Get a sneak peek at whats next for Permanent Hazards on our April 7th Office Hours!

Post Reply

User requesting to remove the roundabout that the app is suggesting which is misleading and dangerous

Post by wazecsforum
Hi,
 We’ve received a map update request to Waze support and we’re posting here on the user’s behalf. The link to this post will be forwarded for the user to follow up. This is the user’s request:  [USer asking to remove the roundabout that the app is suggesting which is misleading and dangerous ][C5V5+P3 Bucharest; coordinates (44.4444000, 26.1577000)-Bucharest, Romania][request type -remove the wrong roundabout the app is suggesting]      https://screenshot.googleplex.com/9BcDg ... 6ceEoM.png Thanks, The Waze Support team
 
wazecsforum
Waze Team
Waze Team
Posts: 1897
Has thanked: 12 times
Been thanked: 118 times

POSTER_ID:17984703

1

Send a message

Post by spookyx
Dacă după explicații detaliate date, după toate epitetele „hilar”, „aberant”... el a rămas la ideea că „doar dex” și mai nou „wikipedia”... atunci să își facă dânsul propria navigație și să facă ce vrea cu ea. Nimeni nu îl obligă să folosească Waze dacă nu îi convine.

Dacă pentru el există doar codul rutier, pe care oricum nu îl citește, nu îl cunoaște și nu îl înțelege, nu știe de regulamentul de aplicare și de normativele în vigoare, de hotărârile instanțelor, atunci ce să mai... noi facem o hartă, pe cât posibil, astfel ca utilizatorul să nu încalce codul rutier. Și nu văd cum enunțul „la sensul giratoriu mergi înainte” te-ar face pe tine să încalci codul rutier și e la fel de aiurea să zici că asta pune în primejdie șoferii. Cum am zis, când în Waze o să putem pune și indicatoarele rutiere: prioritate, cedează, stop... o să o facem.

Ce rost mai are să îi explic că și acel indicator de prioritate, la care face referire, indică faptul că e o insulă de tip girație și că nu arată ca la o simplă intersecție în T sau în + ... și arată clar că ai un cerc în mijloc. Despre ce vorbim?

Omul nu înțelege că atât codul, regulamentul, normativele, justiția folosesc niște termeni comuni... omul nu înțelege pur și simplu, iar pentru mine e ultima oară când îi mai explic. Orice ai zice, o ține langa cu „dar halatul!!!”

Dacă vrea să fie batman, să fie. Dar noi, editorii, avem ceva mai bun de făcut decât să îi explicăm la infinit chestiuni elementare (de infrastructură, de limba română, de cod și regulament de aplicare, de normative etc.)

Asta începe să devină o idilă nesfârșită ca și cea cu circulația prin sensurile giratorii și în ciuda nenumăratelor, exemple și explicații (iar unele greșite și proaste din partea unora) și a deciziilor instanțelor (vezi cazul din Bihor)... unii continuă să interpreteze după bunul plac. Până și faimosul polițist și-a schimb părerea după decizia instanțe, iar așa zisa amendă dată de acel pseudo-polițist a fost anulată...

Dacă tu ai marcaj conform pentru giratorii, dar giratoriul e reglementat cu prioritate și cedează și nu reglementat cu indicatorul pe fond albastru (deci nu e ca atare), tot nu va fi sens giratoriu... și avem cel puțin unul de acest gen în România... Nu ai cu cine.

Și sper să nu avem aceeași discuție cu viitorul giratoriu din Otopeni care va fi, în fapt, o turbo girație!

O zi bună tuturor. Cred că v-ați pierdut prea mult timp pe acest subiect.
 
spookyx
Waze Global Champs
Waze Global Champs
Posts: 2076
Has thanked: 53 times
Been thanked: 333 times
Send a message
[blur]Click here to see my signature[/blur]

Post by spookyx
ALD26 wrote: Mon Oct 04, 2021 7:34 pm Am pus la dispoziție poze cu semnele premergătoare intersecției din care reiese ca nu este corect anunțată de Waze, explicatiile primite sunt hilare. 
Daca sensurile giratorii sunt definite in aplicatie doar pentru ca sunt giratie, de ce intersectia Piata Alba Iulia, intersectia Piata Universitatii si multe altele care au o movila in mijloc si in jurul careia se desfasoara circulatia rutiera nu sunt anuntate ca “sens giratoriu”? 

