Get a sneak peek at whats next for Permanent Hazards on our April 7th Office Hours!

Post Reply

MapRaid

Post by AgentW4C
Jak možná někteří víte, v uplynulých týdnech jsem se zúčastnil MapRaid Los Angeles.

Na začátek se hodí definice: MapRaid (doslova přeloženo Útok na mapu, v tomto případě v oblasti Los Angeles) je časově omezená spolupráce komunity s cílem vylepšit mapu v definované oblasti. Zkušenější editoři při tom pomáhají méně zkušeným a společně odstraňují problémy, řeší hlášení uživatelů a obecně vylepšují mapu.

Jinými slovy je to úplně normální editorská práce a zábava, jako děláme běžně v místech, která jsme osobně navštívili (EA) nebo tam, kde je nám to povoleno vyšší mocí (AM), jen se při tom klade větší důraz na koordinaci a komunikaci.

Musím říct, že jsem původně čekal trochu větší hukot, protože jsem si nevšiml, že i když je tak přesně určený začátek (21.12.2014 v 19:00 UTC), bude celá akce trvat dva týdny a pro zájemce ještě o něco déle. Navíc před začátkem chodily výstrahy typu "Opovažte se editovat, když jsme ještě neřekli krleš!", což mě poněkud znervózňovalo, ale nakonec to bylo všechno v naprostém klidu. Technicky je to provedeno tak, že každý účastník dostane AM v předmětné oblasti (ne u všech se to povedlo napoprvé ;) ), takže může upravovat objekty, jejichž zámek je menší nebo roven úrovni editora. Proto je důležité se včas přihlásit, aby příslušná místa mohla přidělit práva.

Ze začátku panoval trochu zmatek - nevím, kolik lidí bylo v chatu editoru, ale víc jsem tam v životě neviděl (přihlášených na MapRaid bylo skoro 200 lidí jestli se nepletu, oficiální statistika teprve bude) a chat byl skoro nesledovatelný. Byli jsme administrativně rozděleni do skupin a na poslední chvíli jsme dostali PM s emailovými adresami celé skupiny, jako že první kdo si to přečte má zahájit Google Hangout a přidat do něj všechny ostatní :) To je skvělé zejména v případech, kdy člověk nemá dedikovaný Google účet pro Waze, takže v hangoutu je pak místo AgentW4C vidět nějaký Jiri Kadlcik a nikdo pak neví kdo je kdo ;) Mírně jsem se zděsil, když jsem v chatu zahlédl prolétnout zprávu typu "Kdo je tu ze skupiny 6? Nevím, jak nastavit ten Hangout, prosím pomoc!", nevydržel jsem a zahájil HO (HangOut) - z 20 lidí jsme byli online tři ;) Pár dalších se naštestí přidalo časem, ale v maximálním obsazu nás byla sotva polovina skupiny online. Poznámka pro případné organizátory: vyplatí se nechat udělat ve fóru skupinu pro PM, dá se potom použít jako adresa pro spamy :) (chodila 1-2 PM denně s rúznými vysvětleními, upozorněními a novými nástroji atd...) Jo, a skript WME MapRaid Los Angeles Overlay (vyznačení ploch pro jednotlivé skupiny v editoru, aby si členové různých skupin nelezli do zelí) se taky může hodit.

