Get a sneak peek at whats next for Permanent Hazards on our April 7th Office Hours!
Post by MaXyM_FTN
ma5jkl wrote: to si snad robis prdel? toto si co vymyslel za argument? waze ti NESMIE, opakujem NESMIE navrhovat trasu taku aby si nejak mohol porusit zakon.
Sorry ale to je blbost v kontekstu toho o cem se bavime. To zda jsem zaplatil za vinetu nebo nikoliv je moje soukroma vec a muj soukromy udaj. Bez toho Waze ma predpokladat naplneni zakonitych povinnosti ridice. Dokonce navigace se prece nevypina pokud presahnes povolenou rychlost. Ani se mne nepta zda jsem strizlivy.
Zeby nekdo spatne nepochopil: ridim jen za strizliva a vinetu mam. IMO se ale funkce spatne jmenuje. Budiz.. pokud by mohla zapamatovat casovou platnost a pripominat o blizicim se konci platnosti.. nejak bych to pochopil. Nadale ale tvrdim, ze Waze neni policajt. A pokud nekdo chce jet dalnici bez platne dalnicni znamky... Waze'u nic do toho neni.
pvo11 wrote:Vývojáři se rozhodli neukazovat nesmyslnou pozici. Můžeme se o tom myslet, co chceme, ale to je asi tak vše co s tím neděláme.
Ten argument znam uz leta a vim ze nic s tim neudelame. Pokud rozhodli o tom vyvojari, zrejme je to duvod proc by nemeli o takovych vecech rozhodovat (sam jsem mnoholety vyvojar, tak vim jak casto se nase predstava lisi od skutecnych potreb). Vysledek je vice nez zrejmy: v dobe kdy ostatni navigace v tunelech ridici pomahaji, Waze nikoliv. A zrejme nikdy nebude. Ty beacons nefunguji nejen v CZ, nejsou ani v Polsku ani v Rakousku, Slovinsku, Chorvatsku. Pro uzivatele je do dostacujici dukaz, ze rozhodnuti bylo spatne. Ale nechci tahnout toho offtopicu. Jen jsem se o tom zminil jako o prikladu spatnych design-choices. BTW mereni pozici auta na zakladane dat poskytovanych vozidlem take neni presne.
pvo11 wrote:Tvoji úvahu o tom, že nemáš známku a chceš risknout jízdu po dálnici jsem nepochopil. V tom ti přece Waze nebrání, ale pokud chceš, aby tě po dálnici Waze navigovalo, tak mu to musíš říci (nastavit), na tom se nic nezměnilo.
Souhlas. Ja jsem se o tom zminil u poznamky k uzivatelskemu rozhrani. Proste nazev teto funkce ji zbytecne spojuje s dalnicni znamkou, kdyz nezastresuje zadnou s vlastnosti dalnicnich znamek kromne povoleni cestovat vybranymi useky. To by klidne mohlo byt rozsireni stavajici funkce "vyhybat se platnym usekum" o vyber konkretnich useku. V CR by to byly vsechny dalnice, v Rakousku vsechny dalnice ale zvlast placene tunely, v Polsku kazdy usek zvlast apod. Jen napad.
Soucasne reseni je funkcni jen na pul, a to nemluvim o tech co stejne jako ja se budou trapit "proc je to naviguje mimo dalnici".
A vzhledem k tomu ze vysledek fungovani se tak podoba existujici funkci vyhybani se spoplatnenym usekum, proc je to zakopane tak hluboko v nastaveni, kdy "vyhnuti" je exponovane primo v rootu. Asi to uzivatelum nepomuze, vid?

