Get a sneak peek at whats next for Permanent Hazards on our April 7th Office Hours!

Post Reply

Naozaj najrychlejsia trasa - opakovany restart navigacie?

Post by
Viem že Waze vypočíta aktuálne najrýchlejšiu cestu, ktorú prípadne prepočíta aj počas jazdy.

Raz sa mi ale stalo, že mi pred jednou križovatkou Waze zrazu spadol, pritom viem že tesne pred pádom bol dobrý internetový aj GPS signál. Po pár sekundách som už mal Waze spustený znovu aj so zapnutou navigáciou. Navigácia mi už ale ukazovala inú cestu cez križovatku ako pred pádom appky a aj čas som mal o minútu alebo dve lepší ako predtým.

Znamená to, že Waze niekedy "zabudne" ponúknuť počas cesty inú rýchlejšiu trasu? Oplatí sa pred každou významnou križovatkou pre istotu zrušiť a znovu zapnúť navigáciu?

POSTER_ID:17222899

1

Send a message

Post by Bigmen_cz
Už poněkolikáté Waze při výpočtu alternativní trasy zklamala. Bohužel, já ji kdysi vychvaloval do nebes, nyní už jí nevěřím. Nyní 2 x problém u Chotěšova, silnice I/26. Tam je stavební omezení. Před 3 týdny mi hlásila problém na trase, ale stejně trasu nepřepočítala. Když jsem zvolil alternativu, tak mě sice vedla ještě před Stodem ve směru na Plzeň odbočila na Kamenici jen pro to, aby mě ve Stodě hnala zpět a pak pochybnými uličkami kdo ví kam, místo alternativy přes Mantov. Včera mě mapy Google, anichž bych je měl aktivní na displeji, upozornily na problém a zdržení na trase 35 minut, už v H.Týně, to je cca.30 km před, ale Waze mi tam vedla dál. Nakonec jsem použil trasu přes Mantov a v dálce jsem viděl ohromnou frontu, kterou jsem úspěšně objel. Opravdu tomu nerozumím.
Bigmen_cz
Posts: 49
Has thanked: 2 times
Been thanked: 9 times
Send a message
Poco X3 NFC, android 12; Xiaomi Note 4, android 7.0; WAZE vždy aktuální verze; Opel Zafira-nafta, Ford Focus-nafta

Post by bures
Pajdoom wrote:Presne včera ma to nahnalo do kolony v KE, videl som kolnu ked som zastavil ... A potom veselo že +30minut v zapche ... Ani nahodnou že iná trasa, a iná trasa existovala!!!
Jak systém Waze pozná, že je někde kolona, když do ní nepřijel žádný řidič se zapnutou navigací Waze?
bures
Waze Global Champs
Waze Global Champs
Posts: 993
Has thanked: 288 times
Been thanked: 345 times
Send a message

Post by dedii
Rado209 wrote:+ keď sa pred tebou stane nehoda tak prepočíta to hneď ? alebo stále mu beží ten 5 min. interval... čo mi príde aj tak priveľa - pokial ideš v meste - pokial pomimo budiš... chpm odlahčenie siete ale na úkor čoho...
Ked to bude preratavat častejšie tak ľudia sa budú sťažovať že to žere veľa dať [emoji3]. Ľuďom sa nedá vyhovieť

Odoslané z FRD-L09 pomocou Tapatalku
dedii
Posts: 84
Has thanked: 4 times
Been thanked: 10 times
Send a message
Huawei P30pro

Post by EfendiM9
Tiež si myslím, že hlavným problémom je zaťaženie routing servera.
Dáta sú až podružný problém a ak sa trasa nemení (routing server nič lepšie nenašiel), tak sa nič sťahovať nemusí (čo by mala byť väčšina prípadov).

