Post Reply

Όρια ταχύτητας

Post by grkpete
Καλησπέρα wazers! Όπως θα έχετε παρατηρήσει μερικοί, εδώ και μερικές εβδομάδες έχουν ενεργοποιηθεί στην εφαρμογή τα όρια ταχύτητας στους δρόμους όπου το όριο έχει οριστεί και στο editor. Τα όρια έχουν περαστεί σε ένα σεβαστό μέρος των αυτοκινητοδρόμων και των εθνικών οδών από τους Έλληνες champs αλλά μένουν πολλά χιλιόμετρα δρόμων όπου το όριο δεν έχει περαστεί στον χάρτη. Θα θέλαμε να ζητήσουμε την συνδρομή των Ελλήνων wazers για να σημειώνουν όπου μπορούν το όριο όπου δεν υπάρχει ήδη ή όπου είναι λάθος, ιδίως αν πρόκειται για αυτοκινητόδρομο ή Εθνική οδό, (αλλά και σε επαρχιακούς δρόμους και άλλους δρόμους αν υπάρχει όρεξη για παραπάνω δουλειά). Επιπλέον, θα βοηθούσε αν στην συνέχεια είχατε τον χρόνο να περαστούν αυτά τα όρια που σημειώσατε και στο χάρτη μέσω του editor. Δεν είναι δύσκολο και θα ήταν ίσως μια καλή ευκαιρία να εξοικειωθεί κανείς που δεν το έχει κάνει ακόμα με την διαδικασία του editing ώστε να μεγαλώσει και λίγο η κοινότητα των χρηστών που ασχολείται με την ανάπτυξη και διόρθωση του χάρτη. Από την μεριά μας, οι Έλληνες champs αλλά πιστεύω και όλοι οι ενεργοί editors είμαστε πρόθυμοι να σας βοηθήσουμε όποτε μας ζητηθεί ώστε να γίνει όσο γίνεται πιο εύκολα και σωστά η όποια αλλαγή στον χάρτη.

Η διαθεσιμότητα πλέον του Ελληνικού μενού και των Ελληνικών φωνητικών οδηγιών αναμένεται να αυξήσει σημαντικά το σύνολο των χρηστών wazer στην χώρα μας. Φυσικό επακόλουθο είναι να αυξάνονται και οι αναφορές και τα user reports των χρηστών που θα μας επισημαίνουν προβλήματα στον χάρτη και την δρομολόγηση. Καπάκι σε αυτό είναι και η εισαγωγή των ορίων ταχύτητας, που είναι μεν εντυπωσιακό σαν νέα λειτουργία, αλλά προσθέτει και ένα ακόμα επίπεδο πληροφορίας που θα πρέπει να εισάγουμε και να συντηρούμε. Για μια μικρή κοινότητα όπως η δικιά μας που ταυτόχρονα έχει πάρα πολλούς επισκέπτες λόγω τουρισμού, είναι σημαντικό πιστεύω να επιστρατεύσουμε τις δυνάμεις μας για να μη μένουν πολύ καιρό άλυτα τα θέματα και τα προβλήματα του χάρτη.

Για αρχή λοιπόν προτείνω τις εξής πρακτικές για τα όρια ταχύτητας που είναι σαφώς ανοιχτές προς συζήτηση:

1. Να δίνεται προτεραιότητα στην καταγραφή Αυτοκινητοδρόμων και Εθνικών Οδών. Όπου δεν υπάρχει πινακίδα, σύμφωνα με τον ΚΟΚ, το όριο στις Εθνικές Οδούς είναι 90 και στους Αυτοκινητοδρόμους 130. Εάν υπάρχει τμήμα δρόμου όπου δεν είμαστε σίγουροι πιο είναι το όριο, καλύτερα αν το αφήνουμε κενό ορίου, ή να ανοίγουμε θέμα στο forum.

2. Για τους υπόλοιπους δρόμους και για αρχή, να σημειώνεται όριο μόνο στα τμήματα δρόμου όπου υπάρχει πινακίδα. Μελλοντικά θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα βάλουμε το όριο που λέει ο ΚΟΚ (και ας είναι π.χ. επικίνδυνο να βάλουμε το προβλεπόμενο όριο 90 εκεί που δεν μπορεί κανείς λογικός να πάει πάνω από 40) ή θα το αφήσουμε το τμήμα χωρίς όριο.