Ahh BTW "reklamy". Ano vzpominam si to upozorneni. Vypadalo jak kazda jina "reklama" treba pneu servisu. Dokonce jsem se divil proc mi nekdo pripomina o dalnicni znamce v listopadu. Samozrejme jsem to odklepnul at neotravuje (stejne jako kazdou jinou reklamu). Tomu rikam spatna komunikace nove klicove vlasnosti aplikace. Na tolik klicove ze jiste ovlivni experience tisici uzivatelu. No ale who cares. Snazsi je verit ze vsichni uzivatele Waze sleduji vas Facebook. Treba se pletu - chtelo by to nejake statistiky. Kolik lidi pouzije mapy.cz nebo google maps po teto zmene.
MaXyM_FTN
Posts: 55
Has thanked: 2 times
Been thanked: 6 times
Send a message

MaXyM_FTN
Posts: 55
Has thanked: 2 times
Been thanked: 6 times
Send a message

Post by MaXyM_FTN
precti si diskuzi nebo alespon post predchazejici ten na ktery reagujes.

BTW, v praci jsem se ptal kolegu. Na 5 lidi, 3 z nich o vikendu Waze navigoval mino dalnici a nevedeli proc. Dalsi 2 rekli ze navigovalo spravne, nevedi ale proc: starsi verze waze nebo neco odklikli. Jak jsem predpokladal informovanost je spatna. a pouze ja jsem prisel s otazkou na forum. jak myslite, co udela te 60% uzivatelu kterym prestane spravne fungovat navigace?
MaXyM_FTN
Posts: 55
Has thanked: 2 times
Been thanked: 6 times
Send a message

Post by porubcan
Informovanosť je slabá, samozrejme. Kto dnes číta text nejaké pop-up okná v apke? 1 zo 100. Možno.

Spravili sme čo bolo v našich silách. Pravidelne sme masirovali na Facebooku a vyšlo aj niekoľko článkov kade tade.

Ono si to sadne, ľudia sa poučia, verím že vnímajú pridanú hodnotu.

Čo sa týka tunelov, Carplay funguje (v niektorých autách), AA zatiaľ polohu z auta nepreberá, takže sa stratí v tuneli ako bežný mobil.
porubcan
Waze Global Champs
Waze Global Champs
Posts: 6816
Answers: 1
Has thanked: 632 times
Been thanked: 1856 times
Send a message
https://storage.googleapis.com/wazeoped ... 00k_6c.pnghttps://storage.googleapis.com/wazeoped ... onster.png
SK Country Coordinator, SK Country Manager, Global Champ, Waze Beta Tester

Post by porubcan
na druhej strane by som vobec nemal extremne ocakavania. spravu v inboxe v apke, rovnako ako nejaky mail, odignoruje 98% ludi rovnako ako nejaky popup...
porubcan
Waze Global Champs
Waze Global Champs
Posts: 6816
Answers: 1
Has thanked: 632 times
Been thanked: 1856 times
Send a message
https://storage.googleapis.com/wazeoped ... 00k_6c.pnghttps://storage.googleapis.com/wazeoped ... onster.png
SK Country Coordinator, SK Country Manager, Global Champ, Waze Beta Tester