Multumesc anticipat!
 
 
 

 
Hilar e abordarea ta... 

Unele intersecții nu sunt puse cu sens giratoriu din cauza unor limitări tehnice.

Ușor și acestea vor fi transformate pentru că abia de curând avem posibilitatea să manipulă giratoriile la nivel de indicații.

1. De exemplu, la Alba Iulia avem un access la parcarea interioară și asta ne crea mari probleme și atunci am fost forțați să lăsăm intersecție simplă... dar e o struțo cămilă din acest punct de vedere.

2. Piața Universității - din cauză că nu aveam Junction Box (JB) pe care să îl aplicăm peste intersecție, aveam anumite probleme legate de semnalizarea benzilor și pe de altă parte de incapacitatea unui giratoriu de a măsura corect timpii necesari deplasării prin intersecție. Acum (cam de o lună) putem pune JB peste giratorii , dar tot o să așteptăm să putem pune Ghidare pe Benzi la giratorii. Momentan încă nu putem.

3. Arcul de Triumf, Piața Presei Libere - la fel - imposibilitatea de restricționare rute  cu giratorii pe modelul vechi fără JB și imposibilitatea afișării de benzi. și atunci am făcut un compromis... deși instrucțiunile de navigare prin aceste intersecții îți dă durere de cap. N-șpe variante și N-șpe instrucțiuni de continuă/ține/virează... mulți ani de teste, de tweaking etc.

Când o să avem și Ghidarea pe Benzi (Lane Guidance) disponibil la giratorii, vom simplifica treaba și le vom face pe toate așa.

Seară excelentă.
 
spookyx
Waze Global Champs
Waze Global Champs
Posts: 2076
Has thanked: 53 times
Been thanked: 333 times
Send a message
[blur]Click here to see my signature[/blur]

Post by spookyx
ALD26 wrote: Fri Sep 10, 2021 4:09 pm Hi @LostInMyMaps

I would really be surprised and would sincerely appreciate if your Romanian colleagues will help because even after providing them the evidence, they’re continuing to define the junctions based on the dictionary definition and not what is mentioned in the law!

This is the reason I turned to Waze Support for their help.








 
----------------

@ALD26 - ești cam încăpățânat.

Nu ai înțeles o explicație simplă și banală.
1. Că există niște tipuri de intersecții (vezi normativele).
2. Că există un cod rutier (vezi codul rutier).
3. Că există Waze care îți dă instrucțiuni pas-cu-pas.

Așadar, datoria lui Waze este să îți zică: mergi, înainte, virează dreapta sau la intersecțiile tip giratoriu (vezi normativ/dex ce vrei tu că am obosit de atâția care refuză să vadă și normativele și să înțeleagă codul rutier care e atât de CLAR)... virezi stânga/dreapta/a X-a ieșire.

Treaba cu „pune în pericol utilizatorii / șoferii” .... e o aberație... că altfel nu știu cum să zic... din seria „așa mi-a zis Waze”.

1. O intersecție în care traficul se desfășoară în sens unic în jurul unei insule este un SENS GIRATORIU. Dacă s-ar desfășura în ambele sensuri, probabil că nu s-ar mai denumi sens giratoriu, ci... ceva girație dubioasă pe stil mixat englezo-european.

2. Codul rutier specifică foarte clar că în „intersecțiile semnalizate CA ATARE” aplici o regulă, dar tu și 80% din șoferi ignoră acest „ca atare” și consideră că există doar sensuri giratorii și restul sunt gogoși în mijlocul străzii. Codul rutier REGLEMENTEAZĂ PRIORITATEA în intersecțiile tip sens giratoriu „SEMNALIZATE CA ATARE”. Orice jurist te poate lămuri că înseamnă că această regulă a priorității celor aflați în sensul giratoriu NU se aplică și intersecțiilor sens giratoriu NEsemnalizate ca atare. Semnalizarea CA ATARE se face vertical cu indicator pe fundal albastru.

