Risteyksistä

Moderators: Unholy, karihoo

Re: Risteyksistä

Postby OnttoKaiku » Mon Jan 07, 2013 5:02 pm

Ei se ollut sitä. Säikähdin kun tajusin kirjoitusteni ja tekemisteni ajankohdan. :)

Ympyrän kokohan ei suoranaisesti määritä miten sinne tie pitäisi viedä, vaan liikenteenjakajan koko/jaettu tie (tätähän tarkoitit). Näissä itse lähtisin pienimmästä liikkeelle ja automaattisten korjauspyyntöjen ja gps pisteiden kautta korjaisin tarvittavaan suuntaan. Etenkin tosiaan nyt helppoa kun päivityksiä tulee parit kerrat viikossa. Maailmalla piirtelevät aika isojakin ympyröitä yksittäisillä kaksisuuntaisilla liittymillä.


Vielä ihan faktampaa jutustelua alkuperäisiin aiheisiin liittyen:
Tässä kun on nyt herännyt mielenkiinto syventyä ympyröiden sielunelämään, niin löysin pari ainakin omaa silmää ja ajattelutapaa miellyttävää linkkiä. Ensimmäiseksi nuo myötäpäivään ympyrää kiertävät ovat tehneet aika perusteellista wikiä kiertoliittymistä. Tuolla on myös maininta tuosta split-roadin tuonnista samaan nodeen ympyrässä (hyi minä). Saman wikisivun alussa myös aika klassinen perustapaus miten yksinkertaisesti asioita voi ja pitää toteuttaa normaalissa risteyksessä (eli tuo ensimmäisessä viestissä mainitsemani risteyksien erkanemiskaistat).
Toisena linkkinä keskustelu ympyrään tulevista teistä, lämmittää mieltäni. :lol:
OnttoKaiku
 
Posts: 271
Joined: Mon Nov 12, 2012 9:59 pm
Has thanked: 14 times
Been thanked: 115 times

Re: Risteyksistä

Postby PiuhaPete » Mon Jan 07, 2013 10:33 am

Ei ollu tarkoitus vaahdota, sori jos siltä tuntu.
No nyt karttojen päivitysvälit on lyhyitä niin näitä on helppo veivata ees taas. ;)

Lisäyksenä vielä noihin ympyröihin, eikö yhdeksi huomioitavaksi asiaksi kannata nostaa myös ympyrän koko? Perus pikkutie ympyrä (halk 20-30m ) menee hyvin ilman ajokaistoja. Mutta kun koko rupee olee 50m niin sisäänajo/poistumiskaistat pitävät navigoinnin paremmin ajantasalla.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
PiuhaPete
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 42
Joined: Sun Jun 26, 2011 5:58 am
Has thanked: 17 times
Been thanked: 2 times

Re: Risteyksistä

Postby OnttoKaiku » Sun Jan 06, 2013 10:24 pm

Huh. Pakko nyt ensin täsmentää, että edellinen viestini oli tarkoitettu ihan yleisesti ja etenkin uusien editoijien ohjeistukseen. Porin karttatilanne on vallan mainio ja jos nyt pari pientä edittiä olen tehnyt niin se ei välttämättä tarkoita että jotain olisi ollut pielessä. :)

Sitten tuohon Porin poliisilaitoksen ympyrään. En edes yritä kumota hyviä perusteitasi. Omat perusteeni tapahtuneeseen toisinajatteluun: Tuo ympyrä on selkeästi nelihaarainen symmetrinen ympyrä. Jokaisessa haarassa ympyrää lähestyttäessä on ajoratamaalauksina, tien sivussa kylttinä, sekä tien yläpuolella kylttinä kaistaopasteet ja kääntymissuunnat. Nämä noudattelee myös tuota oikea/suoraan/vasen -kaavaa. Toki homma toimii vaan mikäli Luvianpuistokatu ja Satakunnankatu tulevat tarpeeksi lähelle symmetrisyyttä ympyrän kehällä.

Luvianpuistokadulta Satakunnankadulle käännyttäessä omastakin mielestä pitää olla tuo keep-right oikopolku, koska tällöin ei ajeta liikenneympyrään asti. Tuo oikaisu menee kuitenkin kohtalaisen lähellä liikenneympyrää, sitä voisi mielestäni keinotekoisesti viedä ympyrästä etäämmäs, jolloin sen matka lyhenee ja navigointiprioriteetti kasvaa. (tai kahdennettujen teiden tapauksessa tuoda Luvianpuistokadun samaan nodeen, josta Satakunnankatu lähtee, jolloin kääntymisen ympyrässä voi kieltää, kuten nykyisin Tasavallankatu ympyrään

Teiden kahdennuksista ollut kommentti oli aikalailla tarkoitettu näihin tapauksiin, jossa uusi editoija on kahdentanut keskikorokkeellisen 1+1 tai keskikorokkeettoman 2+2 tien (tai muita vastaavia). Porissa kahdennetut tiet ovat selvempiä tapauksia kuin monella muulla paikkakunnalla.
OnttoKaiku
 
Posts: 271
Joined: Mon Nov 12, 2012 9:59 pm
Has thanked: 14 times
Been thanked: 115 times

Re: Risteyksistä

Postby PiuhaPete » Sun Jan 06, 2013 11:44 am

OnttoKaiku: Huomiosi ympyröistä on hyvä. Ja voinkin myöntää että olen tehnyt jonnekkin turhaan sisäänmeno poistumiskaistoja kaistoja ympyröihin, ajattelemattomuutani ja kokemattomuutani erityisesti alkuaikoina.