3. Το όριο θα ξεκινάει εκεί που είναι η πινακίδα (εφόσον υπάρχει) και θα ισχύει τουλάχιστον μέχρι την επόμενη πινακίδα ή διασταύρωση (δηλαδή στον κόμβο που ορίζει το τέλος αυτού του τμήματος). Αφήνεται στην κρίση του καθενός αν το όριο θα συνεχίζει στο επόμενο τμήμα (segment). Εάν η πινακίδα είναι κοντά σε υπάρχον κόμβο, θεωρώ πιο σωστό το όριο να ισχύει από τον κόμβο που προηγείται της πινακίδας από το να γίνει νέο μικρό τμήμα δρόμου για να ξεκινάει το όριο ακριβώς εκεί που είναι η πινακίδα. Μελλοντικά, θα πρέπει να αποφασίσουμε μέχρι που θα βάζουμε να ισχύει το όριο (π.χ. θα ισχύει μέχρι τον επόμενο κόμβο ή θα συνεχίζει και μετά τον επόμενο κόμβο, και υπό ποιες συνθήκες;)

4. Εκεί που υπάρχει κάμερα ταχύτητας, και δεδομένου ότι στην χώρα μας συχνά το όριο ταχύτητας αλλάζει προς τα κάτω με πινακίδα λίγο πριν την κάμερα, πιστεύω πως είναι χρήσιμο για τους χρήστες της εφαρμογής το όριο που ισχύει εκεί που είναι η κάμερα να ξεκινάει αρκετά νωρίτερα και ας μην είναι το νόμιμο όριο που ορίζει η πινακίδα - εκεί π.χ. όπου το waze ενημερώνει για την ύπαρξη της κάμερας. Νομίζω πως αυτό το σημείο είναι περίπου 300 μέτρα πριν την κάμερα.

5. Υπάρχει για όποιον θέλει μια χρήσιμη εφαρμογή στο κινητό (δεν είναι ακριβώς εφαρμογή γιατί τρέχει σε σελιδοδείκτη/browser). Αυτή η εφαρμογή συνεργάζεται με το waze και έχει φτιαχτεί από wazer και διευκολύνει αρκετά την δημιουργία αναφοράς στον χάρτη με το όριο ταχύτητας που θέλει ο χρήστης να αναφέρει ότι ισχύει. Συζητήθηκε εδώ:
viewtopic.php?f=819&t=182751#p1361843 και η εφαρμογή υπάρχει εδώ:
https://profundos.org/waze/slsm/

Αυτά για τώρα, περιμένω σχόλια και προτάσεις σας!

Παναγιώτης (Grkpete)
grkpete
Waze Local Champs
Waze Local Champs
Posts: 150
Has thanked: 33 times
Been thanked: 30 times

POSTER_ID:13761547

1

Send a message

Post by dtsoukalas
Καλησπέρα Αντώνη και καλώς ήρθες!
Θα ήθελες να μας πεις λίγα λόγια για εσένα, και για την έως τώρα εμπειρία σου από το Waze;
viewtopic.php?f=147&t=113528
Τώρα σχετικά με το εάν μπορούν μαζικά να περαστούν τα όρια, δυστυχώς αυτό δεν έχει γίνει από την Waze… και πρέπει να το κάνουν οι χρήστες από μόνοι τους!
Μπορώ να σου προτείνω τον εύκολο τρόπο που ακολουθώ εγώ μέσω του WME Toolbox > Select segments και ενεργοποίησε την στήλη speed limits AB-BA και όπου δεν έχει περαστεί τιμή βάλε το 50). Καλό θα ήταν να επιλέγεις γύρω στα 50 segments την φορά για να μην αργεί ο browser και να μην χάνεις editing points…
https://wiki.waze.com/wiki/Scripts/WME_Toolbox
Γενικά θέλει προσοχή η μαζική αλλαγή στοιχείων με επιλογή segments καθώς αν δεν το κάνεις σωστά μπορεί να γίνει ζημία… π.χ. να χαθούν τα ονόματα των δρόμων…
Αν έχεις κάποια απορία μην διστάσεις να ρωτήσεις!

Φιλικά,
Δημήτρης
dtsoukalas
Waze Local Champs
Waze Local Champs
Posts: 208
Has thanked: 61 times
Been thanked: 40 times
Send a message

Post by grkpete
WhiteP100 wrote:Καλησπέρα Παναγιώτη
[...]
Τώρα όσον αφορά το (3) που λές, το μέχρι που ισχύει το όριο, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ισχύει μέχρι την επόμενη πινακίδα ή μέχρι το τέλος του εκάστοτε δρόμου (π.χ διασταυρώσεις τύπου Τ). Αν υπάρχει αμφιβολία καλύτερα να γίνεται ερώτημα για να αποφεύγονται λάθη.

Φιλικά
Αντώνης
Αντώνη, καλώς όρισες και στο φόρουμ (μιας και έχουμε μιλήσει ήδη λίγο μέσω UR). Το (3) το ανέφερα ως θέμα διότι θεωρώ ότι είναι λίγο γκρίζα ζώνη. Θα αναπτύξω λίγο το σκεπτικό μου ελπίζοντας πως δεν θα γίνω κουραστικός:

Έστω δύο δρόμοι εκτός οικισμού, ο ΑΒ και ο ΓΔ που διασταυρώνονται στο σημείο Χ. Στην αρχή του ΑΒ, στο Α, υπάρχει πινακίδα 70 και στην αρχή του ΓΔ, στο Γ υπάρχει πινακίδα 90. Στη μέση του τμήματος ΧΒ υπάρχει μπλόκο της αστυνομίας. Ένας που ξεκινάει από το Γ και αλλάζει δρόμο στο Χ για να πάει προς το Β, πηγαίνει με 90. Όταν αλλάζει δρόμο δεν βλέπει άλλη σήμανση και σαν ενημερωμένος οδηγός γνωρίζει ότι το όριο όταν δεν αναγράφεται άλλο για τις εκτός οικισμού περιοχές είναι 90. Συνεχίζει λοιπόν με 90 γιατί δεν έχει δει ποτέ την πινακίδα 70. Ένας άλλος οδηγός ξεκινάει από το Α και περνάει το Χ και συνεχίζει με 70 προς το Β. Ποιος από τους δύο πηγαίνει με το όριο; Επειδή δεν νοείται να υπάρχει στο ίδιο τμήμα δρόμου πάνω από ένα όριο θεωρώ μάλλον πιο σωστό νομικά ότι το όριο που ισχύει είναι το 90 στο τμήμα ΧΒ. Επίσης είναι παράλογο ο αστυνόμος να κόψει κλήση για αυτόν που πηγαίνει 90 όταν δεν έχει περάσει ποτέ από την πινακίδα που γράφει 70. Αυτά σκέφτομαι και νομίζω πως θα πρέπει κάποια στιγμή να καθιερώσουμε πρακτική ώστε να έχουμε και εδώ έναν μπούσουλα: Το όριο στο τμήμα ΧΒ θα πρέπει να είναι 90, 70 ή κενό και να το αφήνουμε στην κρίση του οδηγού εφ'όσον δεν υπάρχει σήμανση;
grkpete
Waze Local Champs
Waze Local Champs
Posts: 150
Has thanked: 33 times
Been thanked: 30 times
Send a message
Attachments

Post by grkpete
irafan wrote:Μπαίνοντας λοιπόν στον αυτοκινητόδρομο, τις περισσότερες φορές χρειάζεται να οδηγήσεις ίσως και 1 χιλιόμετρο μέχρι να βρεις μπροστά σου σήμανση με 130. Σε όλο αυτό το διάστημα δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι αυτός που έχει μπει από τον αυτοκινητόδρομο από την ράμπα θα πρέπει να «σεβαστεί» το όριο των 40km/h που «κληρονόμησε» από αυτή, μέχρι να βρει τη σήμανση των 130. Σωστά?
Σωστά Ηρακλή. Επειδή δεν νοείται να κληρονομήσει το τμήμα στο οποίο εισέρχεσαι το όριο από προηγούμενο τμήμα νομίζω ότι τυπικά/νομικά το σωστό είναι το όριο να είναι το default όριο που ισχύει για τον τύπο του δρόμου μέχρι να υπάρχει νεότερη πινακίδα. Αν υπάρχει δηλαδή πινακίδα αυτοκινητοδρόμου Π-27, το όριο είναι 130 και ας μην υπάρχει πινακίδα Ρ-32 με το όριο 130. Αν δεν υπάρχει η Π-27, το όριο είναι 90 ή 50 αν είναι εντός πόλης (τυπικά εννοώ πάντα - δεν θεωρώ ότι πρέπει να βάλουμε όριο 50 σε αυτοκινητόδρομο εντός πόλης και ας μην υπάρχει πινακίδα Π-27).