De asemenea, mai sunt indicatoare pe care probabil tu nu le-ai văzut vreodată și anume „Presemnalizare intersecţiei cu sens giratoriu”, care este un triunghiu cu vârful în sus, pe font alb și contur roșu. Și sunt locuri unde există acest indicator, dar NU există indicatorul rotund pe fond albastru. Vezi Pallady cum vii dinspre A2.
https://soferonline.ro/indicatoare-si-m ... atoriu-39/

Dacă nu știm, învățăm, nu e o rușine. Ca tine am făcut și eu acum 10 ani până când am fost la unii mai doxă decât mine (vezi mai jos) și m-au lămurit.

Și dacă vrem să mergem și mai departe, în sine indicatoarele de prioritate de la intersecțiile tip sens giratoriu NEsemnalizate ca atare indică faptul că traficul se desfășoară circular în jurul unei insule. 

Astfel, obligația pentru ORICARE șofer este să încetinească, indiferent de semnalizarea verticală sau orizontală și să aplice prioritatea CONFORM indicatoarelor rutier: ai pe cel albastru, dai prioritate, ai cedează, cedezi, ai prioritate, reduci viteza și te asiguri atât la schimbarea direcției cât și pierderea priorității și, mama prevenției... te asigur după alți căscați. Te întreb: la ieșirea din rondul de la Alba Iulia, se consideră că schimbi direcția de deplasare sau se consideră că te învârți în cerc, în jurul unei insule? Întreb pentru un prieten.

Statistic vorbind, indicatoarele sens giratoriu produc mai multe accidente decât cele nesemnalizate cu indicator pe fond albastru.

3. Waze îți spune că atunci când ajungi la o astfel de intersecție trebuie să virezi sau să ieși pe o anumită ieșire... Waze nu îți zice că trebuie să cedezi sau că ai prioritate. Când va exista acest lucru în Waze, vom pune și această informație.

Faptul că tu și mulți șoferi cred că nu mai există giratorii decât cele semnalizate prin indicator albastru e rezultatul necitirii și ne-înțelegerii codului rutier, al regulamentului de aplicare și A NORMATIVELOR LA CARE ACESTEA FAC REFERIRE, normative pe care nu se îndură NIMENI să le citească. Nici măcar așa zișii profesori de legislație rutieră știu 2-3 chestii care pică în grile ȘI ATÂT. Altceva nu știu.

Îți recomand să faci o vizită la Udriște și să discuți cu un criminalist care face cercetări la fața locului (sunt cam singurii care cunosc pe pâine legislația - sau un procuror în domeniu) și o să te lămurească ei dacă pe mine nu mă crezi, deși legea e foarte clară.

Iar ca să fiu mai arogant aș putea zice:
- știi câte tipuri de giratorii există?
- știi că giratoriile sens giratoriu pot fi semaforizate?
- știi că se inaugurează curând primul sens giratoriu spirală / turbo-girație din România? La acesta cum îi va spune Waze: intră în spirală? Dacă am putea să înlocuim cuvântul giratoriu cu „giratoriu spirală” sau „giratoriu de tipul x” am face-o...

Aruncă o geamă pe normative (exemplu AND 600 din 2010) și altele mai noi...

Te rog, nu mai insista că nu are rost.

Mulțumesc.
 
 
spookyx
Waze Global Champs
Waze Global Champs
Posts: 2076
Has thanked: 53 times
Been thanked: 333 times
Send a message
[blur]Click here to see my signature[/blur]

Post by SavoEr
Salut ALD26,

Bun! Acum că am căzut de acord, poți răspunde colegului meu, @dacianova? Nu confunda Codul Rutier cu Waze. Sunt două lucruri complet diferite. Faptul că anumite informații din cadrul Waze coincid cu Codul Rutier este pentru că în editarea hărții este posibilă o astfel de abordare, și situația din teren permite o indicație din Waze care este elocventă din toate punctele de vedere, fără nici un fel de confuzie. Cum spunea și @spookyx, la punctul 3 din primul mesaj, Waze „îți dă instrucțiuni pas-cu-pas” și nu are sub nicio formă rolul de a ține locul atenției utilizatorilor. Faptul că editorii hărții pot adăuga geometria circulară (cum este această intersecție - noi evidențiem pentru hartă suprafața carosabilă, exact așa cum este, rotundă, pătrată, ascuțită, etc.) în editor are plusuri și minusuri tehnice. Or, atât timp cât nu ai editat măcar o dată (din câte știu, posibil să greșesc) segmentele de pe hartă, nu știu de ce te-ai contrazice cu noi în privința anumitor chestiuni tehnice.