Trochu mě pobavilo, že podle pokynů (nesahejte na geometrii :? , nedělejte žádné velké změny, bude na to čas ke konci, neměňte názvy, nedělte a neslučujte segmenty a jízdní směry, nekreslete parkoviště a prašné cesty) se mi na první pohled zdálo, že vlastně není co dělat. Povoleno bylo řešit problémy (MP) a hlášení uživatelů (UR) a popřípadě zpřesňovat plochy a body a doplňovat k nim informace. Jenže většina problémů byla typu "chybějící cesta" v horách, kde zjevně spousta zařízení pravidelně ztrácejí GPS signál, a tudíž řešení bylo typu "problém nenalezen", popřípadě u "menších" obchodů, kde jsme neměli kreslit "uličky na parkovišti" a tudíž vedly na stejné řešení. Jiný kraj, jiný mrav ;) Musím se přiznat, že asi dva problémy jsem zvládl vyřešit i nakreslením "soukromé cesty" nebo "uličky na parkovišti" v místech, kde jsem si řekl, že by se určitě problémy objevily znovu (průmyslový areál s výjezdy do ulic na opačných stranách bloku a podle GPS stop wazery docela používaný a čerpací stanice rovněž s několika výjezdy do různých ulic). Zatímco jsem se vypořádal se všemi MP, které se mi podařilo najít, objevily se v každém UR výzvy k doplnění informací. Standardizované texty většinou vyzdvihovaly dobrovolnost řešitelů a vzhledem k časovému omezení MapRaidu zdůrazňovaly nutnost podat vysvětlení do určitého časového limitu. Takže taky žádná činnost :( Začal jsem je sice systematicky prohlížet, ale nenarazil jsem na žádný, který by mělo smysl nějak řešit bez doplňujících informací.

U prohlížení UR bez editace jsem vydržel ještě následující den, a pak jsem začal studovat pravidla pro mapování v Kalifornii a další pokyny. Trochu mě zarazil institut zvaný Private Installations :shock: Jedná se o skupinu ulic, čtvrť, vojenskou základnu, nebo celé město s omezeným vjezdem jen pro rezidenty a ohlášené návštěvy, většinou s nějakými hlídanými vjezdy. Při editaci jsem se tomu pro jistotu pokud možno vyhnul ;) S hlavou nafouklou jako pátrací balón jsem dohledal chybějící informace k prvnímu místu (byla to tuším benzínka) - adresa, otvírací doba, telefon, web, služby... nezapomenout uložit... a hurá na kontrolu pomocí nástroje Place Browser - to jsem předtím nikdy neviděl, ale vypadá to jako šikovná věcička, jen trochu moc úzce zaměřená, nicméně změny jsou vidět hned :o Zajímavá mi přijdou i validační pravidla... nicméně pokud něco takového někdy časem formalizujeme, asi by se hodilo mít tu validaci i přímo v editoru, jako máme segmenty. Dál je to na vyprávění celkem nuda, zbytek MapRaidu jsem strávil buď s rodinou nebo s náhradní rodinou (chat ve WME nebo GHO), upravoval školy v San Bernardino a okolí (PUR area 3b v Place Browseru) a postupně si dodával odvahu i na úpravu geometrie přilehlých ulic :twisted: (pole neorané, orat se nedoporučuje, ale konec se kvapem blížil).

Ke konci přišlo nečekané hlasování, jestli prodloužit čas MapRaidu o týden (vzhledem k release WME a následné nefunkčnosti ledasčeho), které mělo kompromisní závěr - MapRaid skončil po 14 dnech v neděli 4.1.2015 v 19:00, nicméně těm, kteří hlasovali pro prodloužení je platnost AM ještě o týden až 10 dní (jak zní oficiální informace ;)) prodloužena. Zároveň přichází informace, že Google Hangout se jako komunikační prostředek neosvědčil a napříště zkoušíme něco jiného - Slack - tady se mi žádný ze slovníkových významů tohoto slova pro český překlad nelíbí, takže vyzkoušejte sami ;) (popř. orbitc jistě poradí a pomůže)

Hodně užitečné mi přišlo rozdělení lidí do skupin tak, aby v každé skupině byl někdo místní, kdo by měl lokální znalost, popřípadě se může na místo samé vydat osobně, plus jistá formalizace téhož zvaná Boots on the Ground (boty v terénu)
Navíc v menší skupině se lidi mnohem lépe pamatují, i když mají jiná jména ;) A člověk se někdy dozví i věci, které vlastně ani vědět nechtěl ;)

