Get a sneak peek at whats next for Permanent Hazards on our April 7th Office Hours!
Post by mylan
Pokiaľ sa pruhy rozdvojujú, tzn na začiatku rozdvojenia dáme Y a hlášku DSVL/DSVP, je vhodné na konci pruhu ešte aj hláška OVL/OVP (ja som za), alebo už nie?
mylan
Area Manager
Area Manager
Posts: 765
Has thanked: 81 times
Been thanked: 230 times
Send a message

Waze β 4.25.0.0 @ iOS | AM: Slovakia + Prague

Post by mylan
Nabudúce snáď aj video s visačkami, teraz len hádam komu ktorý hlas patrí. Bezpečne rozoznávam len Guriho, keďže to uvádza :-D
mylan
Area Manager
Area Manager
Posts: 765
Has thanked: 81 times
Been thanked: 230 times
Send a message

Waze β 4.25.0.0 @ iOS | AM: Slovakia + Prague

Post by petk0
potvrdzujem ucast
petk0
Area Manager
Area Manager
Posts: 1229
Has thanked: 250 times
Been thanked: 156 times
Send a message
Huawei P9 Lite Android 6. Xiaomi Redmi Note 4 Android 7.1.2

Post by petk0
fiha, dik. super sa to nahralo, stereo, ciste ako z profi studia. dobra masinka.

Edit: doplnam jednu vystvorcekovanu fotku, koli lepsej predstave. V nahravke su kanaly lavy/pravy z tohoto pohladu prehodene.
http://img580.imageshack.us/img580/5208/iegi.jpg
petk0
Area Manager
Area Manager
Posts: 1229
Has thanked: 250 times
Been thanked: 156 times
Send a message
Huawei P9 Lite Android 6. Xiaomi Redmi Note 4 Android 7.1.2

Post by porubcan
skusim zhrnut vystupy, kym to mam v hlave. tazko povedat kedy/ci sa podari gurimu spracovat ten audio zaznam:

Rekategorizacia
  • rekategorizacia mestskych tahov na Primary Street jednoznacne pomaha routingu v meste, citlivejsie vyhodnocuje obchadzane zapch, realne ponuka v danom case najrychlejsiu trasu
  • takato rekategorizacia vsak sposobuje problem dialkovemu routingu v pripade, ze v blizkosti nemame pouzitelny hlavny tah (MajorHW alebo FW)
  • aktualne je preferencia segmentov vyssej kategorie hodne silna a na konkretnych prikladoch v livemape sme videli, ze preferuje dlhsiu (vzdialenost aj cas) trasu po MajorHW oproti alternativam po MinorHW alebo Primary Street. prakticky to napr. v BA znamena, ze ak nie je obchvat upchaty, bude preferovany. co vsak pri BA je celkom vyhovujuce, nakolko obchvat ide skrz mesto. v TT je uz situacia ina a cesta skrz mesto od Hrnciaroviec na Trstin je kratsia oproti preferovanemu obchvatu o cca 6km, teda vyse 40%, hoci je casovo porovnatelna, ci dokonca o trochu rychlejsia... s tymto vsak nic nenarobime.
  • scenar Strecno - lepsie ako ponizenie primarnej trasy je povysenie alternativnej trasy na rovnaku uroven.
  • v buducnosti by mal byt nasadeny novy routing algoritmus, ktory nebude primarne zohladnovat kategorizaciu segmentov ale ich "dolezitost" na zaklade vytazenia, nasledne bude mozne aplikovat rekategorizaciu ala BA na vsetky mesta (teda uplne sa vyhnut pouzitiu HW a FW v mestach). tazko vsak povedat kedy to bude. nasledne mozeme experimentovat s ponizenim kategorii v mestach i mimo miest tak, aby HW boli iba dialnice a rychlostne cesty. k tomuto sa urcite v buducnosti vratime a prediskutujeme aky pristup bude najvhodnejsi.
  • v mestach, skrze ktore vedu hlavne tahy bez moznosti pouzit blizky obchvat je nutne potrebne zachovat tranzitne tahy MajorHW (PO, ZA) kvoli dialkovemu routingu
  • presli sme si vsetky krajske mesta s takymto vysledkom: BA, TN, ZA, BB - ponechame aktualny stav, TT - usek I/61 na uzemi mesta ponizime na MinorHW, PO - ten pomysleny trojuholnik tranzitnych tahov dame MajorHW, cestu I/18, ktora vedie stredom toho trojuholnika dame ako MinorHW, KE - diskutovali sme povysenie casti Moldavskej, Popradskej a Watsonovej na MinorHW
  • kategorizacia segmentov v mestach nemusi nutne kopirovat oficialnu triedu cesty, ale bude robena v sulade s realnou situaciou - vyuzivanymi tranzitnymi tahmi
Zjednodušovanie mapy
  • splitnute stvorprudovky, pri ktorych teraz nie su problemy (s routingom, hlaskami...) nebudeme un-splitovat. un-split je zelany v pripade, ze niekde je problem (napr. vyriesit rozumne krizovatku)
Správnosť hlásení z pohľadu užívateľov: DSVx vs. OVx
  • DSVL a DSVP hlasky pre odbocovacie pruhy: tuto nedoslo k jednoznacnemu zaveru, vo svojej podstate je DSVL/DSVP zelane hlavne v situaciach, kde priebezne pruhy pokracuju roznymi smermi a tiez DSVP je zelane v situaciach kde je odbocovaci pruh velmi dlhy. ponechavame to na feelingovom rozhodnuti editora. ja osobne idem preliezt TT, kde lave odbocovacie pruhy nie su pouzite, s cielom zrevidovat prave odbocovacie pruhy. tam kde bude pruh kratsi ako 100m, upravim situaciu na OVP
  • Bod odpojenia odbocovacieho pruhu bude zakresleny vyhradne a vzdy az v mieste zaciatku plnej ciary, t.j. v bode posledneho mozneho legalneho preradenia (prerobime aktualny stav, kde je zakresleny v strede odbocovacieho pruhu) - je potrebne toto povodne nepisane pravidlo zapisat aj do pravidiel!
Označovanie Exitov na Dx a Rx
  • bolo dohodnute, ze spolocne useky ramp budu 'no street'
  • bolo dohodnute, ze budeme pouzivat '»' pre udanie smerovania na sidlo, pred aj za tymto znakom pouzivame medzeru.
  • bolo dohodnute, ze v pripade, ze je na tabuliach prilis vela cielov, je mozne neuvadzat vsetky, urcite vsak treba uviest prvy ciel. rozhodnutie je na editorovi