Fiecare configurație de pe hartă are plusuri și minusuri.

La segmentele circulare (sensuri giratorii - !ATENȚIE! nu ne interesează în această frază niciun termen, este exact cum sunt denumite segmentele cu anumite caracteristici pe care le putem folosi atunci când compunem harta Waze) putem:
-„număra” ieșirile, este util pentru situațiile când există ieșiri multiple, de multe ori nealiniate;
-respecta întocmai geometria segmentelor în ceea ce privește afișarea lor pe hartă;
Nu le putem adăuga ghidarea pe benzi nici în interiorul lor, cât nici în nodurile (a se citi „noduri”, nu „intersecții”, chiar dacă nodurile pot reprezenta virtual intersecții) cu segmentele normale;

Așadar, faptul că anumite intersecții în care se circulă în sens giratoriu (inclusiv atunci când ocolești o „movilă”) indiferent cum vrei să le denumești, apar pe Waze cu indicații normale este datorat faptului că în urma sesizărilor a sute/mii de utilizatori, majoritatea spuneau că nu este de ajutor atât de mult numărul ieșirilor cât ghidarea pe benzile de circulație. Sunt absolut sigur că dacă vom ignora complet faptul că acolo este o geometrie circulară, vor raporta că „Waze i-a pus în situația de a primi amendă” că Waze zice „virează la stânga”, nu „ieși la a 3a ieșire” și ei au întors din capătul scuarului pe contrasens, că „așa le-a zis Waze”! Acest nou „dracu m-a pus”.  :lol:

Dacă am analiza fiecare raport de problemă hartă în sine și am modifica harta după fiecare ar ieși un haos total!
Unii vor să vadă benzi, alții nu vor deloc. Sunt utilizatori care au sesizat ca fiind o problemă faptul că apar pe ecran indicații, în general (?! - pentru ce mai folosim o aplicație de navigație dacă nu pentru indicații?) și alte, și alte, sesizări în număr mic de la utilizatori care insistau cu diferite cereri absurde. Uneori, sunt compromisuri care trebuie puse în balanță. Și, repet: de circa 2 luni se poate adăuga chiar și o indicație particulară pe segmentele circulare, însă nu este complet implementat. Operăm teste pentru acest aspect! Inițial, la acest tip de segmente, indicațiile erau afișate/anunțate vocal în urma unui calcul algoritmic, fix, bazat pe unghiuri, diferența dintre calea de intrare și cea de ieșire, etc.

Iar în ceea ce privește faptul că „punem în pericol șoferii”... uite, poate vrei să te amuzi/minunezi de câteva cazuri particulare de alte sesizări în care am fost acuzați că inducem șoferii în eroare, cu toate că nu este nici 0.000001% responsabilitatea noastră să învățăm conducătorii auto să trateze șofatul ca pe o responsabilitate și navigația ca pe un instrument de orientare:
-limită temporară de viteză, 60km/h, veche, uitată pe harta Waze, pe A2, care fusese activă pe durata lucrărilor la nodul rutier de la Vadu Anei ar fi pus în pericol participanții la trafic pentru că unii utilizatori de Waze ar fi frânat brusc de la 130-140km/h la 60km/h;
-un șofer de dubă ne-a reclamat că a intrat cu duba într-o fundătură, iar la manevra de întoarcere ar fi lovit o mașină parcată în fundătură (harta era corectă și nu ar fi putut ghida șoferul dubei să treacă spre altă stradă prin fundătură, oricum);
-un utilizator, folosind Google Maps (!?!?!), a ajuns cu mașina pe un drum forestier foarte îngust și denivelat, apoi a închis Google Maps și a raportat pe Waze faptul că a ajuns în bucluc;
-un utilizator a ajuns la o localitate dintr-un județ, dorind să ajungă în localitatea cu același nume dintr-un alt județ (dacă era o hartă fizică pe post de navigație, văleu!);
***plus alte sute de sesizări de la cele mai hazlii până la cele mai absurde***
 
 
 Să ai o săptămână excelentă în continuare!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
SavoEr
Posts: 84
Has thanked: 30 times
Been thanked: 23 times
Send a message