Diskusia ale nemá veľký význam pretože je to čisto na Waze HQ akú frekvenciu prepočítavania zvolí.
Je jasné, že ideálne by sa trasa mala prepočítavať non-stop. Na druhej strane sú peniaze, ktoré potrebuješ dať do infraštruktúry, ktorá by častejšie prepočítavanie trasy zvládla. Waze HQ musí zvoliť kompromis ...
EfendiM9
Posts: 1640
Answers: 1
Has thanked: 215 times
Been thanked: 313 times
Send a message
SK Country Coordinator, Local Champ, Waze Beta Tester

Post by Gene-Hawkins
dedii wrote:
Rado209 wrote:+ keď sa pred tebou stane nehoda tak prepočíta to hneď ? alebo stále mu beží ten 5 min. interval... čo mi príde aj tak priveľa - pokial ideš v meste - pokial pomimo budiš... chpm odlahčenie siete ale na úkor čoho...
Ked to bude preratavat častejšie tak ľudia sa budú sťažovať že to žere veľa dať [emoji3]. Ľuďom sa nedá vyhovieť.
Nějak nechápu, jaký by mělo častější přepočítávání mít vliv na množství dat. Na zatížení serveru samozřejmě, nic nenamítám, ale o jakou komunikaci by se mělo jednat?
Gene-Hawkins
Posts: 42
Has thanked: 9 times
Been thanked: 5 times
Send a message

Post by Gene-Hawkins
Ale to odesílá tak jako tak, ne?
Gene-Hawkins
Posts: 42
Has thanked: 9 times
Been thanked: 5 times
Send a message

Post by Gene-Hawkins
Já myslím, že je to super a velký dík!
Nedávno jsem to někde psal, tak se omlouvám, jestli se opakuju.
U 4 kamenů hořelo a dálnice byla uzavřená. O půlnoci vyjíždím z Liberce, za dvě minuty navi pípla, že má lepší trasu o 6 minut kratší. Za další dvě minuty Zelená vlna v rádiu, že je D10 stále uzavřená a prý asi do tří. Ve chvíli, kdy jsem u Turnova na ni točil, tak rádio, že ji policie právě otevřela a je průjezdná.
Waze to prostě měl znatelně dřív než rozhlas a mně přijde práce dobrovolníků úžasná!
Gene-Hawkins
Posts: 42
Has thanked: 9 times
Been thanked: 5 times
Send a message

Post by JaFiNinja
Přidám se. Už několik měsíců pozoruju podstatné zhoršení routování waze. Možná je nasazena nová umělá inteligence, která je "blbá".
Příklady:
1. Žene mě z dálnice od Vyškova do Svitav přes město. Pokud jej neposlechnu a odbočím na kraji Brna přímo na Svitavy, najednou je trasa po úpravě o 5 minut a asi 5km kratší.
2. Jedu opačným směrem Svitavy - dálnice na Vyškov. Vím, že v Husovickém tunelu bývá zácpa (waze to ví také a ukáže ji). Ale nezohlední ji. Takže předpokládaný dojezd musím prodloužit o 10 minut, který strávím v koloně. A to není problém jen toho tunelu a konkrétní kolony. Dojedu do kolony a pak se začně doba dojezdu prodlužovat. Ta kolona se tam nevytvořila "teď", ale je tam už třeba hodinu před tím, než do ní dorazím. Wazerů je tam taky dost, aby měl router dostatek informací k tomu, aby znal průměrný průjezd.

Tohle vše fungovalo před nějakými 3-4 měsíci bez problémů a přesně. Teď se na informace z Waze můžu spolehnout pořád míň a míň. Nejen dojezd, ale i navrhovaná trasa.

Android, poslední dostupný Waze 4.33.01
JaFiNinja
Posts: 8
Send a message

Post by JirkaSi
ma5jkl wrote:asi tak, tych 5 minut je akysi vhodny kompromis, ktory si HQ zvolilo
Kdyby to tak šlo měnit v aplikaci...[emoji41]

Odesláno z mého PRA-LX1 pomocí Tapatalk
JirkaSi
Posts: 11
Has thanked: 2 times
Send a message

Post by ma5jkl
doplnim: novu trasu ponukne az ked je rychlejsia o 4 minuty ako aktualna, a ten automaticky prepocet je myslim kazdych 5 minut.

to co sa stalo tebe je ze pri novom pocitani trasy nepotrebovalo hladat trasu rychlejsiu az o 4 minuty, stacila kludne o tie spominane 2 kedze to bolo novy vypocet
ma5jkl
Waze Global Champs
Waze Global Champs
Posts: 3319
Has thanked: 635 times
Been thanked: 719 times
Send a message
«Waze Global Champ» «Country Coordinator Slovakia» «Waze α, β» «WME β» «Localization Coordinator»
«L6 editor» «Monster» «T Rex» «Area Manager Slovakia»

«iPhone 13 mini»«Tesla Model 3»