Pokud to někoho zaujalo, může se zaregistrovat a pomoci s dalším MapRaidem, tentokrát jde o Houston v Texasu a okolí... a v přípravě jsou i další (někde v Kanadě), ale o těch nevím nic bližšího :(

P.S. Omlouvám se za případné překlepy a nesmysly, už jsem to přečetl tolikrát, že je nevidím :oops:
AgentW4C
Map Editor - Level 5
Map Editor - Level 5
Posts: 151
Has thanked: 62 times
Been thanked: 67 times

POSTER_ID:16967478

1

Send a message
Last edited by AgentW4C on Tue Jan 06, 2015 10:39 pm, edited 1 time in total.


Post by AgentW4C
Některé věci jdou strašně rychle :o, takže kdo chcete vyzkoušet Slack zmiňovaný výše, použijte prosím tento formulář, jak je psáno v oficiálním oznámení.
AgentW4C
Map Editor - Level 5
Map Editor - Level 5
Posts: 151
Has thanked: 62 times
Been thanked: 67 times
Send a message

Post by d2-mac
AgentW4C wrote:Jak možná někteří víte, v uplynulých týdnech jsem se zúčastnil MapRaid Los Angeles.
Výživné čtení, díky!
d2-mac
Area Manager
Area Manager
Posts: 882
Has thanked: 651 times
Been thanked: 245 times
Send a message

Post by foxitrot
Veľmi pekne si to opísal :)

Ja som tam bol tiež, okrem štúdia Raid wiki som nad mapou strávil asi dva krát 3/4 hodiny a akurát tak dopisoval do URiek žiadosti o podrobnejšie informácie, prípadne reportérovi popisoval, čo to vlastne pred tým pol rokom hlásil a kade sa pohyboval a aká bola navrhovaná trasa (lebo ako vieme, klient také veci zásadne neprezradí). Viac času som žiaľ nemal a asi som nezakopol o žiaden segment alebo landmark :( Ešte som možno skúmal zo desať PUR...

Sent from a touch display, which took care of perfectly scrambling my thoughts.
foxitrot
Waze Global Champs
Waze Global Champs
Posts: 7263
Has thanked: 1282 times
Been thanked: 649 times
Send a message
...with the good old crashing :roll: Symbian 2.1.99.114 (on N-E52), while
trying to get used to the good new asocial Android 4.xx.0.yyy (on OP-X March-me-Low).

Post by ma5jkl
Bol tam od nas este aj niekto dalsi?
AgentW4C(3) [PM] 06 - San Bernardino
foxitrot(6) [PM] 09 - LA
Zirland(6) [PM] 16 - PUR Area 5
ma5jkl
Waze Global Champs
Waze Global Champs
Posts: 3319
Has thanked: 635 times
Been thanked: 719 times
Send a message
«Waze Global Champ» «Country Coordinator Slovakia» «Waze α, β» «WME β» «Localization Coordinator»
«L6 editor» «Monster» «T Rex» «Area Manager Slovakia»

«iPhone 13 mini»«Tesla Model 3»

Post by MagicOfLA
... takze... co ste tam vlastne na tej mape spravili? :)
MagicOfLA
Map Editor - Level 5
Map Editor - Level 5
Posts: 1312
Has thanked: 82 times
Been thanked: 178 times
Send a message

Post by nocommenta
Je tu ďalší MapRaid, tentoraz Mega MapRaid! - (Together in one region):

Calling All Map Editors Of All Levels!

SIGN UP: http://bit.ly/MegaMapRaid
nocommenta
Posts: 1824
Has thanked: 90 times
Been thanked: 343 times
Send a message
https://s.waze.tools/s0300.pnghttps://s.waze.tools/c4s.pnghttps://www.waze.com/forum/images/ranks/MapRaider_Badge_63px.pnghttps://s.waze.tools/beta.png