (τούνελ)
Elevation -2,-3... > Όταν ένα τούνελ είναι κάτω από ένα άλλο τούνελ (συνήθως σε κόμβους)
Mikempell
Waze Local Champs
Waze Local Champs
Posts: 102
Has thanked: 25 times
Been thanked: 9 times

POSTER_ID:16958574

1

Send a message
Waze Greece
Greek Forum Moderator | Greek Wiki
Area Manager:Ioannina, Epirus, Greece

Post by irafan
karapan,

νομίζω η λύση είναι οι αλλαγή των συγκεκριμένων δρόμων σε "private road"
Μεταφέροντας από το παρακάτω wiki:
...
Private roads are useful for the following situations:
1. Gated communities with controlled access (εδώ οι ειδικές σημάνσεις που αναφέρεις)
2. Schools and Universities (gates / guard)
3. Businesses with controlled access (gates / guard)

Επίσης, το Waze χρησιμοποιεί ένα penalty scheme για τη διαδρομή όταν έχει μετάβαση από private road σε άλλου τύπου road με σκοπό να μην είναι η προτιμώμενη.

περισσότερα στο wiki

https://wiki.waze.com/wiki/Private_road ... 2.A0.C2.A0


karapan wrote:Έχω έρθει στο εξής δίλημμα: τί γίνεται σε περιπτώσεις πεζοδρόμων ή άλλων δρόμων στους οποίους έχουν νόμιμη δυνατότητα κίνησης μόνο οι κάτοικοι των οικιών σε αυτούς τους δρόμους;

Δύο παραδείγματα από την περιοχή μου.

1) Εδώ και 1 χρόνο και κάτι, το κέντρο των Ιωαννίνων (Μιχαήλ Αγγέλου και κάποιοι δρόμοι γύρω από εκεί) πεζοδρομήθηκαν, αλλά με νόμιμη δυνατότητα μόνο των κατοίκων να προσεγγίσουν την πιλοτή της οικίας αν αυτή είναι στους πεζοδρομημένους δρόμους.

2) Στους δρόμους εντός του Κάστρου Ιωαννίνων επιτρέπεται να κινούνται αποκλειστικά μόνο οχήματα κατοίκων και οχήματα υπηρεσιών υποδομών.
irafan
Waze Global Champs
Waze Global Champs
Posts: 493
Has thanked: 76 times
Been thanked: 139 times
Send a message

Post by JimmyK1
Είναι σωστή η πρόταση του irafan.
Και στο εξωτερικό όλοι οι δρόμοι που δεν είναι προσβάσιμοι στο ευρύ κοινό (πχ εντός στρατοπέδων) ως private roads περνάνε.
Karapan, αν είσαι σίγουρος ότι είναι κλειστοί στο ευρύ κοινό κάνε τους private.
JimmyK1
EmeritusChamps
EmeritusChamps
Posts: 346
Has thanked: 84 times
Been thanked: 56 times
Send a message
Global Champ | Greece Country Manager
Map Editing | Junction Style Guide | FAQ

Post by karapan
Έχω έρθει στο εξής δίλημμα: τί γίνεται σε περιπτώσεις πεζοδρόμων ή άλλων δρόμων στους οποίους έχουν νόμιμη δυνατότητα κίνησης μόνο οι κάτοικοι των οικιών σε αυτούς τους δρόμους;

Δύο παραδείγματα από την περιοχή μου.

1) Εδώ και 1 χρόνο και κάτι, το κέντρο των Ιωαννίνων (Μιχαήλ Αγγέλου και κάποιοι δρόμοι γύρω από εκεί) πεζοδρομήθηκαν, αλλά με νόμιμη δυνατότητα μόνο των κατοίκων να προσεγγίσουν την πιλοτή της οικίας αν αυτή είναι στους πεζοδρομημένους δρόμους.

2) Στους δρόμους εντός του Κάστρου Ιωαννίνων επιτρέπεται να κινούνται αποκλειστικά μόνο οχήματα κατοίκων και οχήματα υπηρεσιών υποδομών.
karapan
Posts: 167
Has thanked: 14 times
Been thanked: 24 times
Send a message
[img]https://s.waze.tools/c3s.png[/img][img]https://s.waze.tools/s0025.png[/img]ѧѦ ѧ ︵͡︵ ̢ ̱ ̧̱ι̵̱̊ι̶̨̱ ̶̱ ︵ Ѧѧ ︵͡ ︵ ѧ Ѧ ̵̗̊o̵̖ ︵ ѦѦ ѧ ... [i]"Life is too short for traffic."[/i]

Post by karapan
Αν έχει penalty scheme στα private roads σε θέματα route selection, τότε ακούγεται καλή λύση να το κάνουμε έτσι.

Ωστόσο, παραμένει ένα θέμα: π.χ. αν μια στιγμή είναι «απρόσιτο» το ιδανικό route λόγω υψηλής κίνησης, πιθανόν να κάνει route selection από ένα private road που έτσι κι αλλιώς απαγορεύεται δια νόμου να μπει κάποιος που δεν έχει ειδική κάρτα πρόσβασης (σαν κάτοικος).

Σίγουρα πάντως ιδανικός τρόπος κατηγοριοποίησης για την περίπτωση αυτή δεν υπάρχει και ταιριάζει καλύτερα η παραπάνω πρόταση.
karapan
Posts: 167
Has thanked: 14 times
Been thanked: 24 times
Send a message
[img]https://s.waze.tools/c3s.png[/img][img]https://s.waze.tools/s0025.png[/img]ѧѦ ѧ ︵͡︵ ̢ ̱ ̧̱ι̵̱̊ι̶̨̱ ̶̱ ︵ Ѧѧ ︵͡ ︵ ѧ Ѧ ̵̗̊o̵̖ ︵ ѦѦ ѧ ... [i]"Life is too short for traffic."[/i]