Get a sneak peek at whats next for Permanent Hazards on our April 7th Office Hours!

Post Reply

Základní informace pro nováčky

Post by
Ahoj,

tento topic byl založen za účelem shrnout infromace pro nově příchozí - snad Vám to pomůže se zorientovat:
  1. Pojmy:
    • Dashboard, Live map a Cartouche jsou obnovovány každých cca 2-4 dní, proto nečekejte, že Vámi nahrané trasy/provedené změny uvidíte okamžite, je potřeba si vždy zkontrolovat datum poslední aktualizace.
    • Dashboard - Vaše nástěnka - zde se zobrazuje počet bodů, a detalily k Vašemu účtu na waze.
      adresa: http://world.waze.com/dashboard
    • Live map - Mapa již zeditovaných cest, tak jak ji vidíte v telefonu. Možnost vyhledávát spojení (trasy) obdobně jako např. na google mapách, nebo mapy.cz - ideální pro otestování správnosti propojení cest. Kliknutím je možno vložit do mapy také požadavek na opravu cesty s detaliním popisem (např. v případě nespojených cest, chyby v označení jednosměrnosti apod.).
      V live map je vidět také aktuální problémy na cestách.
      adresa: http://world.waze.com/livemap/
    • Cartouche - mapa všech (i nezpracovaných) cest, kde je možno přidávat názvy ulic, POI, popisky a mnoho dalšího. Zde se provádí všechno potřebné k tomu, aby se z čáry v telefonu stala cesta s nastavením možných směrů, odboček a názvů. ;) V Cartouche je možno editovat pouze v oblatech, kde jste již jeli (opět až poté co je tato cesta zaznamenána - tzn. s 2-4denním zpožděním) Mazat můžete pouze své cesty, ostatní musí schválit Area Manager.
      Pro snadnější editaci obsahuje cartouche několik vrstev, které je možno si zapínat a vypínat dle potřeb. Popisky cartouche se pokusím dodat do wiki.
    • Papyrus, neskor premenovany na WME (Waze Map Editor) - novsia verzia editora na upravu map, k dispozicii od zaciatku roka 2012. Starsi editor Cartouche bude pouzivatelom onedlho nepristupny.
  2. Waze v telefonu - nahrávání cest:
    • Pokud projíždíte místem, kde není zaznamenána cesta je dobré, zapnout si záznam cest - buldozer
    • Po dojetí do cíle je potřeba nahrávání ukončit - opět stiskem buldozeru. Teprve až poté se nanhrané cety odešlou na server
    • Pokud dojde k ukončení aplikace bez ukončení nahrávání, nahrané cesty se neodešlou.
    • Ulozia sa len tie useky, ktore aplikacia zobrazuje ako cervene. Pokial dojde k ukonceniu nahravania, kym je posledny nahravany usek cesty modry, dany usek sa neulozi - skuste sa kusok vratit, alebo napojit na uz existujucu cestu na mape, ci pockat, aby sa posledny modry usek zmenil na cerveny.
    • Nahrané trasy se zobrazí v Cartouche se zpožděním 2-4dny. (pozn.: V r. 2012 bol tento proces optimalizovany - oneskorenie je v idealnom pripade 1-2 hodiny, v praxi viac hodin az (vynimocne) mnoho dni. Trasy casto nepribudaju v chronologickom poradi.)
  3. Editace:
    • Téma editace cest je složité a proto doporučuju přečíst si následující odkazy:
      Česká Wiki
      Tipy pro editaci a problémy v Cartouche

      poznámka: Waze servery občas "překreslí" cesty, nebo změní orientaci (jednosměrná cesta -> obouseměr a naopak) podle toho, jak se dle signálu GPS pohybují auta po cestách :)
  4. Casto pouzivane skratky a pojmy:
    • NA (North America) - ta cast databazy a serverov, kam sa pristupuje pomocou http(s)://www.waze.com/...
    • INTL (International) = ROTW (Rest of the World, vratane Europy) - pristup pomocou http(s)://world.waze.com/...
    • UR (Update Request) - ziadost o upravu
    • MUK - mimourovnova krizovatka
    • DSVP, DSVL, OVP, OVL - skratky navigacnych hlasok - drzte sa vpravo/vlavo, odbocte vpravo/vlavo
    • HW/(FW/MaH/MiH) - skratky typov ciest Highways, podkategorie su Freeways, Major a Minor Highways
    • CS - cerpacia stanica
    • Waze API - komunikacny protokol pre pristup "tretich stran" na zadavanie udajov o zapchach a inych udalostiach do Waze databazy (vyuziva napr. portal egaraz.cz)

POSTER_ID:171629

1

Send a message
Last edited by foxitrot on Thu Sep 06, 2012 7:08 am, edited 2 times in total.
Reason: Pridane novsie informacie o editoroch a kategoria "casto pouzivane pojmy", niekolko zmien z posledneho roka, upravena graficka forma (zoznamy)

Post by audis
zdravím, něco málo jsem naeditoval a mám dotazy:
1) jak spojovat cesty do křižovatky? doposavad se mi osvědčili dva postupy,
a) případně odstranit z stávajích cest v místě křížení junction > pomocí edit geometry natáhnout cestu přes křížení na druhou stranu > vložit juction do místa křížení > přebytky z křížení delete road > kontrola > enable all about round

b) mám již vytvořenou cestu s juction kde má být připojení další cesty > jako první označit cestu která se má připojovat > jako druhou přes crtl označit tu stávající > connect > konec první cesty se připojí k začátku kde je junction druhé cesty. > kontrola all enable aroud

nevýhoda1: polkud tam není na stávající juction, první cesta se napojí k příštímu dalšímu jucntion na stávající cestě, čímž se celá mapa rozmrdá.

nevýhoda2: pokud napojuju (první cesta) silnici nižší třídy na vyšší (stávající třídy), obě cesty mají jinou barvu, právě připojovaná cesta nižší třidy udělá do stávající v místě křížení jinobarevný diblík, což nevypadá moc dobře.

nějaké alternativy, jak efektivně a jednodušše spojovat cesty?

2) a opačny dotaz: narazím na špatnou geometri v křižovatce jedné silnice. chci to opravit. (např. silnice je napojena do kříže s protisilnicí, ale realita je taková, že jedna komunikace se napojuje kolmo třeba 30 m před první kolmou na druhé straně

což když potřebuju změnit delší usek, napojený do složité křižovatky, který je třeba napojen o 30m vedle? když začnu hýbat s geometry silnice, celou křižovatku rozmrdám. blbý je, že u edit geometry není tlačítko zpět jako u delete road.

doposavad jsem vymyslel, že těsně před začátkem špatné geomerie komunikace vytvořím junction, silnici tím rozdělím, delete road smažu usek s špatnou geometrií (křižovatka zustane zachována!!), správnou geometrii nějak dotvořím následně.

nějaké jednodušší alternativy?


děkuji za rady nebo link jak na to.
audis
Posts: 323
Been thanked: 8 times
Send a message
S Waze od roku 2010. Bývalý area manager.

Post by audis
luko:
mrkal, asi na polovinu z nich. kouknu znova a na vše.

oběma děkuju za rady.
audis
Posts: 323
Been thanked: 8 times
Send a message
S Waze od roku 2010. Bývalý area manager.

Post by audis
jak mohu nějakému uživateli poslat PM přes forum? najedu na homepage fora, hledám nějaký uživatelský panel nebo zprávy a nenacházím.
audis
Posts: 323
Been thanked: 8 times
Send a message
S Waze od roku 2010. Bývalý area manager.

