Post Reply

Direction: Unknown

Post by SverkerN
Hur många vet vad "Direction: Unknown" betyder? Upp med handen nu om du kan.

Ni som sträckte upp handen vet att "Direction: Unknown" innebär:
Jag överlåter till Waze algoritmer att utifrån registrerade körningar bestämma om detta är en enkelriktad gata eller att trafik åt båda hållen är tillåten. Vid ruttberäkning lägger Waze på 30 sek för dessa segment.

När Waze registrerat tillräckligt många rutter längs ett segment med "Direction: Unknown" så sätts det om automagiskt till antingen enkelriktad eller dubbelriktad. Det innebär inte att det blir rätt. Läs mer här. Att Waze ändrade saker med automatik var något som låg bakom den best practice som gällde för snart två år sedan att låsa enkelriktade vägar och rondeller. En rondell kunde förr se ut som en åtta efter att Waze automatiskt "fixat" den. Jag inte själv sett vägar som Direction ändrats senaste året. Är det någon som uppmärksammat det?

För länge sedan, innan de flesta som redigerar kartan idag började, hette "Direction: Unknown" i stället "No Entrance". Detta såg ju bra ut, men en dag så insåg Waze att det inte fungerade så vid ruttberäkningarna och döpte om det till det korrekta "Unknown". Det innebär att det finns massor av gamla vägsegment som har "Direction: Unknown". När det sattes så levde vi i tron att det förhindrade rutter över det segmentet.

Till sist. Om ni är osäkra på om vägen är enkelriktad eller tillåter trafik åt båda hållen. Låt bli den gatan och ändra någon annan. Vanliga körbara vägar ska inte ha "Unknown". Om syftet är att förhindra rutter över segmentet så ska "Road Type: Private road" användas. Ej körbara vägar ska helst inte läggas in.

/Sverker
SverkerN
EmeritusChamps
EmeritusChamps
Posts: 2015
Has thanked: 47 times
Been thanked: 189 times

POSTER_ID:806033

1

Send a message

Post by curantes
Bra text! Den borde läggas in i den svenska wikin så det är lätt att läsa detta för nya kartredigerare som kommer fram över. Annars kommer denna post att hamna längre ner i listan och de kommer att missa den.

/Matthias
curantes
Area Manager
Area Manager
Posts: 117
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times
Send a message
https://www.waze.com/wiki/images/5/5a/W ... M_only.png
AM: Växjö, Sweden
Waze device: LG G2