Get a sneak peek at whats next for Permanent Hazards on our April 7th Office Hours!

Post Reply

Hloupé navigování - kam hlásit?

Post by rolfovo
Zdravím, dá se něco dělat s tím, když Waze člověka naviguje tak, že mu cestu spíše zkomplikuje a zpomalí? Rád bych nějak pomohl k eliminaci podobných stavů, ale nevím jak. Například včera mě Waze poslalo do velké kolony (viz. obrázek - červené šipky) , zatímco kolega, který jel po modrých šipkách, byl na místě daleko dřív, protože Jižní spojka jela bez jakéhokoliv zdržení. Co s podobnými situacemi?
im2.jpg
(159.91 KiB) Downloaded 739 times
rolfovo
Posts: 79
Been thanked: 5 times

POSTER_ID:463339

1

Send a message

Post by MajkiiTelini
Nerozumím tomu, že byla akce EcceHomo a přitom průjezd nebyl omezen? Jakože jsi jel v době, kdy už se nezávodilo a silnice byla průjezdná pro běžnou dopravu?
MajkiiTelini
Area Manager
Area Manager
Posts: 853
Has thanked: 101 times
Been thanked: 249 times
Send a message

Post by MajkiiTelini
CyrilKubrt wrote:
MajkiiTelini wrote:Nerozumím tomu, že byla akce EcceHomo a přitom průjezd nebyl omezen? Jakože jsi jel v době, kdy už se nezávodilo a silnice byla průjezdná pro běžnou dopravu?
Trasa závodu byla uzavřena, ale I/46 byla normálně průjezdná /i podle http://www.dopravniinfo.cz
Já teda ve Šternberku nikdy nebyl, ale pokud vím, tak trať závodu vede po I/46. Takže si protiřečíš.
CyrilKubrt wrote:Prosím, neřešme to, děkuji...
Ale jo, řešme, jenže pokud se ten problém nevyskytuje vždy, ale jenom někdy, je obtížné dohledat příčinu.
CyrilKubrt wrote:Přijde mi nelogické, že by na přímé trase mohlo vzniknout takové zdržení, navíc neindikované v klientovi a na dopravni.info.cz , že by Waze nabídlo o tolik delší trasu.
Waze a dopravniinfo.cz jsou dvě různé věci, prosím nesměšovat. Snažíme se sice události z JSDI pokrývat, ale to neznamená, že musíme mít vše (nebo obráceně).
CyrilKubrt wrote:k tomu doplňující dotaz:
Pokud když takhle funguje navigování Bruntál Olomouc, proč Waze při cestě Hodonín Liberec po D nenaviguje přes Kolín a pustí mne do Prahy, kde je čekačka více jak hodinu na Štěrboholské?
V principu je to stejná situace...
Je to různé, právě proto, že s hustotou dopravy se počítá jenom do určité vzdálenosti od aktuální pozice.
MajkiiTelini
Area Manager
Area Manager
Posts: 853
Has thanked: 101 times
Been thanked: 249 times
Send a message

Post by porubcan
waze dava prioritu aktualnej situacii, no treba si uvedomit:
1. vzdy bude existovat urcite oneskorenie. jednak najprv musi byt dostatok pouzivatelov aby boli dostatocne spolahlive informacie o aktualnej rychlosti (cim vyssia kategoria, tym viac potvrdeni). nasledne sa tato hodnota dokaze premietnut do dat realtime serverov a az potom ju dokazu pouzit pri planovani trasy. priebezna kontrola tykajuca sa zmien na aktualnej trase je tiez iba raz za 5 minut...
2. vyssie uvedene plati aj pre detekciu, ze na nejakom useku uz nie je kolona. a tym, ze pouzivatelov posiela inou alternativou, nemusi mat v danom momente dostatok dat, aby vyhodnotilo, ze kolona tam uz nie je.
3. ak nema dostatok realtime dat od pouzivatelov, pouzije historicke data.

mne sa naposledy v pondelok stalo toto:
dopravny servis z radia hlasil buracku 5 aut na D1 na vjazde do Bratislavy. Waze v danom momente prepocitalo ETA o +5 minut a drzalo sa povodnej trasy. dal som si porovnat alternativy - podla Waze bola dialnica rychlejsia o 3 minuty oproti "starej seneckej" (ktora je vsak extremne riskantna a dokaze sa rychlo upchat) a o 6 minur rychlejsia ako cesta cez Grob a Vajnory. tak som zostal na dialnici. nasledovalo niekolko prepocitani ETA az na uroven cca 7:45
https://www.dropbox.com/sc/9p3p2vca7pgc ... FdUrylZCJa

je mozne, ze alternativnymi trasami by to bolo o trochu rychlejsie, no ani nemuselo. predsalen - pondelok. nakoniec to vsak nebolo az taka katastrofa, zazili sme uz aj vyrazne horsie pondelky na D1...

waze urcite nie je dokonale a situacie ako popisujes sa mozu stat. je vsak ovela pravdepodobnejsie, ze waze navrhne rychlejsiu trasu. z dlhodobeho hladiska si na tom urcite lepsie ako kolega
porubcan
Waze Global Champs
Waze Global Champs
Posts: 6816
Answers: 1
Has thanked: 632 times
Been thanked: 1856 times
Send a message
https://storage.googleapis.com/wazeoped ... 00k_6c.pnghttps://storage.googleapis.com/wazeoped ... onster.png
SK Country Coordinator, SK Country Manager, Global Champ, Waze Beta Tester

Post by rolfovo
My jsme jeli právě zároveň z práce, já jel podle Waze aby mi pomohl vyhnout se kolonám, on jel jako vždycky. A když jsem se posouval v koleně před Barrandovským mostem, tak jsem mu pro zajímavost zavolal, kde je... Škoda že Waze nedává větší prioritu aktuální situaci.
rolfovo
Posts: 79
Been thanked: 5 times
Send a message

Post by tt11
OT: Až se sem příště dostaneš, Waze, neWaze, projeď Modřanskou o křižovatku dál a tam se na světlech otoč, na Barranďák najedeš z druhé strany a bez té kolony vlevo odbočujících.

