Voice Commands reference

These forums are specific to the Waze mobile app. Post here if you experienced a problem while using the app, have a question about the app functionality or a feature such as navigation or search.

Moderators: Unholy, bextein

Re: Voice Commands reference

Postby WillyR007 » Sun Oct 26, 2014 8:25 pm

I would like to tell you something I discovered when I started using Waze. I think it maybe applies to all countries except US. That's why I post it in this forum.

In the beginning, voice commands didn't work, Waze only recognized "Casa" or "Trabajo" (for Home or Work).

After a lot of trying I discovered the reason. Outside US, Google Now suggests you to have multilanguage option selected, to be able to activate 'Ok, Google' in all the screens. So did I by selecting US English as main language and Spanish language as second language. In some way, selecting several languages there makes Waze voice commands not working.

The way to solve it is selecting only one language for Google Now, and it has to match the language it is selected in Waze (I have checked this also). I have Spanish, and only Spanish, as my language in Google Now, and the same in Waze. This way, voice commands work perfectly in my Android phone.
WillyR007
 
Posts: 1
Joined: Tue Oct 21, 2014 10:04 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Re: Voice Commands reference

Postby Zm0gis » Sun Oct 26, 2014 2:08 am

Would like to use voice commands, like others said - it's safer. But i'm from Lithuania, and somehow, voice commands appears in russian language (wtf). This auto selection is crappy atm. At least give us manual pick. So we can choose which language we can hear, at least give a default - english for everyone in Europe. Like Waze says - stay safe, voice commands is the thing which makes driving safer. Imagine driving on icy road at night. And reporting about object on the road, without letting your steering wheel away. It could save your life and others too. We need it, please.

Regards,
Zm0gis
Coordinators
Coordinators
 
Posts: 120
Joined: Wed Apr 09, 2014 6:04 pm
Location: Lithuania
Has thanked: 24 times
Been thanked: 36 times

Re: Voice Commands reference

Postby BarkyWoofWoof » Wed Oct 01, 2014 12:16 am

I'm in the land down under, and having tried multiple voice inflections and my best attempt at an American accent, I have had almost zero success with getting voice recognition to pick up on "pot hole".
I've tried pot hole, POT HOLE, po-thole, pottle, pot-hell, and it just does not want to get it.
I've given up trying to report potholes unless I'm stationary and I can press through the prompts on the screen.
BarkyWoofWoof
 
Posts: 107
Joined: Sun Aug 03, 2014 11:41 pm
Location: Brisbane, QLD
Has thanked: 10 times
Been thanked: 8 times

Re: Voice Commands reference

Postby JasonN899 » Fri Sep 12, 2014 4:11 am

Thanks! This will really help!!
JasonN899
 
Posts: 70
Joined: Fri Sep 12, 2014 4:09 am
Location: Perry Hall, Maryland
Has thanked: 66 times
Been thanked: 80 times

Re: Voice Commands reference

Postby MrSugi » Wed Aug 06, 2014 4:57 pm

ozrider wrote:there have been countless reports of voice commands not working and its hasnt been resolved in the latest update. They really should address this as its dangerous to have to report things by tapping instead of being able to use voice commands!


Agreed. The more I can keep my eyes on the road instead of trying to report an issue, the better.
MrSugi
 
Posts: 8
Joined: Mon Jul 28, 2014 7:11 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Re: Voice Commands reference

Postby ozrider » Mon Jun 23, 2014 2:46 pm

there have been countless reports of voice commands not working and its hasnt been resolved in the latest update. They really should address this as its dangerous to have to report things by tapping instead of being able to use voice commands!
ozrider
 
Posts: 21
Joined: Mon Jun 23, 2014 2:29 pm
Has thanked: 5 times
Been thanked: 2 times

Re: Voice Commands reference

Postby RenoHuskerDu » Mon Jun 23, 2014 7:06 am

Waze voice commands only seems to speak the French language while in France. As soon as you touch three fingers, it starts saying something in French. This is quite unfortunate, as not everyone in France speaks French. France is in the middle of Europe and many drive thru it on the way to somewhere else.

Voice Commands needs a set language option, but so far I have not found it.

A simpler option would be to have Voice Commands pickup the language that the user has set for Guidance.
RenoHuskerDu
 
Posts: 24
Joined: Sun Mar 09, 2014 3:04 pm
Location: Alsace, France
Has thanked: 2 times
Been thanked: 0 time

Re: Voice Commands reference

Postby AlanOfTheBerg » Sun Jun 01, 2014 1:34 am

q326nn wrote:The phone must be in the portrait position for the wave and tap to work. If the phone is positioned landscape, it will not start the voice commands. I am using an iPhone 5S.

This is correct. It is an iOS limitation: it disables the proximity sensor when the phone is in landscape mode.
AlanOfTheBerg
Waze Global Champs
Waze Global Champs
 
Posts: 23595
Joined: Sat Aug 28, 2010 8:48 pm
Location: US Country Manager - Oregon, USA
Has thanked: 1124 times
Been thanked: 4780 times

Re: Voice Commands reference

Postby TxWendy » Fri May 30, 2014 4:49 pm

I have been struggling with initiating the voice commands. Sometimes it would come on at seemingly random times. I could never get the three finger tap or wave to work when driving and actually wanting to make a report. I just figured out the cause and wanted to share with others.

The phone must be in the portrait position for the wave and tap to work. If the phone is positioned landscape, it will not start the voice commands. I am using an iPhone 5S.
TxWendy
 
Posts: 1
Joined: Sat May 24, 2014 6:31 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Voice Commands reference

Postby Knotical » Wed Apr 23, 2014 5:56 pm

I too am experiencing problems with voice commands more and more frequently. But there is a greater, more serious unintended consequence that is resulting.

As Metalmarkey has said, when the voice command problems occur, the app asks the 3 times then says cancelled.

But then something worse happens. The app appears to stop recording miles. The map still works while you are driving, as does navigation, but the tracking stops - you will see where tracking ended in "my drives".

I have experienced this several times now. I can usually close the app and clear my phones memory before restarting the app. (At a long stoplight, of course.) That gets tracking to start again.

I am using a Samsung Galaxy S4 Active if it helps.
Knotical
 
Posts: 79
Joined: Tue Apr 15, 2014 1:05 pm
Has thanked: 9 times
Been thanked: 4 times

PreviousNext

Return to Waze App

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot]