Risteyksistä

Moderators: Unholy, KariH-Fin

Re: Risteyksistä

Postby OnttoKaiku » Tue Jan 08, 2013 4:55 pm

Pyromaani palaa rikospaikalle. Editorissa ympyrän kautta matka on 45m+16m+45m (106m) ja oikotietä 97m. Ympyrästä ajetaan kahdesta muusta suunnasta Satakunnankadulle, joten sinne ympyrään ja ulostuloon tulee kohtalaisen paljon nopeusdataa (ja nopeita vetoja poliisilaitoksen edestä suoraan ympyrän läpi, ei paljoa tarvi rattiin koskea). Oikotiessä taas on kaksi kolmiolla korostettua suojatietä, jotka eivät kumpikaan sijoitu risteykseen. Sen kerran kun navigointiohjeet neuvoo ajamaan oikopolkua, se todennäköisesti saa keskinopeustiedon tilanteesta, jossa auto muutenkin hitaasti ajaessaan pysähtyy molemmille suojateille => prioriteetti navigoinnissa laskee.

Mitä lähtisin itse koittamaan tuossa olisi se, että vetää tuon oikotien ihan suosiolla ilmakuvan kevyen liikenteen väylän päälle 5m etelään nykyisestä ja pyrkii saamaan siitä jokaisen millin mitasta pois mitä on irroiteltavissa. Lisäksi kasvattaisin Luvianpuistokadun ja Satakunnankadun etäisyyttä ympyrässä, jolloin matka ympyrän kautta pitenee edes muutaman metrin.

Jos realismia ajattelee ja wazen karttaa, niin suoralla tieosuudella tuo ympyrän ja ohituskaistan kohta olisi yksi non-split tie, vaikka yhdellä kaistalla lisää. Ympyrän risteyspisteissä waze käyttää kohtalaisen suuntaa-antavasti gps:ää, eli sallii isojakin poikkeamia (kuvan tilanteessa jos ajaisit kuitenkin ohituskaistaa kulkisit silti reittiä pitkin ympyrän kautta). Ihan näistä syistä suosittelen unohtamaan realismin ja hakea sitä kautta riittävää eroa ympyrän ja ohituskaistan välille.
OnttoKaiku
Waze Local Champs
Waze Local Champs
 
Posts: 377
Joined: Mon Nov 12, 2012 9:59 pm
Has thanked: 21 times
Been thanked: 157 times

Re: Risteyksistä

Postby OnttoKaiku » Mon Jan 07, 2013 5:02 pm

Ei se ollut sitä. Säikähdin kun tajusin kirjoitusteni ja tekemisteni ajankohdan. :)

Ympyrän kokohan ei suoranaisesti määritä miten sinne tie pitäisi viedä, vaan liikenteenjakajan koko/jaettu tie (tätähän tarkoitit). Näissä itse lähtisin pienimmästä liikkeelle ja automaattisten korjauspyyntöjen ja gps pisteiden kautta korjaisin tarvittavaan suuntaan. Etenkin tosiaan nyt helppoa kun päivityksiä tulee parit kerrat viikossa. Maailmalla piirtelevät aika isojakin ympyröitä yksittäisillä kaksisuuntaisilla liittymillä.


Vielä ihan faktampaa jutustelua alkuperäisiin aiheisiin liittyen:
Tässä kun on nyt herännyt mielenkiinto syventyä ympyröiden sielunelämään, niin löysin pari ainakin omaa silmää ja ajattelutapaa miellyttävää linkkiä. Ensimmäiseksi nuo myötäpäivään ympyrää kiertävät ovat tehneet aika perusteellista wikiä kiertoliittymistä. Tuolla on myös maininta tuosta split-roadin tuonnista samaan nodeen ympyrässä (hyi minä). Saman wikisivun alussa myös aika klassinen perustapaus miten yksinkertaisesti asioita voi ja pitää toteuttaa normaalissa risteyksessä (eli tuo ensimmäisessä viestissä mainitsemani risteyksien erkanemiskaistat).
Toisena linkkinä keskustelu ympyrään tulevista teistä, lämmittää mieltäni. :lol:
OnttoKaiku
Waze Local Champs
Waze Local Champs
 
Posts: 377
Joined: Mon Nov 12, 2012 9:59 pm
Has thanked: 21 times
Been thanked: 157 times

Re: Risteyksistä

Postby OnttoKaiku » Sun Jan 06, 2013 10:24 pm

Huh. Pakko nyt ensin täsmentää, että edellinen viestini oli tarkoitettu ihan yleisesti ja etenkin uusien editoijien ohjeistukseen. Porin karttatilanne on vallan mainio ja jos nyt pari pientä edittiä olen tehnyt niin se ei välttämättä tarkoita että jotain olisi ollut pielessä. :)

Sitten tuohon Porin poliisilaitoksen ympyrään. En edes yritä kumota hyviä perusteitasi. Omat perusteeni tapahtuneeseen toisinajatteluun: Tuo ympyrä on selkeästi nelihaarainen symmetrinen ympyrä. Jokaisessa haarassa ympyrää lähestyttäessä on ajoratamaalauksina, tien sivussa kylttinä, sekä tien yläpuolella kylttinä kaistaopasteet ja kääntymissuunnat. Nämä noudattelee myös tuota oikea/suoraan/vasen -kaavaa. Toki homma toimii vaan mikäli Luvianpuistokatu ja Satakunnankatu tulevat tarpeeksi lähelle symmetrisyyttä ympyrän kehällä.