Post by SavoEr
@ALD26 Nu? „Decât” de fiecare dată când am dat de un utilizator care nu privește toate aceste legi, normative și definiții per ansamblu. Și ca o mică paranteză: urmărind discuția, nu știu cine anume ți-a dat o referință din Wikipedia... Dacă există o pagină de Wikipedia se bazează pe sursele acestea:
-https://www.codrutier.ro/codul-rutier/5 ... circulatie (aici este relevant conținutul, nu domeniul în care găsim conținutul)
-http://sitevechi.cnadnr.ro/Reglementari ... EV%202.pdf
Nici idei proprii, nici interpretări personale. Așadar, te rog să fii rezonabil în legătură cu evaluarea argumentelor. Aceste documente se folosesc în instanțe pentru diverse spețe rutiere... ceea ce le conferă atributul de oficial.

https://www.e-drpciv.ro/legislatie/codu ... mplificat/
Codul rutier.
”Capitolul V - Reguli de circulație 
Art. 57
(4) În intersectiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circula în interiorul acestora au prioritate fata de cele care urmeaza sa patrunda în intersectie.
În corectarea „traducerii”: pe această „pagină de Wikipedia” care este prezentată pe portalul online al e-DRPCIV în varianta SIMPLIFICATĂ, este evidențiat cu roșu aprins și bold „semnalizate ca atare”. De ce? Pentru că dacă analizezi absolut toate datele coroborate pe o anumită temă, vei observa că acest articol 57 este în secțiunea REGULI DE CIRCULAȚIE! Ce înseamnă asta? Indiferent de configurația unei intersecții: în cruce, în diez, în Y, în H, etc, ele pot fi dirijate/nedirijate.  DAR, intersecțiile în care sunt cu sens giratoriu (vezi normativul), pot avea indicatoare suplimentare care ies din sfera regulilor de circulație a intersecțiilor semnalizate ca atare. De unde vine confuzia multora? Nu doresc să înțeleagă faptul că termenul „sens giratoriu” face referire la două aspecte în concomitent:
1. Geometria unei intersecții. Adică varianta din dicționar și normativ. Da, este extrem de importantă.
2. O semnalizare/presemnalizare a unui regim de prioritate. Adică „sens giratoriu” din Codul Rutier al României nu face referire la geometria intersecției. În Codul Rutier „sensul giratoriu” este pe același plan cu „cedează trecerea”/„drum cu prioritate”, drumurile de categorie superioară au prioritate față de cele de categorie inferioară, și regula de bază „în intersecțiile nedirijate se cedează trecerea vehiculelor care se deplasează din partea dreaptă”.

Toate acestea fiind spuse, te-aș ruga să îmi spui dacă ai auzit/văzut vreodată de la Waze:
-te deplasezi pe sens interzis!
-atenție, cedează trecerea!
-oprește și cedează trecerea!
-te apropii de o trecere de pietoni.
-pieton pe dreapta!
-atenție pisici!
-atenție tramvai!
-etc.

Singurele lucruri care coincid, mai mult sau mai puțin, cu Codul Rutier și sunt afișate/notificate în aplicație sunt:
-limitele de viteză;
-permisiunea virajelor în intersecții (aici este altă chestiune pe care nu o putem configura pentru harta Waze. De exemplu, dacă te afli pe un tronson de 12km care are o lățime a acostamentului care permite întoarcerea dintr-o mișcare, Waze va oferi rută până la următoarea intersecție unde a fost setată în mod specific o întoarcere-U);
-notificările la trecerea la nivel cu calea ferată (fără să atenționeze modul de a ceda trecerea precum: oprire și asigurare/încetinire;
-la majoritatea zonelor cu indicatoare de „Atenție Copii!” există limitele de viteză care sunt valabile pentru pe timpul zilei în funcție de localitate/afara localității (deși, nu putem pune, încă limite de viteză într-un anumit interval orar, cum este în Codul Rutier);
-restricții de circulație pentru anumite regimuri de vehicul (taxi/privat);
Și cam atât. Și știi ce este cel mai amuzant? Acel giratoriu de care spui are configurate indicațiile „normale” de pe 1 august, dar nu se reflectă în aplicație, încă. Sunt anumite funcții pe care le-am cerut cu ani în urmă și sunt în proces de implementare.

