Get a sneak peek at whats next for Permanent Hazards on our April 7th Office Hours!
Post by VetchyKmet
V menu "Navigace" se mi v úterý /??? - aktualizace žádná neproběhla, nechápu, proč zrovna v úterý/ objevila položka "Omezit obtížné křižovatky", defaultně zapnutá jako aktivní.

Zkusil jsem dát několik plánů tras, jednou vždy s aktivní, podruhé s neaktivní volbou.
Trasy jsem zkoušel krátké, dlouhé, po i s vyloučením placených úseků a ....
Ta volba je podle mého názoru nefukční, protože jsem ani v jednom případě z asi 12-ti nenašel nějakou změnu.

Mám jisté pochybnosti o implemataci různých nových vychytávek, kdy zřejmě něco, co není zcela otestováno uniká části veřejnosti a část lidí to má, část to nemá a i ti, co to mají píší, jak to nefunguje.

Jen akademická otázka:
už někdo definoval, co bude ve Waze "obtížná" křižovatka?
Znám lidi, pro které je obtížný kruháč s dvěma pruhy ve výjezdu, znám lidi, kteří než by odbočili doleva, tak raději objedou blok domů vpravo, aby se do svého směru dostali jízdou ne vlevo, ale přímo - na druhou stranu znám lidi, kteří umí číst značky, pruhy a i na vícepruhové vozovce vždy ví, kde jsou a kam jedou a odbočení pro ně není problém.
Takže pojem "obtížná křižovatka" je relativní a nedovedu si představit pravidlo, podle kterého toto bude Waze posuzovat.
VetchyKmet
Posts: 195
Has thanked: 2 times
Been thanked: 38 times
Send a message
VetchýKmet
Hodonín

Post by VetchyKmet
Žádné vysvětlení pod položkou nemám. K dalšímu uvedenému se nebudu vyjadřovat. Jen poznamka - ne všichni ve Waze vidí všechno.
VetchyKmet
Posts: 195
Has thanked: 2 times
Been thanked: 38 times
Send a message
VetchýKmet
Hodonín

Post by VetchyKmet
komichal wrote:aktuálně pokud vím tak v ČR/SR nemáme ani jedno odbočení, které by jakkoliv bylo označeno jako "obtížné". Ale stejně doporučuju si tu funkci radši vypnout. :)
Můj názor:
Pokud by se posunula definice z obtížné křižovatky na obtížně průjezdnou křižovatkou, pak bych navrhoval původní význam posunout a označit tak některé křižovatky, kde je zpravidla časově delší stání na přednosti.
Jako typický příklad uvádím např. v Hodoníně kř. ulice bř. Čapků-Velkomoravská, kde je obvyklé stání v řádu minut, stejné je to na Velkomoravská-I/55, kde je odbočení na Břeclav v odpoledních hodinách na dlouhé minuty a kamiony ucpávají tento úsek ažk železničnímu podjezdu.
Vzpomínám si např. na kř. v Bludově /Šumpersko/, kde bylo doslova nemožné odbočit z ul. 8.května na ulici Lázeňskou, jinak řečeno z I/44 na I/11.
Nebo II/432 s I/55, kdy ráno i odpoledne není možné státní přejet bez podstaného zdržení, silnice 432 nemá odb. pruhy a stojí se v koloně až více jak 15 vozidel.

Nejde ani v jednom případě o nijak složité křižovatky, jsou to místa, kde intenzita provozu po určitou část dne přesahuje propustnost kř. a kde by bylo nanejvýš vhodné na tuto skutečnost zvlášť upozornit - a k tomu by se tahle nová fce dal použít.
Argument,. že to zvládá WAZE "samo" tím, jak se stojí v kolonách neberu, ani v jednom z těchto uvedených příkladů prostě nefunguje a 10 minut zdržení je obvykle indikováno pouze jako zpomalení provozu.
Jde jen o to, že pokud už Waze tuto spešl funkci bude mít, tak ji vhodně využít i za cenu "posunutí" původního záměru tak, by to mělo nějaký smysl.
Nebo, jak bylo uvedeno, vypnout úplně.
VetchyKmet
Posts: 195
Has thanked: 2 times
Been thanked: 38 times
Send a message
VetchýKmet
Hodonín

Post by VetchyKmet
OK, věřím tomu, že tato funkce bude v budoucnu nějakým způsobem smysluplná a že když už je, tak bude užitečná.
VetchyKmet
Posts: 195
Has thanked: 2 times
Been thanked: 38 times
Send a message
VetchýKmet
Hodonín

Post by VetchyKmet
ad porubcan
Díky za vysvětlení, takže opět něco, co bude předmětem diskusí.

Dovedu si představit, že na mnou kousek níže uvedených kř. by toto mělo smysl, ale jen v určitých částech dne - typicky ranní a odpolední špička.

Pokud se to zapne, bude to v těchto obdobích OK, ale mimo toto období to bude působit jako "brzda provozu" a bezdůvodné penalizování daného odbočení. Asi bude záležet na konkretní dopravní situaci a na tom, jak "daleko" by se taková křižovatka objížděla.
Abych byl konkretní, spousta domorodců v Hodoníně jezdí na Břeclav přes Brněnskou, kde se sice také odbočuje doleva, ale je to i s případnou zajížďkou téměř vždy rychlejší než odbočení na Velkomoravské /myšleno ve špičce/.

To je v podstatě neřešitelné a asi nezbude, než spolehnout na indikaci zdržení.
Nezávidím "hlavám pomazaným" - ať generalita rozhodne tak nebo jinak, vždy to pro část uživatelů bude špatně.
Přiznávám, že v tuto chvíli nemám názor na to, jestli některé kř. takto označit nebo ne.
Asi ojediněle, pouze ty nejmarkantnější případy a pouze tam, kde je zdržení při odbočování větší než nějaká hodnota, cca 5-10 min.
Díky za diskusi, z mé strany vše.
VetchyKmet
Posts: 195
Has thanked: 2 times
Been thanked: 38 times
Send a message
VetchýKmet
Hodonín