Intalnire Regionala Waze (Europa Centrala si de Est)

Image

Moderators: Unholy, dacianova, spookyx, twist3r

Re: Intalnire Regionala Waze (Europa Centrala si de Est)

Postby vectra96 » Wed Dec 12, 2012 9:42 am

Waze nu va gasi rute miracol. Daca te afli intr-un punct si in jurul tau pe sapte puncte cardinale este trafic jam, nu te va ajuta. De asemenea, dimineata la opt fara un sfert cand toate strazile si stradutele sunt bara la bara, nu prea are waze ce sa-i faca.
Waze te poate ajuta in rest, daca sesizeaza blocaje cand teoretic n-ar trebui sa fie. Dar pentru asta, trebuie un alt wazer (sau mai multi) sa ia plasa inaintea ta.
Waze on Windows Mobile
vectra96
 
Posts: 189
Joined: Sun Mar 04, 2012 11:20 pm
Location: Cluj-Napoca
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Re: Intalnire Regionala Waze (Europa Centrala si de Est)

Postby vectra96 » Fri Nov 30, 2012 7:41 am

Salut,

Pe mine ma framanta problema cunoscuta, dar as mai fi curios
- ce au de gand cu Live Map-ul, pe care vad ca nu l-au updatat de vreo 2 luni.
- daca au vreo evidenta / statistica a numarului de useri activi din RO
- cam pe unde ne aflam cu harta din punctul lor de vedere, daca exista vreun prag peste care pot sa faca actiunea de la punctul urmator
- daca au de gand sa faca ceva pentru a promova aplicatia in RO
astea pentru cei de la waze
De la ceilalti est europeni vezi si tu cam cum au reusit sa fie numerosi in tarile lor, poate ne dau si noua un pont.
Drum bun si o intalnire cat mai interesanta.
Waze on Windows Mobile
vectra96
 
Posts: 189
Joined: Sun Mar 04, 2012 11:20 pm
Location: Cluj-Napoca
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Re: Intalnire Regionala Waze (Europa Centrala si de Est)

Postby spookyx » Fri Dec 07, 2012 8:01 pm

Si mie mi se par putin cam nerealiste.

Vorbind de 7000 de utilizatori lunari activi...

asta inseamna, presupunand ca fiecare dintre ei intra o data pe luna, la peste 200 de utilizatori zilnic.

Cum ziceam, eu nu prea ii vad, dar ce e drept nici nu stau cu Waze deschis sa vad maximul de utilizatori la un moment dat...

Eu zilnic numar in medie, minim 20 de utilizatori activi, iar la orele de varf am trecut de multe ori de 30 si ceva de utilizatori. Rapoartele trec zilnic acum de 50 de rapoarte.... so... (deci asta vad constant cam la orice ora aproape din ziua de lucru. Chiar si la aceasta ora, ora 22, vad in bucuresti 16 utilizatori, din care 4 utilizatori inregistrati astazi.

Cand eram in Bratislava sau Budapesta si dadeam drumul la Waze, imi zicea cand porneam aplicatia: în apropiere de tine 55 de utilizatori. Voi ati vazut asta in ROmania?

dar pe parcursul unei zile, sa luam un interval de la 06:00 la 22:00 avem 16 ore. Asta vine undeva la peste 14 utilizatori pe ora... asta daca consideram timpul mediu petrecut in trafic de aproape o ora. Daca ar fi sa consideram 30 de minute sesiunea medie, atunci avem peste 7 utilizatori concomitenti. Ceea ce ar fi ok, dar noi aici am vorbit de utilizori care instra o singura data pe luna.

