Što to znači?

Moderators: Unholy, kiki-rovinj

Re: Što to znači?

Postby danilo-p » Mon Feb 11, 2013 1:01 pm

na ovoj se slici lijepo vidi zasto su GPS tocke pomaknute u odnosu na satelitske slike ... na lijevoj polovini mape satelitska snimka se poklapa sa GPS toskama a tocno od pola slike (po vertikali) na desno vidi se da je satelitska snimka pomaknuta i da se ne poklapa sa prvom (lijevom) polovicom. Ako se slika povece jos se i bolje vidi taj pomak.

drugim rijecima ako ste u podrucju gdje se GPS tocke poklapaju sa snimkom mozete bez brige ucrtavati nove ceste po satelitskoj snimci i one ce biti tocne.. i obrnuto:(

https://world.waze.com/editor/?lon=13.6 ... =184472565
danilo-p
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 91
Joined: Sat Jan 01, 2011 10:30 pm
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Re: Što to znači?

Postby danilo-p » Mon Feb 11, 2013 11:48 am

Danijele
kao sto vidim cilj je postignut a bio je taj da se nekako dodje do tebe i da te se upozori da ne pravis greske (koje smo i svi mi ostali pravili kad smo pocinjali i to u najboljoj namjeri). Ako ides pogledati ti ili bilo ko drugi ili cak i m_linc, moze se vidjeti da autoputi (komada 2) u Bujama vode, jedan u sljepu ulicu a drugi je jednosmjeran i nemoze sa uci u njega... a to znaci da bas nitko ne moze slucajno ili namjerno zalutati na njega osim ako ne ide u Buje, a ako i ide u Buje onda ce procitati na "autoputu" zasto je on tamo.
Sto se tice oznacavanja cesta, Darija najbolje zna koliko sam ja bio protiv tih "crvenih" cesta ali nazalost imamo na izbor samo 3 vrste cesata kojima mozem oznacavati mape, ako iskljucimo "plave" (autoput, odnosno sve ceste sa barem dvije trake u jednom smjeru i kod kojih ne postoje raskrsca u horizontalnom nivou, znaci postoje samo "rampe" ulazne i izlazne bez raskrsca) i ako iskljucimo "bijele" ceste (street), koje bi po mojem misljenju trebala postojati samo unutar naselja i sela kao sporedne ceste a ni u kom slucaju ne bi smjele postojati kao takve ako su one jedine ceste koje vode do nekog naselja ili veceg sela, cak i ako su makadamske, iz jednostavnog razloga jer se onda na mapi ne vide osim ako mapa nije povecana do maximuma..
Ako na to gledamo tako ostaje nam da drzavne ceste ako ih nema vise na tom podrucju a idu od broja D1-do D999 oznacimo kao "crvene" ili ako ih ima vise u tom podrucju one manje prometnije "zute" a one vise prometne "crvene". No bez obzira za koju se vaznost odlucili cesta pod istim brojem trebali bi od pocetka do kraja biti iste boje. Ostaju nam onda Zupaniske ceste koje idu od broja Ž1000-Ž9999, koje onda ponovo oznacavamo po vaznosti i prometnosti u tom djelu kao "zutu " ili "smedju" i na kraju lokalne ceste L10000-L99999 koje bi trebale biti barem "smedje".
Eto to je jedini razlog radi cega bi ta cesta (D21 G. P. Kaštel (gr. R. Slovenije) – Buje – čvor Medaki (A9) – Bale – Pula (D400) 80,1km) po meni trebala ostati "crvena" ali ako se vecina slozi moze biti i "zuta" ali onda ponovo cijelom svojom trasam..
Ostaje pitanje oznacavana ceta... dali oznacavati sa D drzavne sa Ž zupanijske i L lokalne!?
Moglo bi se iz naziva izbaciti slova D jer cim cesta ima do 3 broja zna se da je drzavna ako ima 4 znaci da je zupanijska a ako ima 5 znaci da je lokalna. Samo ako izbacimo slovnu oznaku (D,Ž, L) onda obavezno trebamo autoput oznacavati sa A (jer autoputi imaju isto samo 1 ili 2 broja kao i drzavne ceste do broja 99).
Link na odluci o razvrstavanju cesta u HR:

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluz ... 7_410.html

(Za one koji rade po Mireu, ima nekih gresaka.. npr D511!?!? osim ako u medjuvremenu nije ispravljena!?)