Το ερώτημα είναι άλλο: Αν πριν την είσοδο της ράμπας το όριο ήταν 80, μετά την είσοδο της ράμπας παραμένει 80 ή πάει στο default των 130? Νομίζω πως το τυπικό/νομικό είναι να ισχύει το default. Όμως θα έλεγα "εξαρτάται" γιατί αν και η επόμενη πινακίδα είναι 80 και είναι σχετικά κοντά (όπως π.χ. το παράδειγμα της Συγγρού που ανέφερε ο Αντώνης), μάλλον οι αρχές θεωρούν ότι συνεχίζεται το όριο των 80 και ίσως και εμείς ταιριάζει να ορίσουμε όριο σε αυτό το τμήμα 80. Αν όμως είναι μακριά, π.χ. στα 10 χλμ η επόμενη πινακίδα P-32; Υποθέτουμε ότι ισχύει το προηγούμενο όριο και ας έχουν μεσολαβήσει 15 ράμπες; Και αν όχι, και θέλουμε να ισχύσει το default όριο, σε ποιο χιλιόμετρο/σημείο υποθέτουμε αρχίζει να ισχύει;
grkpete
Waze Local Champs
Waze Local Champs
Posts: 150
Has thanked: 33 times
Been thanked: 30 times
Send a message

Post by grkpete
Ηρακλή,

Προσπαθούμε όλοι να αποκλείσουμε νομίζω το αυθαίρετο και να βρούμε κάποιους κανόνες (πιθανών με εξαιρέσεις - αν και δεν μου αρέσουν πολύ οι εξαιρέσεις) για να έχουμε μια κοινή πρακτική.

Τελευταία έχω δει κάποια παραδείγματα βγαλμένα από την ζωή ;) που θα ήθελα να συζητήσουμε για να δούμε πως θα εφαρμόζαμε τους "κανόνες" μας και τι όρια θα βάζαμε. Αν θέλετε μπορώ να δώσω και permalink αλλά νομίζω πως δεν χρειάζεται.

1. Σε Εθνική Οδό εντός κατοικημένης περιοχής (όριο 50 δηλαδή;) εμφανίζεται ένα όριο 30 km/h. Λίγο πιο μετά υπάρχει μια μεγάλη διασταύρωση όπου μπορεί κάποιος να εισέλθει στην Εθνική. Μετά από 50 μέτρα επί της Εθνικής, υπάρχει πινακίδα τέλους της κατοικημένης περιοχής (όριο 90;) και στα 200 μέτρα πινακίδα 40, σε άλλα 200 πινακίδα 30 πριν από κυκλικό κόμβο. Πέρα από το μπάχαλο των ορίων στο συγκεκριμένο κομμάτι δρόμου όπου στα 500μ υπάρχουν πρακτικά 5 διαφορετικά όρια (δεν θέλω να σχολιάσω αυτό), στο κομμάτι μετά την διασταύρωση και πριν την έξοδο από την κατοικημένη περιοχή, ποιο όριο θα πρέπει να ισχύει; Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να ισχύει το 50 και όχι το 30 που ίσχυε πριν την διασταύρωση.

2. Εντός κατοικημένης περιοχής υπάρχει ένα τετράγωνο όπου υπάρχει σχολείο. Στο τετράγωνο αυτό πριν το σχολείο υπάρχει πινακίδα 30. Δεν υπάρχει άλλη πινακίδα στον δρόμο. Στο 5ο (ή στο 15ο) τετράγωνο μετά το σχολείο ποιο όριο ισχύει, το 30 ή το 50; στο πρώτο τετράγωνο μετά το σχολείο; Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να ισχύει το 30 ΜΟΝΟ μέχρι την επόμενη διασταύρωση όπου μπορεί να εισέλθει κάποιος οδηγός που δυνητικά δεν γνωρίζει ότι προηγείται το όριο των 30. Από την διασταύρωση και πέρα θεωρώ ότι πρέπει να ισχύει το γενικό όριο των 50.