Așadar, înțelege, stimabile, că și noi cunoaștem Codul Rutier și dacă nu se reflectă ceva din el pe harta Waze este pentru că nu se poate! Acum putem înceta cu teoria chibritului și să revenim, fiecare, la treburile noastre? Și te rog frumos, înainte să ne mai consideri „aroganți”, „neînțelegători”, sau mai știu eu ce, să știi că absolut tot ce ține de hartă în România este creat și întreținut în proporție de 100% de 30-40 de „aroganți neînțelegători”. Când există greșeli de hartă le corectăm. În situații în care harta poate reflecta inclusiv chestiuni reglementate de Codul Rutier, o facem.

Sper că am fost destul de clar și că nu mai continuăm această discuție inutilă și interminabilă. :)

Numai bine!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
SavoEr
Posts: 84
Has thanked: 30 times
Been thanked: 23 times
Send a message

Post by SavoEr
Din toate argumentele pe care le-a oferit colegul meu aici, atât pe forum, cât și la raportul de problemă hartă din editor, cât și resursele și argumentele incluse în comentariu de hartă adăugat de mine, la care ai adăugat mesajul tău, atât ai înțeles?

Adică din zecile de pagini de materiale oficiale conform cărora se definesc termenii despre care discutăm, ai tras concluzia că ne ghidăm exclusiv după conținutul din dicționar și wikipedia? Din toate argumentele legate de limitările tehnice ale editorului Waze, asta este concluzia ta?

Într-adevăr, ai păstrat dialogul în limite civilizate, dar când punem în balanță documentația pe care ți-am oferit-o pentru inspectare cu concluzia „inteleg logica, atunci cand denumești intersectiile folosind wikipedia sau dexonline si nu codul rutier!”, pare mai degrabă că nu am fi pe aceeași lungime de undă. „Voi inventati intersectia cu sens giratoriu fara semne de intersectie cu sens giratoriu si puneti participantii la trafic in pericol!”. Faptul că presupui că „inventăm” aceste chestiuni, neținând cont de X sau Y document, înseamnă că ne consideri....? Spune tu.

Am căutat semnăturile noastre pe acele documente și nu apar, deci nici eu și nici colegii mei nu le-am inventat. Revin cu rugămintea de a citi normativul care definește atât denumirile, cât și scopul pentru care există atâtea și atâtea denumiri ale intersecțiilor.

Mulțumesc anticipat!
 
SavoEr
Posts: 84
Has thanked: 30 times
Been thanked: 23 times
Send a message

Post by SavoEr
Salut, ALD26! Ocolește prin stânga acele intersecții de față cu un polițist și poartă un dialog acolo. Văd că aici nu dorești să înțelegi că dacă auzi „sens giratoriu” de la Waze nu se referă decât la modul în care se circulă în configurația unei intersecții, nu la regimul de prioritate.

Chiar ai impresia că harta se modifică că așa vrea X sau Y?! Sunt chestiuni discutate și răs-discutate ani, zeci de ani cu oameni de specialitate juridică/rutieră, etc.

Când nu o să mai pleci de la ideea că discuți cu niște idioți „aroganți” o să ai multe chestii de câștigat.

P.S. Când termini de citit http://sitevechi.cnadnr.ro/Reglementari ... EV%202.pdf poți reveni să discutăm de la „arogant” la „arogant”. Într-adevăr, nu există obligativitatea de a cunoaște această carte pentru posesorii de permis auto/moto, dar este foarte relevantă pentru actul șofatului, atât timp cât utilizezi exclusiv infrastructura rutieră în calitate de conducător auto/moto.

Numai bine!
 
SavoEr
Posts: 84
Has thanked: 30 times
Been thanked: 23 times
Send a message

Post by LostInMyMaps
Moved from "! ATTENTION: READ HERE FIRST !" to "Romania [română]".

Could our Romanian friends please help Waze support with this request? :)
LostInMyMaps
Waze Global Champs
Waze Global Champs
Posts: 1564
Answers: 7
Has thanked: 840 times
Been thanked: 412 times
Send a message
Brendan (LostInMyMaps)
Global Champ, Coordinator, Volunteer Map Editor
Waze Australia

https://i.imgur.com/pdUHgo3.png


Join me in the Waze Australia Discord Server | Australia Wiki | New Aussie Editor Link