Sto se tice crtanja cesta po satelitskoj snimci, ja to isto radim sa tim da pokusavam otprilike pomaknuti cestu (npr. okolica Buja zapadnije i malo sjevernije od postojeceg stanja, a za koliko otprilike vidi se po onim djelovima cete gdje se ima satelitska snimka i GPS signali). Pa kad jednog dana na tim cestama ugledam GPS tragove poravnam ju po njima, pa kad ih ima jos vise onda ih poravnam po nekoj srednjoj vrijednosti...
eto toliko od mene Danijele a to isto vrijedi i za ostale
i svima nama zelim uspijesan i sto bolji rada na Wazeu, jer konacno svatko na svom terenu najbolje zna gdje je sto .. gdje se moze skrenuti , gdje je u medjuvremenu zabranjeno skretanje itd..
Ja isto mnogo grijesim jer se za mjesta kojih se ne sjecam ili na kojima nisam bio pouzdajem u druge izvore koji isto znaju biti netocni .. ali se uvijek vodim mislju da je bolja ikakva ceta i sa pogresnim skretanjima i nazivima.. koji se kasnije od svih nas daju ispraviti ... NEGO NIKAKVA.
Pozdrav: danilo-p
a sad cu postepeno ponovo odlokirati ceste gdje sam ih lokirao.. cilj je bio da se onoga koji "ispravlja krive drine" natjera na razmisljane sto pogresno radi i da ne upropastava vec napravljene i provjerene stvari.. ako negdje nesto zaboravim odlokirati a vidite da treba to ispraviti, javite mi ovdje da to napravim:)

P.S. unaprijed se izvinjavam na gramatickim i stilskim greskama:)
danilo-p
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 91
Joined: Sat Jan 01, 2011 10:30 pm
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Re: Što to znači?

Postby danilo-p » Mon Feb 04, 2013 8:50 pm

da svima bude jasno zasto pricam o GPS tockama.. na linku mozete vidjeti da je ulica Palisina u Puli ispod tocke B i jedan mali dio od tocke B prema tocki A u potpunosti jednak sa GPS tockama.. ali je kasnije prema toci A mapa pomaknuta u odnosu na GPS tocke... znaci da dok netko u Wazeu ne pomakne mapu na pravo mjesto treba te ceste crtati prema GPS tockama... U Kopru u Sloveniji taj je pomak do pred 6 mjeseci bio veci nego ovaj u istocnom djelu Pule ali su nakon toga u Wazeu pomakli mape koje se sad poklapaju sa cestama... nadamo da ce to napraviti i kod nas gdje to nevalja ali u medjuvremenu moramo se ravnati po GPS tockama...tamo gdje se one ne poklapaju sa satelitskom snimkom..

permalink:

https://world.waze.com/editor/?lon=13.8 ... =187509466
danilo-p
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 91
Joined: Sat Jan 01, 2011 10:30 pm
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Re: Što to znači?

Postby danilo-p » Mon Feb 04, 2013 8:18 pm

jos samo jedna napomena... ceste sam poceo lockati (zakljucavati) tek od nove godine.. jer mi je dosadilo stalno vracati ceste na GPS tocke jer je netko mislio da im geometrija ne vrijedi i ponovo ih poravnavao po satelitskim snimkama... a ja nikako nisam ni na koji nacin mogao doci u kontakt sa tim userima... pa sam odlucio neke ceste zakljucati iako smatram da to nije dobro ali dok ne uspjemo svi area menageri medjusobno uspostaviti kontakt jedini je nacin da ceste koje su vise manje gotove, pogotovo magistralni pravci, budu zakljucani... i ako budu neke sitnije greske slobodno mi javite ja cu ih u najvise 2 dana ispraviti..
i ako iko zna kako da dodjem do e-mail adrese ili broja telefona nikova:

belalugosi i danijel-pavelic

neka mi javi ili neka njima javi samo da kod ispravljanja geometrije cesta koriste GPS tocke ..
pozdrav danilo-p
danilo-p
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 91
Joined: Sat Jan 01, 2011 10:30 pm
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Re: Što to znači?

Postby danilo-p » Mon Feb 04, 2013 4:22 pm

i za kraj.. smatram da je puno bolje nesto novo nacrtati i oznaciti pa makar i to bilo pogresno.. jer lako je onda ispravljti.. ali ako nemas sto ispravljati onda smo nigdje :(
pozdrav za m_linc i kiki_rovinj.. i ostale wejzere .. ako ima jos kojih primjedbi ja cu ih ispraviti ili odgovoriti.. samo nek bude mir u kuci :)))
danilo-p
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 91
Joined: Sat Jan 01, 2011 10:30 pm
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Re: Što to znači?