Post by pvo11
MaXyM_FTN wrote: Za prve, jako uzivatel byl jsem prave postihnut zmenou, nez bych byl o nej informovan/upozornen. A jedna se o klicovou vlastnost, bez ktere navigace byla mi k nicemu.
Asi měsíc přes spuštěním se ve Waze objevovaly "reklamy" na zapnutí známky. Naopak se našli jedinci, kterí nadávali, že tam jsou, když to ještě nefunguje.
Navíc to bylo ve spoustě internetových novin a na Facebooku. Bohužel na hlavní zprávy v TV Nova nemá komunita peníze.
MaXyM_FTN wrote: Za druhe v hlavnim menu nadale je dostupna funkce zapinani/vypinani vyhnuti se spoplatnenym usekum, beze zminky o souvislosti s "koupi" vinety.
Ty placené úseky se týkají mýta a přepínač nadále funguje. Je přeložen na Vyhnout se mýtu, ale kdy se to dostane do klienta nejsme schopni ovlivnit, Waze vše chvilku trvá.
MaXyM_FTN wrote: Za treti, funkce naznacuje ze jedna se o dalnicni znamku jen nenaplnuje jeji podstatu (treba casove omezeni). Ve vysledku je to jen volba statu, v kterych Waze k planovani bude brat v potaz i spoplatnene silnice.
Jedná se o známku, například v Rakousku a Švýcarsku je jak dálniční známka, tak se za některé tunely a průsmyky platí mýto. Tam nadále funguje starý přepínač.
V Maďarsku mají kromě celostátní známky i župní, které se týkají jen části území. I ty ve Waze jsou, jen cizinec je asi nevyužije, protože na rozdíl od té celostátní jsou jen roční.
MaXyM_FTN wrote: Za ctvrte, vypada to na vazbu skutecne jen na vinety (coz je uplne zbytecne vzhledem k tomu co jsem popsal v #3). Nevidim moznost pridat spoplatnene dalnice v Polsku (a podobne funguji vybrane useky v Rakousku nebo Chorvatsku). Tak z funkcionality, na kterou bych se tesil nezbylo nic nez nepouzitelne par prepinatek, o kterych vetsina uzivatelu se nedozvi, a odstavi Waze jako nefunkcni (snad nekdo nemysli ze vsichni uzivatele prijdou na forum pro reseni)
Známka se od mýta liší v několika věcech:
  • známka je předplacený paušál, t.j. nezáleží na to kolik km ujedeš, u mýta platíš ujetou vzdálenost, takže tam moc nezáleží na tom, v které je to zemi
  • na úsek se známkou můžeš omylem vjet bez známky a zaplatíš pokutu u mýta je tam mýtná brána, kde buď zaplatíš nebo neprojedeš
MaXyM_FTN wrote: BTW tak trochu to pripomina Waze Beacon co pred lety melo zajistit navigaci v tunelech. Dnes to uz nefunguje ani v Praze (jeste pred rokem to jelo zkusebne, alespon do pulky tunelu). Jen ridice zustavaji cele leta bez navi. No ale proc by se mela spolecnost poskytujici navigaci starat o... navigaci ;)
Blanka byl test a do půlky tunelu to nemá smysl provozovat, takže je to vypnuté. Zatím u nás funguje jen jeden tunely Jihlavě, ale připravují se další. Někdo musí ty Waze Beacony zaplatit a nainstalovat a také to musejí schválit příslušné úřady. Bohužel, pokud z toho politikum něco nekápne, tak se jedná těžko a jde to pomalu.
pvo11
Map Editor - Level 5
Map Editor - Level 5
Posts: 1763
Has thanked: 263 times
Been thanked: 1014 times
Send a message

Post by pvo11
Vývojáři se rozhodli neukazovat nesmyslnou pozici. Můžeme se o tom myslet, co chceme, ale to je asi tak vše co s tím neděláme.
Waze si zakládá na tom, že pracuje s reálnou pozicí, aby bylo možno detekovat problém v tunelu, což extrapolace nikdy neumožní. Bacony nejsou jediné řešení, Android auto a Car Play umějí pozici určit i v tunelu, předpokládám, že z rychlosti a natočení kol a Waze přes Android auto a Car Play funguje, takže možná se problém s obnovováním vozového parku vyřeší rychleji než se nainstalují Bacony.

Tvoji úvahu o tom, že nemáš známku a chceš risknout jízdu po dálnici jsem nepochopil. V tom ti přece Waze nebrání, ale pokud chceš, aby tě po dálnici Waze navigovalo, tak mu to musíš říci (nastavit), na tom se nic nezměnilo.
Nepřijde mi na tom nic nedomyšleného, naopak logika samostatných dálničních známek přepínače pro mýtné úseky a ve Waze přesně kopíruje realitu, kdy něco mám předem koupené a takže už to vlastně není placený úsek a pak jsou úseky, kde musím zaplatit každý průjezd, a je na mně, jestli v dané chvíli něco platit chci nebo ne. Někdy pospíchám a rád zaplatím a někdy mi nevadí jet vyhlídkovou jízdu.
pvo11
Map Editor - Level 5
Map Editor - Level 5
Posts: 1763
Has thanked: 263 times
Been thanked: 1014 times
Send a message