  • ak je na tabuli ku konkretnemu cielu uvedena prislusnost k zahranicnej krajine (MPZ - cierny text v bielom ovale), pouzijeme to v nazve, napr. Brno (CZ) alebo Wien (A). ak je na tabuli pouzita aj samostatna MPZ krajiny, neuvadzame ju.
  • bolo dohodnute, ze budeme pouzivat pomenovanie ramp podla smerovych tabul aj pre ostatne cesty v mestach i mimo miest. s tym, ze sa bude uvadzat syntax '» Sidlo' bez uvedenia cisla cesty na ktoru sa odbocuje. Pozor: tyka sa to predovsetkym a takmer vylucne ramp. nie beznych ulic. nazvy ulic su dolezite pre vyhladanie adresy, nikto nebude v Trnave hladatu ulicu "» Jaslovske Bohunice"
Chodniky
  • chodniky (aj ine segmenty, napr. dirt/4x4), ktore vedu popri cestach (vratane parking lotov) sposobuju problemy - klient sa niekedy prilepi na chodnik/dirt namiesto cesty a potom je uzivatel nekorektne navigovany, reportovane udalosti su pripnute na nespravne miesto. taketo chodniky treba zmazat.
  • Celkovo bolo za poslednych 6 mesiacov zaevidovanych 31 (!) nespravnych reportov na cyklotrase
  • chodniky v parkoch su OK
Zeleznice
  • "benelux" workaround bol vseobecne akceptovany ako riesenie, ktore chceme aplikovat. ma vsak jeden vazny nedostatok a to je prave vyssie uvedeny problem s chodnikom popri ceste. este prediskutovavam tuto komplikaciu v ramci expert fora, no vyzera, ze budeme musiet aplikovat workaround iba tam, kde zeleznica nie je polozena vedla normalnej cesty. teda nebudeme rekategorizovat zeleznicku ako walking trail (cim ju ponechame neviditelnu pre klienta) v tychto pripadoch:
  • zeleznica kopiruje trasu cesty
  • zeleznica je sucastou cestneho mosta (pristavny most)
  • zeleznicny tunel v meste
  • v pripade zakreslenia hustej siete kolajnic na staniciach a depach, pouzijeme WT iba na krajne/stredny segment
  • pre zobrazenie WT v klientovi ciernou farbou pomocou zmeny konfiguraku, by bolo potrebne vsetky ostatne WT okrem zeleznic prepnut na pedestrian. osobne v tom nevidim taky prinos aby sa to oplatilo.
Tabula hanby
  • rozmyslali sme aj nad uplnym zrusenim tabule, no dohodli sme sa ju zachovat. predsalen ma vychovny ucinok. chceme vsak jej fungovanie zlepsit. ambiciou je pomahat novym editorom vyhnut sa dalsim chybam a tiez odhalovat AMov ktori nedodrzuju dohodnute pravidla a bud sa teda spamataju alebo o AM mozu prist.
  • vyrobime novy info-topic na fore pre novych uzivatelov. budeme musiet malovo dat dokopy znenie na zaklade PM, inych topicov, wiki a templatov od PetkA, ci mna.
  • hriesnikovi najprv posleme spravu (template musime pripravit) s odkazom na vyssie uvedeny topic
  • do tabule hanby sa dostane iba ten, kto bude ignorovat odporucania alebo vedome skodit
  • vyrobime gDoc formular, v ktorom bude moct hocikto nahlasit svoju nespokojnost s pracou ineho editora. taketo podnety budu vyhodnocovat nasi Champs a na zaklade vlastneho uvazenia budu reagovat. ak bude niekto opakovane skodit mape (vedome, ci neumyselne) dostane sa aj do tabule hanby
Fake radary
  • Wiki jednoznacne uvadza co je a co nie je fake radar
  • HQ dalo jednoznache instukcie - infocedula nie je radar.
  • nase odporucanie je drzat sa toho, teda fake radary mazat
  • V pripade ak je nad infocedulou navyse dalsia kamera, ktora moze zneistit vodicov, moze zostat oznaceny ako fake radar
kto ma lepsiu pamat, nech ma doplni...
porubcan
Waze Global Champs
Waze Global Champs
Posts: 6811
Answers: 1
Has thanked: 632 times
Been thanked: 1855 times
Send a message
https://storage.googleapis.com/wazeoped ... 00k_6c.pnghttps://storage.googleapis.com/wazeoped ... onster.png
SK Country Coordinator, SK Country Manager, Global Champ, Waze Beta Tester