Postby danilo-p » Mon Feb 04, 2013 4:19 pm

pitanje 4:

jel znate da kroz stari grad Buje prolazi Autocesta???da da...

https://world.waze.com/editor/?lon=13.6 ... TTTFTTTTFT


izvjesni danijel-pavelic i belalugosi uporno vec nacrtane ceste po GPS tockama prepravljaju po satelitskim snimkama.. pa kako nemogu doci do njih ni preko fejsa ni preko foruma ostalo ni je da za danijel-pavelic-a koji je prepravljao dobro nacrtane ceste po Bujama napravim lazni autoput da ga upozori da ne prepravlja ceste po satelitu nego po GPS tockama.. ideju sam dobio od m_linc.. koji je sve bjele ceste iako su vec oznacene kao Dirt road / 4x4 trail dodao i naziv ceste MAKADAM.. pa sam ja napravio autoput gdje mu nije mjesto da se neko zacudi i procita sto pise na njemu... a za kiki_rovinj
trebao bi malo pripaziti kad radis raskrsca ili ih ispravljas da se na to spoje sve ceste i dozvoli sva skretanja koja se po propisu mogu napraviti jer u suprotnom Waze kad se postavi navigacija vidi na takvim rasrscima sljepu ulicu i ne vodi kroz njih : (((

https://world.waze.com/editor/?lon=13.6 ... =188074428
danilo-p
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 91
Joined: Sat Jan 01, 2011 10:30 pm
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Re: Što to znači?

Postby danilo-p » Mon Feb 04, 2013 4:00 pm

pitanje 3:

usput...jel tko ovo primjetio???

https://world.waze.com/editor/?lon=14.6 ... TTTFTTTTFT

od 26. octobra????ja bi to drage volje editirao...ali sta da upisem??cesta u sumi?cesta kojom nitko nece proci autom?

ali toga ima jos po tim šumama...

Odgovor: to sam ja crtao po Risnjaku na osnovu stelitske snimke jer mislim kad okopni snjeg obici te staze .. one koje se mogu a kako mi se desava da na masu mjesta u gorskom kotaru ostanem bez signala na mobitelu..zelim barem vidjeti na kojoj sam cesti.. koju cu vidjeti ako sam ju prije ucrtao.. a kad se budem vratio oznacit cu ceste, one koje su makadam i koje su asfaltirane i zato su za sada crvene.. jer nemaju nikavu oznaku... :)
danilo-p
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 91
Joined: Sat Jan 01, 2011 10:30 pm
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Re: Što to znači?

Postby danilo-p » Mon Feb 04, 2013 3:59 pm

pitanje 3:

usput...jel tko ovo primjetio???

https://world.waze.com/editor/?lon=14.6 ... TTTFTTTTFT

od 26. octobra????ja bi to drage volje editirao...ali sta da upisem??cesta u sumi?cesta kojom nitko nece proci autom?

ali toga ima jos po tim šumama...

Odgovor: to sam ja crtao po Risnjaku na osnovu stelitske snimke jer mislim kad okopni snjeg obici te staze .. one koje se mogu a kako mi se desava da na masu mjesta u gorskom kotaru ostanem bez signala na mobitelu..zelim barem vidjeti na kojoj sam cesti.. koju cu vidjeti ako sam ju prije ucrtao.. a kad se budem vratio oznacit cu ceste, one koje su makadam i koje su asfaltirane i zato su za sada crvene.. jer nemaju nikavu oznaku... :)
danilo-p
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 91
Joined: Sat Jan 01, 2011 10:30 pm
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Re: Što to znači?

Postby danilo-p » Mon Feb 04, 2013 3:51 pm

pitanje 2:

i daj mi jos reci....sto si na ovoj cesti konkretno ti to updejtao???

https://world.waze.com/editor/?lon=14.2 ... =145335059

Na toj sam cesti updejtao GPS tocke a one crvene jednosmjerne ulicice (4 kom) bez znakova je napravio neki esbram(1) a ja nism to htio brisati jer neznam na sto se odnosi ali izgleda da sam jednu od 4 nehotice dodirnuo neku GPS tocku pa je ispalo da sam ju udejtao :(
Provjeri od 4 3 imaju tu oznaku ::::
Length: 20 meters
Created: November 13, 2011 by esbram(1)
ID: 145335058
danilo-p
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 91
Joined: Sat Jan 01, 2011 10:30 pm
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Re: Što to znači?