Post by pvo11
MarekPavlik wrote:
pvo11 wrote:... Bacony nejsou jediné řešení, Android auto a Car Play umějí pozici určit i v tunelu, předpokládám, že z rychlosti a natočení kol a Waze přes Android auto a Car Play funguje, takže možná se problém s obnovováním vozového parku vyřeší rychleji než se nainstalují Bacony....
To ale není pravda. Alespoň mně Waze přes Android auto pozici v tunelu rozhodně neukazuje.
Možná to dělají jen některá auta, ale někdo to tady na fóru vzpomínal.
pvo11
Map Editor - Level 5
Map Editor - Level 5
Posts: 1763
Has thanked: 263 times
Been thanked: 1014 times
Send a message

Post by pvo11
MaXyM_FTN wrote:
pvo11 wrote:Vývojáři se rozhodli neukazovat nesmyslnou pozici. Můžeme se o tom myslet, co chceme, ale to je asi tak vše co s tím neděláme.
Ten argument znam uz leta a vim ze nic s tim neudelame. Pokud rozhodli o tom vyvojari, zrejme je to duvod proc by nemeli o takovych vecech rozhodovat (sam jsem mnoholety vyvojar, tak vim jak casto se nase predstava lisi od skutecnych potreb). Vysledek je vice nez zrejmy: v dobe kdy ostatni navigace v tunelech ridici pomahaji, Waze nikoliv. A zrejme nikdy nebude. Ty beacons nefunguji nejen v CZ, nejsou ani v Polsku ani v Rakousku, Slovinsku, Chorvatsku. Pro uzivatele je do dostacujici dukaz, ze rozhodnuti bylo spatne. Ale nechci tahnout toho offtopicu. Jen jsem se o tom zminil jako o prikladu spatnych design-choices. BTW mereni pozici auta na zakladane dat poskytovanych vozidlem take neni presne.
OK. Já vlastně nevím, kdo to takto rozhodl. Asi to nebyli vývojáři, ale někdo, kdo to celé financuje. My jako komunita můžeme prostřednictvím GC nebo jako beta testeři na Centrecode dávat návrhy, ale nemáme nejmenší šanci ovlivnit, co z návrhů bude realizováno, takže je naprosto zbytečné se tady rozčilovat, že je to úplně špatně. Někdo Waze financuje s nějakým cílem, který asi nikdo z nás nezná a podle toho se vybírají funkcionality. Pokud kvůli tunelům budou Waze ubývat uživatelé a ten kdo to financuje to vyhodnotí jako problém, tak třeba svůj názor změní.

To se vlastně netýká jen tunelů, ale i ostatních funkcionalit, např. zde diskutovaných dálničních známek, kde na rozdíl od tunelů s tebou nesouhlasím a myslím si, že je to navržené dobře. Dálniční známky byly přidány k ostatním známkám, které už ve Waze fungují delší dobu, Waze se nepoužívá jen v CZ a okolí, ale celosvětově ;) .
Navíc mi nepřijde, že je to někde hluboko v nastavení. Kliknu na Nastavení a tam mj. vidím Dálniční známky a poplatky. Možná je to na iOSu jinak, ale to bude určitě časem upraveno. Na Androidu to bude přejmenováno na Dálniční známky a povolení.
pvo11
Map Editor - Level 5
Map Editor - Level 5
Posts: 1763
Has thanked: 263 times
Been thanked: 1014 times
Send a message

Post by pvo11
Bew1One wrote:Jen malá vsuvka - dnes protekly do aplikace překlady, text "vyhnout se zpoplatněným úsekům" se změnil na výstižnější "vyhnout se placení mýta".
Malé doplnění. Týká se jen Androidu.
pvo11
Map Editor - Level 5
Map Editor - Level 5
Posts: 1763
Has thanked: 263 times
Been thanked: 1014 times
Send a message