3. Ένα παράδειγμα που έχω αναφέρει παλαιότερα: Σε Εθνική Οδό, με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση υπάρχει διαπλάτυνση όπου οι λωρίδες γίνονται δύο και υπάρχει διαχωριστικό ανάμεσα στις κατευθύνσεις. Υπάρχει πινακίδα με όριο 70 πριν από ανισόπεδο κόμβο όπου εισέρχεται στην Ε.Ο. μια ράμπα του κόμβου στην οποία ράμπα υπάρχει σήμανση εισόδου σε Αυτοκινητόδρομο (όριο 130 σύμφωνα με τον ΚΟΚ). Μετά από 100 μ, στενεύει πάλι ο δρόμος και γίνεται μια λωρίδα ανά κατεύθυνση χωρίς διαχωριστικό (πρακτικά δεν είναι πια Αυτοκινητόδρομος, αλλά δεν υπάρχει η ανάλογη πινακίδα). Ποιο το όριο μετά την είσοδο της ράμπας; 70; 130 ή 90; Κανονικά θα έπρεπε να είναι 130 αλλά αυτό θα ήταν λίγο ανεύθυνο εκ μέρους μας - να ενθαρρύνουμε την ταχύτητα των 130 σε δρόμο που μάλλον είχαν σκοπό να πηγαίνει κανείς 70. Η επόμενη καλύτερη λύση νομίζω ότι είναι τα 90 γιατί θεωρώ πως αυτός που μπαίνει στην Εθνική από τον κόμβο δεν οφείλει να γνωρίζει ότι πριν τον κόμβο επί της Εθνικής το όριο ήταν 70, αλλά οφείλει να γνωρίζει ότι το όριο σε μη κατοικημένες περιοχές είναι 90 εκτός αν υπάρχει πινακίδα με διαφορετικό όριο.

Αυτά... :)

Παναγιώτης (grkpete)
grkpete
Waze Local Champs
Waze Local Champs
Posts: 150
Has thanked: 33 times
Been thanked: 30 times
Send a message

Post by grkpete
WhiteP100,

Άλλαξα τα όρια σύμφωνα με τις αναφορές σου, πιστεύω. Δυσκολεύτικα λίγο σκεφτόμενος την περίπτωση που κάποιος ερχόμενος από το Νέο Ψυχικό στον Φάρο του Ψυχικού παίρνει την Κηφισσίας προς Κέντρο. Αυτός προφανώς δεν θα έχει δει την προηγούμενη πινακίδα πιο ψηλά στην Κηφισσίας που δηλώνει το όριο των 70. Μετά σκέφτηκα κάποιον που κατεβαίνει την Κηφισσίας και πιστεύει ότι το όριο είναι 70. Αυτός δεν θα έχει λόγο να πιστεύψει ότι το όριο είναι άλλο από τα 70. Λογικά λοιπόν το όριο πρέπει να είναι το ανώτερο των δύο, δηλαδή τα 70. Θυμάσαι μήπως υπάρχει κάποια πινακίδα που ίσως δεν λαμβάνουμε υπ'όψη που δηλώνει άλλο όριο; Π.χ. η πινακίδα Π-17 ότι εισέρχεσαι σε κατοικημένη περιοχή θα σήμαινε ότι το όριο είναι 50 km/h. (http://www.zafeiropoulos-sa.gr/cache/fi ... 51a157.gif)

Παρομοίως, εκεί που η Βασιλίσσης Σοφίας γίνεται Κηφισσίας, πιστεύω πως το όριο θα πρέπει να είναι 60 στην αρχή της Κηφισσίας προς Κηφισιά, μέχρι να υπάρχει νεότερη σήμανση ορίου.

grkpete
grkpete
Waze Local Champs
Waze Local Champs
Posts: 150
Has thanked: 33 times
Been thanked: 30 times
Send a message

Post by irafan
Καλησπέρα WhiteP100!

Ναι όντως η δυνατότητα που μας δίνει το κοντέρ είναι περιορισμένες. Λογικά σχετίζονται με τον τύπο του δρόμου που κινούμαστε αλλά θα συμφωνήσω μαζί σου ότι δεν καλύπτουν τις περισσότερες φορές τις ανάγκες μας.