Postby danilo-p » Mon Feb 04, 2013 3:45 pm

izvinjavam se sto prije nisam odgovorio na postavljena pitanja i primjedbe ali evo tek sam ih danas vidio i evo odgovaram redom..
odgovor na:
na dosta cestica sam primjetio da pise....updated : on XX January ili neki drugi mjesec i godina i onda tvoj nick(danilo)

konkretno me zanima...recimo aa bas ovaj primjer - https://world.waze.com/editor/?lon=14.2 ... =182685211

Neznam dali su drugi primjetili ali kako ja svaki dan koristim waze i ukljucujem navigaciju cak i tamo di znam svaku ulicicu napamet, tek toliko da vidim dali sve radi kako treba i da mogu ispravljati ako nesto nevalja.. primjetio sam da su mnoge ceste od kada postoje satelitske slike crtane i ispravljane bas po tim satelitskim snimkama i smatram da je to uredu jer i ja to radim ako nemam neke druge referentne tocke. Kad je waze pocinjao a to m_linc jako dobro zna jer je on bio jedan od prvih i ispravljao moje greske kad sam ja poceo editirati na waze-u (za sto sam mu dan danas zahvalan), satelitske snimke nisu postojale vec samo GPS pointsi i po njima smo crtali ceste. Ja sam tada kao pocetnik i naivac isao ispravljati ceste po Rijeci i lupao Levelse: od broja 1-6 misleci da se to odnosi na sirinu ceste (dok mi m_linc nije objasnio da se to odnosi na nivo ceste, koji je usput receno u Rijeci u pravilu uvjek 0 osim u par slucajeva gdje neka cesta prolazi ispod druge pa je to onda -1 ili prolazi iznad pa je ta 1) I tako je onda m_linc sa pravom poludio sto sam ja uneredio sve sto je on uradio pa smo onda: on vise a ja manje popravili sto sam "zahebao". U medjuvremenu sam puno toga naucio citajuci upute o editiranju a i na vlastiom iskustvu. Waze je isto evoluirao..dosli su novi editori nova pravila a i neki novi area menageri koji su radili iste greske kao i ja kad sam pocinjao..
Samo sto je u ono doba bilo nekoliko glavnih ulica u Zagrebu i Rijeci i u tri si dana mogao proci i editirati sve nacrtane ulice po Hrvatskoj.. a vecina glavnih cesti i autoputa koji su spajali gradove nije ni postojalo. U medjuvremenu su dosle i satelitske snimke pa smo kako ja tako i drugi poceli editirati ceste po njima.. medjutim vremenom sam uvidio da kad vozim po nekim ulicama/cestama koje su jedna blizu druge mnogo puta skacem sa ceste na cestu, kad skrecem sa neke ceste u prazno i pokusavam ucrtati novu cestu mnogo puta nikako da se maknem sa ucrtane ceste pogotovo ako je ta nova cesta paralelna sa starom. Kasnije sam ustanovio da je to zato jer je cesta ucrtana po satelitskoj snimci a GPS pointsi su pomaknuti u odnocu na cestu koja se vidi na slici. Da znam da kad se ima samo jedne GPS pointse nemozemo biti sigurni koliko su oni tocni ali sada ima vec jako mnogo cesta sa jako puno GPS pointsa (tragova) pa se vidi gdje su ti tragovi najgusci i onda postojece ceste ispravljam po tim tragovima. Znaci da dsada svaki puta kad ukljucim editiranje u Waze-u obavezno ukljucim i prikaz GPS tragova i kad god vidim da neka cesta idi van tih tragova editiram samo te tocke na cesti po GPS tragovima a ne po satelitskoj snimci. Negdje je u Waze receno da ce se ceste same od sebe prilagoditi tim GPS tragovima ali ja u ove dvije godine nisam vidio da se ijedna cesta sama prilagodila tim tockama.. ako netko od nas to nije napravio. Negdje se satelitska snimka poklapa 100 % sa GPS tockama/tragovima/pointsima ali na nekim mjestima je pomak znatan. recimo zapadni dio Pule je sto posto tocan a istocni dio Pule gjesi cak do tri debljine ceste.. .Da zakljucimo sa odgovorom m_lincu na prvo pitanje ... ja stalno provjeravam uskladjenost cesta sa GPS tockama i ako vidim da je van tih tocaka editiram samo geometiju ceste.. to je sto se tice prvog pitanja .. sad sam se umorio od pisanja pa cu druge odgovore ostaviti za kasnije.. :)
danilo-p
Area Manager
Area Manager
 
Posts: 91
Joined: Sat Jan 01, 2011 10:30 pm
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

PreviousNext

Return to World Map Editor (WME)

Who is online

Users browsing this forum: No registered users