Post by porubcan
mylan wrote:Pokiaľ sa pruhy rozdvojujú, tzn na začiatku rozdvojenia dáme Y a hlášku DSVL/DSVP, je vhodné na konci pruhu ešte aj hláška OVL/OVP (ja som za), alebo už nie?
pre dialnice je to tak ako pises, pre krizovatky v mestach je problem to umanazovat/ustrazit. v buducnosti je slubene, ze bude mozne explicitne stanovit hlasku pre prejazd z jedneho segmentu na druhy, potom to budeme moct vyriesit plosne a bez pomocnych pidi-segmentov
porubcan
Waze Global Champs
Waze Global Champs
Posts: 6811
Answers: 1
Has thanked: 632 times
Been thanked: 1855 times
Send a message
https://storage.googleapis.com/wazeoped ... 00k_6c.pnghttps://storage.googleapis.com/wazeoped ... onster.png
SK Country Coordinator, SK Country Manager, Global Champ, Waze Beta Tester

Post by porubcan
vitj wrote:Chybi mi jeden bod a to doreseni nazvu zeleznic. Resili jste to vcera?
pre SK sme na stringu ZSR*
pre CZ sa Fotrik a Ginbook vyjadrili, ze to preberu este s tebou a Zirlandom.
porubcan
Waze Global Champs
Waze Global Champs
Posts: 6811
Answers: 1
Has thanked: 632 times
Been thanked: 1855 times
Send a message
https://storage.googleapis.com/wazeoped ... 00k_6c.pnghttps://storage.googleapis.com/wazeoped ... onster.png
SK Country Coordinator, SK Country Manager, Global Champ, Waze Beta Tester

Post by porubcan
ok. skusim dovysvetlit.
1. nasi spravcovia komunikacii pouzivaju vselijake ZDZ. ak by sme chceli znacit vsetky odbocenia na vsetky ciele, tykalo by sa to roznych znaciek...
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... IS-18b.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... -9.svg.png
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... 5b.svg.png
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... 5a.svg.png
2. tam kde su pouzite rampy, su to jednosmerne segmenty, kde sa da jednoznacne definovat smer a ciel. preto je pri rampach pouzitie cielov vyslovene ziaduce. ak by sme chceli taketo oznacenie cielov pouzit v beznej krizovatke tvaru X alebo T, tak by sme museli riesit rozbitie krizovatky na kopec jednosmernych segmentov, aby sa nestalo, ze navigacia zobrazi nejaku hlupost. a to so sebou prinasa zvysene riziko vzniku chyb (chybnych hlasok). hlavne ak chces dosiahnut taketo hlasky pre vsetky odbocenia zo vsetkych smerov. tuto dam priklad krizovatky, kde nie su rampy a prave odbocovacie segmenty som pomenoval podla cielov. no pre lave odbocenia mam problem. musel by som zakreslit pre kazde lave odbocenie samostatny jednosmerny segment. tu je foto (z norc.sk):
zavarska.jpg
(83.96 KiB) Downloaded 877 times
3. na priklade jednoduchej krizovatky T, kde vlavo je BA, vpravo TN a dole NR, by sme teda mohli pre horny lavy segment pouzit » BA, horny pravy » TN a dolny » NR. no pri jazde z BA na TN by sa mohlo stat, ze sa do fialoveho obdlznicka dostane prave nazov » BA, hoci realne idem opacnym smerom atp.
4. dalej dnes vyuzivame pomenovanie segmentov pri (ne)generovani hlasovych povelov, ak by sme chceli pomenovavat podla cielov, znamenalo by to, ze tam kde je dnes continue by to uz nemuselo platit a bola by hlaska keep...

zapisane zo stretnutia je "predovsetkym a takmer vylucne pre rampy". teda tam, kde to ma opodstatnenie, to mozes pouzit obdobne ako pri rampach.
porubcan
Waze Global Champs
Waze Global Champs
Posts: 6811
Answers: 1
Has thanked: 632 times
Been thanked: 1855 times
Send a message
https://storage.googleapis.com/wazeoped ... 00k_6c.pnghttps://storage.googleapis.com/wazeoped ... onster.png
SK Country Coordinator, SK Country Manager, Global Champ, Waze Beta Tester

rad2222
Area Manager
Area Manager
Posts: 251
Has thanked: 115 times
Been thanked: 18 times
Send a message

Post by shalafi
guri211 wrote:
  • Bod odpojenia odbocovacieho pruhu bude zakresleny vyhradne a vzdy az v mieste zaciatku plnej ciary, t.j. v bode posledneho mozneho legalneho preradenia (prerobime aktualny stav, kde je zakresleny v strede odbocovacieho pruhu) - je potrebne toto povodne nepisane pravidlo zapisat aj do pravidiel!
Mozete mi toto rozhodnutie osvetlit? Povodne sa totiz nody davali k zaciatku plnej ciary a od tohto sa prave upustilo, pretoze v bode zaciatku plnej ciaru uz musim byt preradeny v spravnom pruhu, nie zacinat preradovaci manever = zacat prehravat hlasovu instrukciu na preradenie. Jediny dovod vidim v synchronizacii vzdialenosti odbocenia s umiestnenim tabul na dialnici.
shalafi
EmeritusChamps
EmeritusChamps
Posts: 1773
Has thanked: 158 times
Been thanked: 177 times
Send a message