Πολύ σωστή η σκέψη σου να διερευνήσουμε τον εμπλουτισμό των επιλογών με επικοινωνία με τη Waze. Αλήθεια, θα ήθελες να προτείνεις εσύ ο ίδιος τη συγκεκριμένη αλλαγή στο feature μέσω του παρακάτω thread στο forum του Waze, Waze App Feature Requests. (Ψάξε πρώτα μήπως έχει ήδη προταθεί κάτι τέτοιο)

Για άμεση λύση στο πρόβλημα που αναφέρεις προτείνω 2 τρόπους:

- Την Web εφαρμογή https://profundos.org/waze/slsm/ . Το τελευταίο διάστημα δε δούλευε σε android μου οπότε ψάχνωντας το forum εντόπισα την παρακάτω λύση:

- Waze Speed Limit Button. Μια Android εφαρμογή, η οποία σου επιτρέπει να έχεις στην οθόνη σου το Waze, και χρησιμοποεί ως "πλήκτρο" ένα κόκκινο κυκλάκι, το οποίο οποίο μπορεί να το μετακινήσεις ώστε να ρθεί και να καθήσει ακριβώς πάνω στο κοντέρ του Waze. Πατώντας πλέον το κοντερ του Waze σου ανοίγει πλέον το μενού της συγκεκριμένης εφαρμογής όπου θα βρείς επιλογές όλα τα όρια από 20-120 συν δυνατότητα να προσθέσεις και άλλο όριο (π.χ το 130).

Εγώ ξεκίνησα χρησιμοποιώντας την 1η λύση, η οποία έχει το πλεονέκτημα ότι δεν εγκαθιστάς κάποια εφαρμογή αλλά το Waze τρέχει στο background (υπάρχει κουμπί που σε στέλνει στο Waze, αλλά η επιστροφή στην σελίδα με τα όριο δεν γίνεται με ένα πάτημα). Τώρα χρησιμοποιώ τη δεύτερη λύση την οποία θεωρώ πιο λειτουργική και την οποία προτείνω στους editors που θα ασχοληθούν με τα όρια ταχύτητας.

Ελπίζω να βοήθησα...

Ηρακλής


WhiteP100 wrote:Υπάρχει κάποιος τρόπος στο menu καταχώρησης των ορίων (στην εφαρμογή του κινητού) να έχουμε περισσότερα προ-επιλεγμένα όρια ταχυτήτων; Γιατί μέχρι στιγμής πατώντας το κοντέρ συνήθως βγάζει μόνο 2 επιλογές στους περισσότερους δρόμους 50km/h και 90km/h. Πολλοί δρόμοι έχουν όρια μεταξύ αυτών των τιμών (π.χ. η Αμφιθέας 60km/h και η Ποσειδώνος σε πολλά σημεία 70km/h) αλλά για να καταχωρήσεις αυτές τις τιμές πρέπει να πληκτρολογήσεις νούμερο κατι που εν κινήσει δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε πρακτικό...ούτε ασφαλές (γι αυτό και δεν σε αφήνει η εφαρμογή να χρησιμοποιήσεις το πληκτρολόγιο εν κινήσει)
Υπάρχει λοιπόν τρόπος να έχουμε περισσότερα προεπιλεγμένα όρια ή είναι στάνταρ αυτά από την εφαρμογή; Σε αυτή την περίπτωση που θα μπορούσαμε να το αναφέρουμε για να περάσει σαν feature σε επόμενο update της εφαρμογής;
irafan
Waze Global Champs
Waze Global Champs
Posts: 493
Has thanked: 76 times
Been thanked: 139 times
Send a message

Post by irafan
Παναγιώτη,

Καταρχήν συγχαρητήρια για το καλλιτεχνικό σου ταλέντο!

