[Warszawa/Ogólny] Problem kolei (na przykładzie Średnicówki)

[ img ]

Moderators: redviper26, mousepl

[Warszawa/Ogólny] Problem kolei (na przykładzie Średnicówki)

Postby onnufry » Sun Jul 17, 2011 7:41 pm

Witam,

Zdążyłem zauważyć, że pewna grupa Wazerowiczów postanowiła - korzystając z wakacji - zmapować polską sieć kolejową. Zadanie proste - wsiadamy w pociąg, stawiamy telefon przy oknie i czytamy książkę. Ma to swoje plusy (widać, gdzie są przejazdy kolejowe), ale ma też swoje wady.

Przykład pierwszy (i główne pytanie tego postu) to trasa średnicowa w Warszawie. Przez całe centrum przebiega ona pod ziemią i ani nie przeszkadza samochodom, ani nic nie wnosi - poza zamieszaniem, bo kierujący widzi na mapie co innego niż w rzeczywistości.

http://world.waze.com/cartouche/?zoom=6 ... FTFFFFTTTT

Przykład drugi to bałagan na mapie, gdy torów jest wiele - strasznie zaburza to czytelność okolicy dla kierowców (i edytorów), obciąża niepotrzebnie system etc.

http://world.waze.com/cartouche/?zoom=4 ... FTFFFFTTTT

Tymczasem dokładny rozkład torów nie wnosi nic do zabawy, bo za nawigację po torach odpowiada PKP, nie pasażer.

Postulaty:

(1) [Ogólny] Tory zaznaczamy tylko tam, gdzie stanowią element widocznego krajobrazu (niejako "landmark") lub nikomu nie przeszkadzają
(2) [Warszawa] Wywalamy średnicówkę na odcinkach podziemnych w myśl (1)
(3) [Ogólny] Tam, gdzie jest wiele torów równolegle, sprzątamy zostawiając tylko jeden.
onnufry
 
Posts: 9
Joined: Thu Jul 07, 2011 2:50 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: [Warszawa/Ogólny] Problem kolei (na przykładzie Średnicó

Postby rlpl » Sun Jul 17, 2011 10:54 pm

Tory i tak w żaden sposób nie są wyświetlane w kliencie. Waze kiedyś miał nawet pomysł, żeby wszystkie tory z całego świata skasować. Argumenty za istnieniem torów na mapie są tylko dwa:
  1. Nawet jak skasujesz, to i tak ktoś kiedyś narysuje.
  2. Jeśli ktoś będzie jechał pociągiem z włączonym waze'em, to system może przyciągnąć jego ślad do okolicznych dróg i zaburzyć ich statystyki ruchu drogowego.
My previous login name was rl_pl.
rlpl
 
Posts: 495
Joined: Fri Oct 22, 2010 9:20 am
Location: Kraków, Poland
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time

Re: [Warszawa/Ogólny] Problem kolei (na przykładzie Średnicó

Postby zbyszekc » Tue Jul 26, 2011 12:33 pm

Uważam brak "torów" za wielki błąd. Po pierwsze z uwagi na brak ostrzeżeń przed przejazdami kolejowymi, po drugie staje kolejowe i dworce powinny być punktami POI, po trzecie WAZE zamykając się tylko dla samochodów uniemożliwia podróż przez dzielnice gdzie wjechać się samochodem nie da.
Skoro więc ścieżka rowerowa przez las lub piesza przez góry jest OK, to dlaczego tory są złe?
zbyszekc
 
Posts: 20
Joined: Wed Oct 06, 2010 3:03 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: [Warszawa/Ogólny] Problem kolei (na przykładzie Średnicó

Postby onnufry » Tue Jul 26, 2011 1:51 pm

zbyszekcz wrote:Uważam brak "torów" za wielki błąd. Po pierwsze z uwagi na brak ostrzeżeń przed przejazdami kolejowymi, po drugie staje kolejowe i dworce powinny być punktami POI, po trzecie WAZE zamykając się tylko dla samochodów uniemożliwia podróż przez dzielnice gdzie wjechać się samochodem nie da.
Skoro więc ścieżka rowerowa przez las lub piesza przez góry jest OK, to dlaczego tory są złe?


Jak napisałem, w charakterze POI tory (a również i dworce) są jak najbardziej OK. Tak długo, jak stanowią POI, tj. (a) jeżeli ich nie widać (są pod ziemią) to nie ma po co ich rysować, (b) jeżeli jest ich dużo koło siebie, nie ma po co ich mnożyć (wystarczy fakt istnienia przejazdu).Wychodzę z założenia, że Waze jest raczej dla kierowców niż dla fanów kolejnictwa :D

BTW na serio są w polskich miastach dzielnice dostępne wyłącznie pociągiem?
onnufry
 
Posts: 9
Joined: Thu Jul 07, 2011 2:50 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: [Warszawa/Ogólny] Problem kolei (na przykładzie Średnicó

Postby rlpl » Tue Jul 26, 2011 3:24 pm

Nikt z nas chyba nie uważa, że tory są złe, po prostu waze ich nie obsługuje w żaden sposób. Możesz tory narysować na mapie, ale nie będzie to miało żadnego wpływu na nic.

zbyszekcz wrote:po trzecie WAZE zamykając się tylko dla samochodów uniemożliwia podróż przez dzielnice gdzie wjechać się samochodem nie da.


No bo tak właśnie jest, waze jest dla samochodów. Tak sobie założyli i chyba nie zamierzają zmienić zdania. Wprawdzie nikt ani nic Ci nie zabroni używać waze'a poza samochodem, ale nawet w takim przypadku będziesz traktowany jak samochód, co najwyżej dziwnie się zachowujący.
My previous login name was rl_pl.
rlpl
 
Posts: 495
Joined: Fri Oct 22, 2010 9:20 am
Location: Kraków, Poland
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time

Re: [Warszawa/Ogólny] Problem kolei (na przykładzie Średnicó

Postby onnufry » Tue Jul 26, 2011 3:29 pm

rlpl wrote:No bo tak właśnie jest, waze jest dla samochodów. Tak sobie założyli i chyba nie zamierzają zmienić zdania. Wprawdzie nikt ani nic Ci nie zabroni używać waze'a poza samochodem, ale nawet w takim przypadku będziesz traktowany jak samochód, co najwyżej dziwnie się zachowujący


Co jednak ważne, używając Waze pieszo (czy rekreacyjnie na rowerze) poruszasz się powoli, co w konsekwencji generuje fałszywe raporty o korkach :(
onnufry
 
Posts: 9
Joined: Thu Jul 07, 2011 2:50 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: [Warszawa/Ogólny] Problem kolei (na przykładzie Średnicó

Postby rlpl » Wed Jul 27, 2011 2:10 pm

To właśnie miałem na myśli, dzięki onnufry za tłumaczenie z naszego na polski. :-)
My previous login name was rl_pl.
rlpl
 
Posts: 495
Joined: Fri Oct 22, 2010 9:20 am
Location: Kraków, Poland
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time

Re: [Warszawa/Ogólny] Problem kolei (na przykładzie Średnicó

Postby h_udy » Sat Sep 17, 2011 7:13 am

a czy zaznaczanie "torów" nie generuje np. jakichś informacji w kliencie o zbliżaniu się do przejazdu kolejowego? czy myli mi się z jakąś inną nawigacją :P
Katowice/Poland MA
Samsung Galaxy Spica GT-I5700
Android 2.2.3 i570EXXJD1 SGM-froyo-BETA6.3
h_udy
 
Posts: 55
Joined: Wed Oct 27, 2010 8:42 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: [Warszawa/Ogólny] Problem kolei (na przykładzie Średnicó

Postby rlpl » Sun Sep 18, 2011 1:39 am

Nic nie generuje. Fajnie by było, gdyby generował, ale nie generuje i tyle.
My previous login name was rl_pl.
rlpl
 
Posts: 495
Joined: Fri Oct 22, 2010 9:20 am
Location: Kraków, Poland
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time


Return to Poland

Who is online

Users browsing this forum: No registered users