Luvianpuistokadulta Satakunnankadulle käännyttäessä omastakin mielestä pitää olla tuo keep-right oikopolku, koska tällöin ei ajeta liikenneympyrään asti. Tuo oikaisu menee kuitenkin kohtalaisen lähellä liikenneympyrää, sitä voisi mielestäni keinotekoisesti viedä ympyrästä etäämmäs, jolloin sen matka lyhenee ja navigointiprioriteetti kasvaa. (tai kahdennettujen teiden tapauksessa tuoda Luvianpuistokadun samaan nodeen, josta Satakunnankatu lähtee, jolloin kääntymisen ympyrässä voi kieltää, kuten nykyisin Tasavallankatu ympyrään

Teiden kahdennuksista ollut kommentti oli aikalailla tarkoitettu näihin tapauksiin, jossa uusi editoija on kahdentanut keskikorokkeellisen 1+1 tai keskikorokkeettoman 2+2 tien (tai muita vastaavia). Porissa kahdennetut tiet ovat selvempiä tapauksia kuin monella muulla paikkakunnalla.
OnttoKaiku
Waze Local Champs
Waze Local Champs
 
Posts: 377
Joined: Mon Nov 12, 2012 9:59 pm
Has thanked: 21 times
Been thanked: 157 times

Re: Risteyksistä

Postby OnttoKaiku » Tue Jan 01, 2013 4:52 pm

Näitä tilanteita ja paikkoja on kyllä tarpeettoman usein tullut kartalla ja ajossa vastaan. On yritetty tavalla tai toisella monistaa realismia tai muita karttoja wazen avulla. Wazen kartta on kuitenkin vain navigoinnin työkalu, ei realismin tai karttayhtiön kartan identtinen kopio. Yleensä kaupunkien sisäiset risteykset eivät tarvitse erkanemiskaistoja tai liikenteenjakajien ympäri meneviä yksisuuntaisia tienpätkiä. Näissä hyvänä apuna toimii editorin gps pisteet ja toisaalta omat ajot kyseisillä alueilla.

Toinen risteyksissä nähty juttu on realismia noudattelevat liian viistot kohtaamiskulmat. Tällöin kääntymisohje on "keep left" tai toiseen suuntaan ei mitään.

Tähän risteyksien yhteyteen on varmaan ihan hyvä vetää myös liikenneympyrät. Turhan usein näkee liikenneympyröitä, joihin on piirretty kaksisuuntaisen tien päähän yhdensuuntaiset lähestymistiet liikenteenjakajan ympäri liikenneympyrään. Nämä on yleensä ihan turhia ja sotkevat ympyrän navigointiohjeet. Wazen liikenneympyröissä on kahta ohjeistustapaa, joko "turn right/left, continue straight" tai "take the Nth exit". Ensimmäinen opaste toteutuu kun ympyrän kolme tai neljä risteävää tietä ovat noin 90 asteen kulmissa toisiinsa nähden symmetrisesti ympyrän kehällä. Hyvä opas ympyrän navigointiohjeisiin ja miksi tilanne voi joskus näyttää eri suunnista erilaiselta löytyy täältä. Muutoinkin tuolla sivulla ylempänä on hyvin tähdellisiä neuvoja ympyröitä piirrellessä.

Menee lievästi ohi aiheen, mutta sallinette sen silti. Olen miettinyt, että wikiin voisi olla hyvä jäsentää vähän näitä perusvirheitä, jos edes joku pystyisi ne välttämään. Näitä ovat siis tässä ketjussa mainitut risteykset, ympyrät ja aika kestosuosikki teiden kahdennus.
OnttoKaiku
Waze Local Champs
Waze Local Champs
 
Posts: 377
Joined: Mon Nov 12, 2012 9:59 pm
Has thanked: 21 times
Been thanked: 157 times

Re: Risteyksistä

Postby Laakkus » Mon Jan 07, 2013 7:06 pm

1.KISS
2.KISS

malttia, vaikka kauniilta näyttävätkin. Asikainen voisi raportoida noitten ympyröitten toiminnan kunhan pääsevät sovellukseen asti. minun veikkaukseni on ettei esim tuo oikokaista toimi sen ollessa noin lähellä ympyrää. ihan vain aiempien testieni perusteella. mielenkiinoista silti.

3. KISS
Image
Area manager: Some cities
Country manager: Finland
Suomenkielinen Wiki | Asemien tarkistus | Editointiohje
i9300 | Resurrection Remix | Waze 3.9
Laakkus
 
Posts: 326
Joined: Thu Jul 28, 2011 11:48 am
Has thanked: 5 times
Been thanked: 8 times

Re: Risteyksistä

Postby Laakkus » Wed Jan 02, 2013 4:25 pm

Kyllä sitä wikiä saa muutkin kirjoittaa, oma aikani ei siihen tällä hetkellä riitä..

:smile:

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
Image
Area manager: Some cities
Country manager: Finland
Suomenkielinen Wiki | Asemien tarkistus | Editointiohje
i9300 | Resurrection Remix | Waze 3.9
Laakkus
 
Posts: 326
Joined: Thu Jul 28, 2011 11:48 am
Has thanked: 5 times
Been thanked: 8 times

Previous

Return to WME editoriasiat

Who is online

Users browsing this forum: No registered users