Βλέποντας το σχέδιο σου, εγώ θεωρώ λογικό όλο το AB να έχει όριο 70 Km/h και όλο το ΒΔ να έχει 90Km/h. Κανονικά, ακριβώς μετά τη διασταύρωση θα έπρεπε να υπάρχει εκ νέου το όριο ταχύτητας ώστε να ενημερώνεται αυτός που στρίβει π.χ από το δρόμο των 90Km/h ότι έχει μπει σε δρόμο με όριο 70Km/h. Κάτι που γενικά δεν γίνεται εξ ου και ο προβληματισμός σου, Παναγιώτη. Σκεφτείτε όμως το εξής: Ας θεωρήσουμε ότι οι σημάνσεις ορίων στους αυτοκινητόδρομους «αντιπροσωπεύουν» τη σύγχρονη & σωστή λογική πίσω από αυτά. Ας πούμε ότι κινείσαι σε μια ράμπα που έχει όριο ταχύτητας 40km/h και αυτή σε οδηγεί στον αυτοκινητόδρομο που έχει όριο ταχύτητας 130. Μπαίνοντας λοιπόν στον αυτοκινητόδρομο, τις περισσότερες φορές χρειάζεται να οδηγήσεις ίσως και 1 χιλιόμετρο μέχρι να βρεις μπροστά σου σήμανση με 130. Σε όλο αυτό το διάστημα δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι αυτός που έχει μπει από τον αυτοκινητόδρομο από την ράμπα θα πρέπει να «σεβαστεί» το όριο των 40km/h που «κληρονόμησε» από αυτή, μέχρι να βρει τη σήμανση των 130. Σωστά?

Ηρακλής
grkpete wrote:
WhiteP100 wrote:Καλησπέρα Παναγιώτη
[...]
Τώρα όσον αφορά το (3) που λές, το μέχρι που ισχύει το όριο, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ισχύει μέχρι την επόμενη πινακίδα ή μέχρι το τέλος του εκάστοτε δρόμου (π.χ διασταυρώσεις τύπου Τ). Αν υπάρχει αμφιβολία καλύτερα να γίνεται ερώτημα για να αποφεύγονται λάθη.

Φιλικά
Αντώνης
Αντώνη, καλώς όρισες και στο φόρουμ (μιας και έχουμε μιλήσει ήδη λίγο μέσω UR). Το (3) το ανέφερα ως θέμα διότι θεωρώ ότι είναι λίγο γκρίζα ζώνη. Θα αναπτύξω λίγο το σκεπτικό μου ελπίζοντας πως δεν θα γίνω κουραστικός:

Έστω δύο δρόμοι εκτός οικισμού, ο ΑΒ και ο ΓΔ που διασταυρώνονται στο σημείο Χ. Στην αρχή του ΑΒ, στο Α, υπάρχει πινακίδα 70 και στην αρχή του ΓΔ, στο Γ υπάρχει πινακίδα 90. Στη μέση του τμήματος ΧΒ υπάρχει μπλόκο της αστυνομίας. Ένας που ξεκινάει από το Γ και αλλάζει δρόμο στο Χ για να πάει προς το Β, πηγαίνει με 90. Όταν αλλάζει δρόμο δεν βλέπει άλλη σήμανση και σαν ενημερωμένος οδηγός γνωρίζει ότι το όριο όταν δεν αναγράφεται άλλο για τις εκτός οικισμού περιοχές είναι 90. Συνεχίζει λοιπόν με 90 γιατί δεν έχει δει ποτέ την πινακίδα 70. Ένας άλλος οδηγός ξεκινάει από το Α και περνάει το Χ και συνεχίζει με 70 προς το Β. Ποιος από τους δύο πηγαίνει με το όριο; Επειδή δεν νοείται να υπάρχει στο ίδιο τμήμα δρόμου πάνω από ένα όριο θεωρώ μάλλον πιο σωστό νομικά ότι το όριο που ισχύει είναι το 90 στο τμήμα ΧΒ. Επίσης είναι παράλογο ο αστυνόμος να κόψει κλήση για αυτόν που πηγαίνει 90 όταν δεν έχει περάσει ποτέ από την πινακίδα που γράφει 70. Αυτά σκέφτομαι και νομίζω πως θα πρέπει κάποια στιγμή να καθιερώσουμε πρακτική ώστε να έχουμε και εδώ έναν μπούσουλα: Το όριο στο τμήμα ΧΒ θα πρέπει να είναι 90, 70 ή κενό και να το αφήνουμε στην κρίση του οδηγού εφ'όσον δεν υπάρχει σήμανση;
irafan
Waze Global Champs
Waze Global Champs
Posts: 493
Has thanked: 76 times
Been thanked: 139 times
Send a message