Je to prasárna? Ano.
Je to bezpečné? Ano, semafory jsou šťastně nastaveny.
Ušetří ti to často i 20 minut života? Ano.
tt11
Posts: 31
Has thanked: 3 times
Send a message

Post by VetchyKmet
Ahoj, už se to řešilo cca 2 roky zpět, pak byl chvíli klid a znovu:
Trasa Bruntál - Olomouc od minulého čtvrtka, kdy jsem to poprvé zjistil naviguje přes Opavu a ani alternativně nenabízí správnou cestu přes Stenberk.
Dále trasa Lipová Lázně Javorník po I/60 navigace mlčí i tam, kde by vzhledem ke tvaru křižovatek bylo vhodné hlasit odbočení.
Při zadání cíle zámek Jánský vrch naviguje pres polní cestu, neprujezdnou pro os. vozidlo. Kdo nezná P na náměstí, má smůlu.
Poslední: osada Rejvíz má omezení na 30, klient nabízí zadání 40, waze indikuje 50.
VetchyKmet
Posts: 195
Has thanked: 2 times
Been thanked: 38 times
Send a message
VetchýKmet
Hodonín

Post by VetchyKmet
Ahoj všem.
Opět mám příklad, kdy Waze poněkud nezvládla trasu - zřejmě se ale nejedná o chybu.

Dlouhá léta jezdím trasu Hodonín - Ramzová a v úseku Zábřeh - Olšany jsem vždy jezdil trasu II/369 přes Rovensko, Postřelmůvek, Vyšehoří a dále I/11 do Olšan.

Ve čtvrtek 27.10. kolem 14. hodiny Waze nabídla trasu po I/44 - krásná čtyřproudovka - a Bludov, kde na odbočení doleva /z 44 na 11/ byla v silném provozu cca kilometrová kolona.
Po hodně dlouhém stání a popojíždění, když jsem byl asi šestý na odbočení a prostě se nejelo /silný provoz na I-11/ jsem se dal doprava na ul.Lázeňskou, kde jsem se na benzince otočil a jel dále svou trasu. Při průjezdu křižovatkou jsem zjistil, že neodjelo ani jedno auto - prostě je nikdo nepustil.
Zřejmě tam do té doby nejel žadný wazer, protože indikace kolony naskočila až po mém zadání.

Doporučuji všem, aby se při cestě ze Zábřehu na sever nedali zlákat na cca 6 km čtyřproudové I/44 a vyhli se Bludovu, pokud potřebují pokračovat doleva po 11-tce. Podle sdělení místního občana je to "normální stav" a několikrát tam měli problém i zachránáři, kteří prostě nebylo kudy projet.

Proč Waze nabízela tuto trasu nevím, protože při opakovaném zadání už zase nabízí klasiku, kterou jsem jezdil předtím.
VetchyKmet
Posts: 195
Has thanked: 2 times
Been thanked: 38 times
Send a message
VetchýKmet
Hodonín

Post by VetchyKmet
Škoda, že se nikdo ze "znalých" alepsoň nepokusil o možné zdůvodnění, proč Waze poslal do zácpy. Není to poprvé, co Waze posílá na nesmyslnou trasu, viz popis situace kousek níže, kdy trasa Bruntál Olomouc byla nabízena opakovaně přes Opavu a Odry.
Pěkný den všem...
VetchyKmet
Posts: 195
Has thanked: 2 times
Been thanked: 38 times
Send a message
VetchýKmet
Hodonín

Post by VetchyKmet
Chápu, že zpětně dohledávat asi nelze.
Jen si nedovedu představit, jaké zdržení by muselo být, aby se nabídla podstatně delší trasa přes Opavu. A protože se mi toto stalo už minimálně 2x, soudím, že na trase Bruntál Olomouc je nějaký problém, který se projeví ve Waze jen při určité souhře okolností.
Zatím netřeba zkoumat, protože tutu trasu jezdám ať už na sever nebo na jih několkrát ročně, zkusím vysledovat, co by mohlo problém způsobovat - pokud se znovu vyskytne.
Zatím mám podezření na něco ve Štenberku, protože v obou případech, kdy jsem toto zaznamenal byla uzavírka /mimo trasu/ ve Štenberku - v prvním případě byla akce Ecce Homo, ale průjezd přes město nebyl omezen, ve druhém případě byl kruháč Jívavská Olomoucká průjezdný s omezením na 30 a mezi kužely.
VetchyKmet
Posts: 195
Has thanked: 2 times
Been thanked: 38 times
Send a message
VetchýKmet
Hodonín