Nu stiu ce sa zic, nu e cifra prea deplasata, dar parca nici realista.
spookyx
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 1938
Joined: Mon Nov 15, 2010 12:46 pm
Has thanked: 86 times
Been thanked: 638 times

Re: Intalnire Regionala Waze (Europa Centrala si de Est)

Postby spookyx » Fri Dec 07, 2012 4:43 pm

Iata si cateva date statistice despre Romania:

Utilizatori inregistrati: Aproximativ 50,000 utilizatori
Utilizatori activi lunar: peste 7000
Iar utilizatorii au condus prin Romania peste 2.000.000 km

:)

As zice ca nu prea se simt cei 7000 de utilizatori activi lunar :)
spookyx
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 1938
Joined: Mon Nov 15, 2010 12:46 pm
Has thanked: 86 times
Been thanked: 638 times

Re: Intalnire Regionala Waze (Europa Centrala si de Est)

Postby spookyx » Thu Dec 06, 2012 7:52 pm

Poate nu am mentionat ca alege traseul confortabil daca nu e o diferenta mare de timp 2-3 minute.

Dar, ce am uitat se mentionez e ca, poate chiar din 3.7 se vor introduce rutele: usor si eco (green).
spookyx
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 1938
Joined: Mon Nov 15, 2010 12:46 pm
Has thanked: 86 times
Been thanked: 638 times

Re: Intalnire Regionala Waze (Europa Centrala si de Est)

Postby spookyx » Wed Dec 05, 2012 11:47 pm

cum am zis, exista aceste cifre.

nu stam foarte prost, dar mai avem.

cel putin pe una dintre luni (septembrie-octombrie) eram pe locul 3 in Europa Centrala si de Est ca numar de utilizatori noi inregistrati.

astept aceste date ce pot fi facute publice si le voi pune aici
spookyx
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 1938
Joined: Mon Nov 15, 2010 12:46 pm
Has thanked: 86 times
Been thanked: 638 times

Re: Intalnire Regionala Waze (Europa Centrala si de Est)

Postby spookyx » Wed Dec 05, 2012 6:12 pm

O sa incerc sa expun in cateva cuvinte, in linii mari ce s-a discutat, urmand ca ulterior sa detaliez.
Motivul pentru care nu am apucat e ca nu prea am avut timp. Eu am o inregistrare audio corelata cu notite, dar trebuie sa fac o auditie si sa extrag de acolo cam ce s-a vorbit.

Printre lucrurile vorbite, asa cum mentionam, sunt si lucruri confidentiale, asupra carora ni s-a cerut sa pastram discretia, e vorba, in special, de urmatoarele facilitati ce vor aparea in versiunea 3.7 a Waze si posibil o versiune mai mare, gen 3.9 sau 4.0.

Waze isi va concentra efortul in perioada urmatoare (saptamani -> luni) sa imbuntateasca urmatoarele:
1) editorul WME
2) Sa existe o mai buna comunicare intre editori, poate chiar un LiveChat in WME.
3) Sa existe o comunicare cu UR reporter. (UR = Update Request / Map Problem), astfel incat sa putem extrage informatii de la utilizatori si aici a fost o intreaga discutii si propuneri, inclusiv din partea mea, asupra cum ar trebui sa fie acest mod de lucru. In primul rand, le-au placut ideea mea ca URurile sa functioneaza ca intr-un sistem de TT (Trouble Ticketing). Sa se lucreze pe ranguri, un rang nu poate inchide un rang mai mare sau e nevoie de aprobarea unui rang mai mare pentru inchiderea URului... etc si alte imbunatatiri. Posibilitatea de a vedea o lista de URuri din zona de AM/CM (Atentie: Country Manager! ceea ce e f bine, mult de munca pentru CM) si de a vedea lista propie de URuri deschise.
3) TTS, desi inca nu s-a dat drumul in multe alte tari la TTS, exista interes ridicat pentru a da drumul la acestea. Inclusiv navigatia vocala actuala va suferi mici imbunatatiri.
4) Time restricted Turns - a putea stabili intervale orare cand nu se permite accesul pe anumite benzi sau viraje si de aici la a permite accesul sau nu pe intervale de drum (de exemplu: sa putem bloca iarna intre 01.11.2012 si 01.04.2012 transfagarasan si transalpina!). Aici treburile se ramifica ajungand pana la posibilitatea de a selecta tipul autovehicul folosit (si chiar a stabili o viteza maxima) pentru a evita raportari ciudate. (chiar inclusiv limitari de tonaj).
Nu va ganditi ca toate vor aparea deodata, dar vor veni treptat.
5) Numerele de la case (imobile) vor fi pe baza de coordonate GPS si nu cum e acum, legat de segmente efectiv de la 11-15. Va fi ceva mixt. Exista posibilitatea ca Waze sa cumpere surse, cu baze de date, cu numerele de la case. Asa ca, pentru orasele mari, daca exista vreo astfel de corelatie Numar Imobil > Lat, Long, atunci ar fi minunat.
6) Permisiuni
Aici a fost iarasi o discutie foarte lunga.
Pe scurt...
S-au prezentat success stories de Self Management. Si aici ma refer la gestionarea propie a comunitatii de catre utilizatori. Asa ca noi, daca peste 1-2-3 ani, vom creste suficient si vom atinge sa zicem o masa critica de 3-4% si comunitatea de editori va fi suficient de mare, vom trece la self management. Pana atunci, trebuie sa dovedim ca putem face acest lucru. Lucrul acesta se poate intampla chiar mai repede decat speram. Ei au tot interesul. Ce inseamna asta mai exact? Adica inclusiv cererile de AM vor fi gestionate de CM sau de un staff.