Mutta jossain ne saattavat olla tarpeen ja " Take [n] exit" tyyppinen opastus toimii paremmin.

Esimerkkinä

https://world.waze.com/editor/?lon=21.7 ... =186469311

Porissa, eikö tuo ympyrä olisi parempi kaistallisena, koska:

1. Opastukset ympyrässä ennen tekemiäsi muutoksia toimivat mielstäni hyvin. Suhteessa kaistamerkintöihin ja liikenne merkkeihin paikalla.

2. Luvianpuistokatu ja Satakunnankatu on kahdennettuja. Tämä mahdollistaa U-käännökset risteyksissä. (Joo, niitä ei ole kielletty). Lisäksi satakunnankadulla on kaistojen välissä leveä puisto. Joten miestäni kahdennus perusteltua.

3. Kahdennettuun tiehen poistuminen ympyrästä ja tulo ympyrään saman risteyspisteen kautta, ei ole muiden risteystentekoohjeiden mukaista.

4. Myös osa ympyrästä on kaksi kaistaista, Ei wazessa, mutta oikeesti. Ympyrässä väli Satakunnankatu/Luvianpuistokatu on ympyrässä kaksikaistainen.

5. Luvianpuistokadulta tulee myös erillinen Satakunnan kadulle kulkeva tie joka ei mene ympyrään.

Eli summaisin perusteluni siihen että kun ympyrään liittyy syystä kahdennettuja teitä , on ympyrään hyvä tehdä sisääntulo ja poistumiskaistat,eikö?


Ko
PiuhaPete
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 42
Joined: Sun Jun 26, 2011 5:58 am
Has thanked: 17 times
Been thanked: 2 times

Re: Risteyksistä

Postby Laakkus » Wed Jan 02, 2013 4:25 pm

Kyllä sitä wikiä saa muutkin kirjoittaa, oma aikani ei siihen tällä hetkellä riitä..

:smile:

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
Laakkus
 
Posts: 351
Joined: Thu Jul 28, 2011 11:48 am
Has thanked: 5 times
Been thanked: 8 times

Re: Risteyksistä

Postby OnttoKaiku » Tue Jan 01, 2013 4:52 pm

Näitä tilanteita ja paikkoja on kyllä tarpeettoman usein tullut kartalla ja ajossa vastaan. On yritetty tavalla tai toisella monistaa realismia tai muita karttoja wazen avulla. Wazen kartta on kuitenkin vain navigoinnin työkalu, ei realismin tai karttayhtiön kartan identtinen kopio. Yleensä kaupunkien sisäiset risteykset eivät tarvitse erkanemiskaistoja tai liikenteenjakajien ympäri meneviä yksisuuntaisia tienpätkiä. Näissä hyvänä apuna toimii editorin gps pisteet ja toisaalta omat ajot kyseisillä alueilla.

Toinen risteyksissä nähty juttu on realismia noudattelevat liian viistot kohtaamiskulmat. Tällöin kääntymisohje on "keep left" tai toiseen suuntaan ei mitään.

Tähän risteyksien yhteyteen on varmaan ihan hyvä vetää myös liikenneympyrät. Turhan usein näkee liikenneympyröitä, joihin on piirretty kaksisuuntaisen tien päähän yhdensuuntaiset lähestymistiet liikenteenjakajan ympäri liikenneympyrään. Nämä on yleensä ihan turhia ja sotkevat ympyrän navigointiohjeet. Wazen liikenneympyröissä on kahta ohjeistustapaa, joko "turn right/left, continue straight" tai "take the Nth exit". Ensimmäinen opaste toteutuu kun ympyrän kolme tai neljä risteävää tietä ovat noin 90 asteen kulmissa toisiinsa nähden symmetrisesti ympyrän kehällä. Hyvä opas ympyrän navigointiohjeisiin ja miksi tilanne voi joskus näyttää eri suunnista erilaiselta löytyy täältä. Muutoinkin tuolla sivulla ylempänä on hyvin tähdellisiä neuvoja ympyröitä piirrellessä.

Menee lievästi ohi aiheen, mutta sallinette sen silti. Olen miettinyt, että wikiin voisi olla hyvä jäsentää vähän näitä perusvirheitä, jos edes joku pystyisi ne välttämään. Näitä ovat siis tässä ketjussa mainitut risteykset, ympyrät ja aika kestosuosikki teiden kahdennus.
OnttoKaiku
 
Posts: 271
Joined: Mon Nov 12, 2012 9:59 pm
Has thanked: 14 times
Been thanked: 115 times

Previous

Return to WME editoriasiat

Who is online

Users browsing this forum: No registered users