Post by Vitmar
Finns det någon officiell adresslista/karta över glesbygd så man vet vilken postort ett viss by har?
Vitmar
Posts: 30
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time
Send a message

Post by Wolfeye
Som du ser på Wiki-sidan som Sverker hänvisade till så finns det speciell information om hur de mindre vägarna skall benämnas utanför tätort, dvs i glesbygd (på landet).
http://www.waze.com/wiki/index.php/Swed ... v.C3.A4gar
Ovanstående länk går direkt till det avsnittet!
Det är endast de minsta vägarna inom en by som man ger något namn alls. De kommer då tillsammans utgöra byns utbredning, och Waze skapar ett område som omsluter dessa vägar med samma namn som det står i 'City'.
De minsta vägarna är alltså avstickare från landsvägen (som ju knyter ihop flera byar). Själva landsvägen som ofta kan klassas som Primary road eller tom Minor Highway ska inte ha något namn alls! Möjligtvis i enstaka fall där alla hus ligger i direkt anslutning till landsvägen och det inte finns några lokala vägar i byn kan man ge den sträckan av landsvägen ett namn.

Bynamn eller namn på mindre samhällen utanför själva postorten skrivs som "Bynamn, Postort" i fältet 'City'.

Det kommer då finnas ett område som omsluter själva postorten med endast "Postort" som namn och sedan flera områden runtomkring med "Bynamn, Postort" som namn.
Wolfeye
Posts: 327
Has thanked: 5 times
Been thanked: 4 times
Send a message

Post by Wolfeye
Man har importerat vägar från databaser med land, (stat), ort och vägnamn. Sedan har man själva skapat ett lager som visar områden utifrån ort (city). Stora områden i världen har automatiskt kunnat läggas in på det sättet men sverige är inte ett av de områdena, tillsammans med många andra områden. Det innebär att vi byggt upp hela vägnätet från grunden. I början fanns inte den kunskapen och kommunikationen mellan användare som det finns idag. Nu försöker vi enas om hur vi ska göra för att utnyttja systemet så bra som möjligt. Men Waze utvecklas hela tiden och vi måste följa den utvecklingen och försöka anpassa oss.
Wolfeye
Posts: 327
Has thanked: 5 times
Been thanked: 4 times
Send a message

Post by Wolfeye
isail wrote:Fisksätra har samma problem. Skall vara Saltsjöbaden. Jag försökte använda alternativa namn, men kan inte spara det (bug?).
Kan du utveckla ditt problem?

Postorten är Saltsjöbaden vilket alltså skall stå i City.
Fisksätra kan stå i Alt. City för att vara sökbart.
Wolfeye
Posts: 327
Has thanked: 5 times
Been thanked: 4 times
Send a message

Post by Wolfeye
Wikin är entydig men relativt ny i förhållande till Waze i övrigt. Det har förändrats mycket, både fram och tillbaka sedan de första började använda Waze i Sverige. Dessutom är det få som känner till Wikin över huvud taget.
Det är alltså anledningen till att det finns så många olika varianter.

City skall alltså anges som Postort inom tätort och kan anges som By, Postort utanför tätort.
Sedan kanske vissa stadsbor tolkar tätort som stadskärnan och kringliggande stadsdelar som utanför. Men det är alltså inte korrekt tolkning utan ren okunskap.

Som jag sa tidigare har allt förändrats mycket och "inget" är garanterat slutgiltigt i dagsläget heller. Därför är det viktigt att alltid hålla sig ajour med gällande riktlinjer och uppmärksamma andra på förändringar.
Wolfeye
Posts: 327
Has thanked: 5 times
Been thanked: 4 times
Send a message

Post by zonkt
Lite det här jag var inne på tidigare. Pga utsmetning av orter [1], så måste namnen vara unika. Att ha by, postort fungerar i nästan alla fall, men det finns exempel där det finns två byar med samma namn och som tillhör samma postort. Där behöver man lägga till sockennamn (sådana lever kvar och är i vissa fall det enda som används i ett område - inte postorten eller bynamn, har exempel på det i Uppland) eller andra väldefinerade områdesbeteckningar. Skulle kunna vara t.ex. "Nyby, Rasbo, Uppsala" och "Nyby, Uppsala" och "Nyby, Västeråker, Uppsala" osv... På något sätt måste det hanteras.

[1] Man har gjort en "miss" i konstruktionen av datalagren. Kan vara pga att geografi och namn m.m. ser annorlunda ut i USA t.ex. eller att man helt enkelt missat i inledande designarbete. En lösning skulle kunna vara att geografiska områden defineras upp liknande landmarks och att tillhörigheten ärvs ned till samtliga objekt som befinner sig inom gränserna. Bara för att en textsträng är identisk med en annan, betyder inte att det är samma objekt. Det är en hyfsat trivial sak att göra, fast beror förstås på hur strukturen är byggd från början och hur dynamiskt man kan skapa datatyper m.m. Att man gjort om kartstrukturen på servrarna nyligen, är ett tecken på att det finns saker som inte fungerat optimalt. Man skulle kunna inom en viss ram kunna sätta upp kommungränser, län, socken, härad, städer, byar osv och utan prestandaförluster få det att ärvas i de olika segmenten.
zonkt
Area Manager
Area Manager
Posts: 144
Has thanked: 6 times
Been thanked: 12 times
Send a message
AM: Uppland, Sweden
Waze device: iPhone 7+Motorola Moto G100+Xtrons Nav