Se va pune un accent mai mare pe Road Weight / Wazer Rank / etc. Pfff... aici trebuie neaparat sa ascult si sa va spun cam despre ce s-a vorbit. E felul cum se va putea de exemplu ca un segment sa se autoblocheze, in conditiile in care segmentul a fost foarte confirmat, are o greutate mare, un istoric grosolan, astfel incat incepatorii (mai ales), adica cei cu rang mai mic sa nu poate sa-l editeze, fara a fi nevoie de o blocare in prealabila a unui editor/am/cm.

S-a discutat si despre rutari si cum sunt calculate rutele, desi, credeti-ma, e asa o nebuloasa, uneori chiar si pentru ei :)) e un sistem complex, format din multe servere si procesul de actualizare. S-a vorbit despre date istorice.

De exemplu: Un segment, are nevoie de cel putin 10 utilizatori care sa parcurga segmentul si dupa 2 saptamani vor aparea niste date istorice care pot influenta rutele efectuate. Numarul difera in functie de utilizatorii pe care il parcurg (rangul fiecaruia) si evident timpul si ora la care se parcurge segmentul.

Desi in momentul de fata, Waze nu stie de sarbatori legale, Waze va avea aceasta optiune, unde se vor seta zilele de sarbatoare, de exemplu, cand e liber, astfel incat Waze sa o considere acea zi ca zi de weekend si sa nu o cuprinda in istoricul zilei respective. De asemenea se vor ?????????? am pierdut ideea fiind intrerupt de telefoane ??????????? diferenta si perioadele din an, de exemplu vara/iarna/toamna sau poate istoric pe luni. Cand incepe scoala in septembrie / octombrie sa se comporte diferit fata de august cand e liber in oras.

Referitor la ruta preferata de Waze: Waze va incerca tot timpul sa aleaga ruta cea mai confortabila. Nu neaparat cea mai rapida si nu cea mai scurta. Dar va cauta optimul, astfel incat sa creeze confort soferului. Se prefera un drum mai lung si un timp mai mare, cu mai putine viraje, mai putine semafoare, daca timpii de asteptare la semafor de exemplu sunt mai mici. Asta e un aspect interesant care raspunde multor ciudatenii.

Iar un segment cu rang mai mare va avea prioritate fata de un rang inferior, adica un Freeway va fi preferat in locul MH, MH in locul unui mH, MH in locul unei PS, chiar daca vorbim de distante scurte.

Desi a fost o discutie tehnica, eu am intrebat si pe Ori si pe Ehnur asupra acestei situatii la noi.