Post by audis
vzkaz do vzduchu:
Shorny nebo Svobik: prosím, editujte s citem a pokud přesně nevíš, co děláš, edituj jen po malých kouskách. právě opravuji v HK celou Koutníkova a Antonína Dvořáka. zdrojené silnice, občas špatně napojované, nesmyslný tvar křižovatek. neboj se zeptat a hlavně po malých kouskách, až získáš praxi, tak větší. taky sem tím prošel a něco pomrdal, ale podařilo se mi to dát do kupy po sobě. Antonína Dvořáka x Na okrouhlíku, tak jsem před časem z hlavy vytvořil křižovatku a je pomrdaná.
audis
Posts: 323
Been thanked: 8 times
Send a message
S Waze od roku 2010. Bývalý area manager.

Post by audis
Shorny Shorny, achjo. v dubnu 2010 hezky tebou vytvořené silnice a v listopadu rozmrdaný složitý křižovatky, zbytečně separované rychlotahy prujezdy obcí... proč? vždyt před měsícem to bylo OK a funkční :-(
audis
Posts: 323
Been thanked: 8 times
Send a message
S Waze od roku 2010. Bývalý area manager.

Post by audis
proč je kruhák na Benešárně nesmysl? (ten jsem vytvářel sám a současné provedení je moje beze změn ostatních skoro - už opraveno) . connect jednotlivých dílčích useků je blbě?
audis
Posts: 323
Been thanked: 8 times
Send a message
S Waze od roku 2010. Bývalý area manager.

Post by audis
audis wrote:jak mohu nějakému uživateli poslat PM přes forum? najedu na homepage fora, hledám nějaký uživatelský panel nebo zprávy a nenacházím.
občas vidím na foru USE CONTROL PANEL. OK, BERU ZPĚT.
audis
Posts: 323
Been thanked: 8 times
Send a message
S Waze od roku 2010. Bývalý area manager.

Post by audis
zdravím, nechci rýpat do zaběhnutých zvyklostí, ale nějak mi vrtá hlavou značení silnic.

dle http://www.waze.com/wiki/index.php/Zna% ... _republice jste si jistí, že PRIMARY STREET jsou skutečně silnice třetí třídy? translator říká "primární ulice". a kouknete sem http://world.waze.com/cartouche/?zoom=4 ... =101920455 Opravdu by ulice "Za škodovkou" měla mít stejnou barvu a význam jako nějaká méně významná ulice (např. "Dvorská) na ní navazující? gm lokace http://maps.google.cz/maps?f=q&source=s ... 2&t=h&z=17

když kouknu na hradec králové a porovnám v waze zatříděné ulice, s mapou dopravníinfo.cz, tak z toho vyplývá, že tam je spousty velkých ulic chybně označeno PRIMARY STREET, cozž se mi nechce věřit, že to je blbě.

další příklad: http://world.waze.com/cartouche/?zoom=5 ... FFFFFFTTTT gm: http://maps.google.cz/maps?f=q&source=s ... 1&t=h&z=18 mohu vás ujistit, že Pouchovská že mnohem širší a frekventovanější ulice než Vrázova! Pouchovská je tranzitní do dalších čtvrtí ve městě, Vrázovou jezdí jen ti, kdo v ní a přilehlých bydlí.
audis
Posts: 323
Been thanked: 8 times
Send a message
S Waze od roku 2010. Bývalý area manager.

Post by audis
nojo, Pouchovská je fakt dle RSD třetí třídy. OK, vše chápu. tak já postupně poopravuju hradec z Primary street na Street dle RDS.
audis
Posts: 323
Been thanked: 8 times
Send a message
S Waze od roku 2010. Bývalý area manager.

Post by audis
pepino34 wrote:Už to je druhý den co mám ujeto 80+km, tady v My Dashboard už nejsem začátečník ale v telefonu pořád jo. Jaká tam je prodleva než budu "normální" i v telefonu ??
až 5 dní.
audis
Posts: 323
Been thanked: 8 times
Send a message
S Waze od roku 2010. Bývalý area manager.