Post by irafan
Αντώνη, νομίζω ότι γενικά λέμε το ίδιο πράγμα. Για αυτό ανέφερα το παράδειγμα των αυτοκινητόδρομων όπου παρατηρείται αυτή η λογική του να ενημερώσω αυτόν που μπαίνει από μια είσοδο ποιο είναι το όριο επαναλαμβάνοντας στο σε κάθε είσοδο. Όμως, αν παρατηρήσεις κατά κανόνα στην πλειοψηφία των εθνικών οδών (όπου έχουμε διασταυρώσεις και όχι κόμβους), δεν θα συναντήσεις τον ίδιο ζήλο στην επανάληψη του ορίου μετά από κάθε διασταύρωση (όπως θα ήταν το σωστό). Από αυτό το γεγονός ξεκινά και ο προβληματισμός του Παναγιώτη.

Επίσης, αν χρησιμοποιείς android κινητό, θα σου πρότεινα να έχει ενεργεί τη ρύθμιση του κοντερ "Εμφανιση ορίου ταχύτητας πάντα" ώστε να μπορείς να ελέγχεις αν υπάρχει ήδη όριο ταχύτητας χωρίς να χρειαστεί να το ξεπερνάς για να το διαπιστώσεις. (Σε iOS δεν παίζει σωστά αυτή η επιλογή από όσο έχω προσέξει)

Ηρακλής
WhiteP100 wrote:Καλησπέρα σε όλους! :)
Κοιτάξτε να δείτε τι γίνεται...για να αποφεύγονται τα μπερδέματα οι σημάνσεις ορίων ταχύτητας είναι και μετά από δισταυρώσεις ή κόμβους. Δηλαδή στο σχηματάκι που έφτιαξες αν η τροχαία ήθελε να έχει το τμήμα ΧΒ όριο 70km/h θα είχε σήμανση μετά τη διαστάυρωση λίγο μετά το Χ, δεν το θεωρεί αυτονόητο ότι ισχύει το 70 από πρίν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δρόμοι που αποτύπωσα σήμερα. Παρατηρήστε το. Γιατί έχει στη λεωφόρο Κηφισού το όριο 80 τόσες πολλές φορές? Γιατί άλλος θα μπεί από την είσοδο του Ρέντη, Άλλος από Πέτρου Ράλλη, αλλος από Αθηνών και πρέπει να είναι όλοι ενήμεροι για το όριο ταχύτητας γιατί κάποιοι δεν έχουν δει τις προηγούμενες ταμπέλες ;)
Το ίδιο στη Συγγρού...δείτε πόσες πινακίδες με ένδειξη 90 έχει. Γιατί άλλος θα μπεί από Ν.Κόσμο, άλλος από Καλλιθέα άλλος από Ν. Σμύρνη, μετά από κάθε είσοδο στη λεωφόρο έχει πινακίδα.

Με την ευκαιρία να ρωτήσω, με τα όρια που αποτύπωσα σήμερα τι γίνεται; Νομίζω δεν θα είναι πρακτικό να ξεκλειδώνετε λεωφόρους για να τα περάσω εγώ..θέλει κάποιος να τα περάσει;
Οι τιμές είναι από λεωφόρο Συγγρού (και τα 2 ρεύματα) , λεωφόρο Ποσειδώνος και λεωφόρο Κηφισού μέχρι τη διασταύρωση με τη λεωφόρο Αθηνών (στην Κηφισού πέρασα απλώς για επικαιροποίηση των ορίων, μόνο σε ενα σημείο είναι διαφορετικό -- στην είσοδο της λεωφόρου)
irafan
Waze Global Champs
Waze Global Champs
Posts: 493
Has thanked: 76 times
Been thanked: 139 times
Send a message

Post by irafan
Παίδες, θεωρώ ότι τα όρια θα πρέπει να τα δούμε ανεξάρτητα ανά δρόμο και όχι από που μπαίνεις.
Άρα όσο είσαι στη ράμπα έχεις το π.χ το 40km/h και εισέρχεσαι στο δρόμο, πας σε αυτό που έχει το segment του αυτοκινητόδρομου (π.χ 80km) σε εκείνο το σημείο. Κάθε τι άλλο θεωρώ ότι είναι αυθαίρετο.
irafan
Waze Global Champs
Waze Global Champs
Posts: 493
Has thanked: 76 times
Been thanked: 139 times
Send a message