Ori mi-a raspuns mai diplomatic. Comunitatea voastra trebuie sa decida ce face. In final e o treaba ce tine de self management si de capabilitatea noastra de a rezolva problema. Dar el personal, nu ar opta sa selecteze un drum ca MH, intr-un oras mare, daca nu indeplineste standarde (mai multe benzi, semafoare sa nu existe, sau daca exista cat mai putine, etc). De aia au si preluat din Wikipedia definita unui Highway (care nu e valabila doar pentru SUA, pe wiki, dar e ca un ajutor oferit intregii lumi). Dar, tin sa precizez ca raspunsul a fost tras cu clestele, ei ezitand sa se pronunte: faceti asa. Ei tot ziceau: faceti cum credeti voi ca e mai bine. Cu timpul invatam si corectam oricum. Cu timpul lucrurile se schimba. Chiar si in cazul in care un oras mic lipsit de MH, waze va invata (dupa nu stiu cat timp) ca ruta preferata e prin oras decat prin alt oras prin care exista MH.

O sa revin aici cu detaliere, in definitiv, noi suntem cei care decidem.

S-au mai discutat multe aspecte legate de UR, legate de rapoarte de trafic, pericole (in special - vor putea aparea pericole care sa ramana perioade de lungi mai drum, precum drumul in lucru, sa nu dispara in 20 de minute, ci sa stea chiar zile). La fel si cu rapoartele de vreme si noi tipuri de rapoarte, inclusiv cele care afecteaza ambele benzi.

Iar ca o veste buna, am vorbit pentru a incepe implementarea in Romania a unui script care sa genereze rapoarte pe drumuri, pe baza unor informatii pe care le avem, noi vom furniza informatie unei baze de date si ele vor aparea pe harta, asa cum se intampla in alte tari (vezi Italia, Ungaria si altele.... asa numitii roboti).

Iarasi, pentru a accelera implementarea pretului la carburant in Waze pentru Romania, va voi furniza un script care sa ne ajute in editarea mai rapida a benzinariilor.
Ideea cu procentul de 75% din benzinarii adaugate e ca utilizatorii sa aiba o buna alternativa la rezulatele gasite. De exemplu, in momentul de fata, rezultatele din cautari de benzinarii, provin din surse precum Google Maps sau Bing Maps. Sursele difera de la zona la zona/tara.
Sper ca dupa ce voi primi acest script/aplicatie si sa o configurez cu o baza de date de benzinarii, asa cum am facut cu google docs, sa putem cu totii rapid, adauga benzinarii intr-un ritm rapid.

(mai revin cu ce s-a discutat, nu imi permite timpul).
spookyx
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 1938
Joined: Mon Nov 15, 2010 12:46 pm
Has thanked: 86 times
Been thanked: 638 times

Re: Intalnire Regionala Waze (Europa Centrala si de Est)

Postby spookyx » Wed Dec 05, 2012 5:21 pm

spookyx
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 1938
Joined: Mon Nov 15, 2010 12:46 pm
Has thanked: 86 times
Been thanked: 638 times

Re: Intalnire Regionala Waze (Europa Centrala si de Est)

Postby spookyx » Mon Dec 03, 2012 2:27 pm

Am revenit, am ajuns pe la vreo 5 si ceva acasa, azi dimineata. Pe drum m-am conversat cu kostyka, dupa ce trecusem de Valcea.

Sunt multe noutati si lucruri foarte interesant care s-au discutat. Pentru ca ar fi mult de scris, o sa incerc sa tratez fiecare subiect pe rand si sa raspund intrebarilor.
spookyx
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 1938
Joined: Mon Nov 15, 2010 12:46 pm
Has thanked: 86 times
Been thanked: 638 times

Re: Intalnire Regionala Waze (Europa Centrala si de Est)

Postby spookyx » Thu Nov 29, 2012 6:14 pm

Cred ca am inteles in mare. Te referi ca per ansamblu sa nu fie folosita o ruta care e constant aglomerata.

Dar cred ca asta vine odata cu cat de mult e folosit Waze acolo in oras. Dar o trec pe lista mea de intrebari/probleme.

Multumesc.
spookyx
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 1938
Joined: Mon Nov 15, 2010 12:46 pm
Has thanked: 86 times
Been thanked: 638 times

Next

Return to Romania [română]

Who is online

Users browsing this forum: No registered users