Post Reply

[KOORDINÁCIA] Číslovanie domov

Post by
Dôležitá informácia k číslovaniu domov:
- Zatiaľ nie je možné pridávať čísla domov s písmenami (1/A, 1a, 1 blok A, ...). V budúcnosti to bude možné.
- Zatiaľ nie je možné zvoliť bod navigácie na segmente, ktorý sa nevolá rovnako ako ulica ku ktorej číslo domu patrí. Bolo to už niekoľkokrát žiadané.
- Zatiaľ sa čísla domov dajú iba zadávať. Zatiaľ sa neprejavujú vo vyhľadávaní!

Do tohto threadu prosím uvádzajte všetky ulice, kde je nutné PRIORITNE zadať čísla domov. Sú to najmä nasledovné typy ulíc:
- Extrémne dlhé ulice (napr.: Račianska);
- Ulice ktorých časti nie sú prejazdne spojené (napr.: Tomanova, Závodná, Lazaretská);
- Rozvetvené typy ulíc (napr. Lachova);
- Ulice tvaru U, O, T, E, S (a prakticky tvaru každého písmena okrem I :D );
- Rôzne ďalšie divnotvaré ulice (napr.: Elektrárenská);
- Ulice s nelogickým alebo neštandardným číslovaním.

EfendiM9
Posts: 1273
Has thanked: 204 times
Been thanked: 244 times
SK Country Coordinator, Local Champ, Waze Beta Tester

Post by ChoseS
ak som to spravne pochopil, je tam cely BA kraj...
super vec :)
ChoseS
Area Manager
Area Manager
Posts: 280
Has thanked: 17 times
Been thanked: 55 times
Local Champ | AM celé SK
CAT S41 | Android 7.0 | silver Škoda Octavia

Post by EfendiM9
kaga_cz wrote:
Glipko wrote:Asi som objavil koleso, ale zistil som, ze mame celkom pekny GIS aj s cislami domov, tak ked sa najde par ludi, co by sa do cislovania pustili systematicky, myslim, ze by to slo celkom rychlo.
Ahoj, tak jsem se poptal, ta mapa je oficiálně odkazovaná z http://www.region-bsk.sk/clanok/geoport ... 39511.aspx na stránkách BSK jsem nenašel žádná omezení týkající se použití dat na geoportálu zveřejnéných...
Možno sa stačí preskrolovať na koniec danej stránky:
© Bratislavský samosprávný kraj 2013. Všetky práva vyhradené. Akékoľvek použitie častí alebo celku, najmä rozmnožovanie a šírenie textov, fotografií či grafov akýmkoľvek mechanickým alebo elektronickým spôsobom aj v inom než slovenskom jazyku bez písomného povolenia vydavateľa je zakázané. Grafické spracovanie DotNet, s.r.o. Portál je generovaný CDMS SystemIdea.
Vytvorila spoločnosť FUTURA SOFT, s.r.o.

Alebo priamo na stránke WEB-GIS:

(c) Úrad geodézie, kartografie a katastra SR - zmluva č. 33-31-1173/2004; mapové podklady (c) stengl a.s. (c) Bratislavský samosprávny kraj (c) OpenStreetMap contributors, CC-BY-SA;
EfendiM9
Posts: 1273
Has thanked: 204 times
Been thanked: 244 times
SK Country Coordinator, Local Champ, Waze Beta Tester

Post by EfendiM9
V ideálnom svete by malo nájsť obe adresy.
A teda by som očakával 2 nájdené ciele:
Hlavná 14/29, Trnava
Hlavná 29/24, Trnava

Waze však nepodporuje súpisné čísla ...
Určite by som nešiel do systému, kde by sme číslovali domy podľa miestnej zvyklosti (takže v jednom meste by to boli čísla orientačné a niekde inde zas súpisné).
Aj keď chápem, že v TO to bude pre ľudí mätúce. :-(

Podľa pošty by sa v adrese malo uvádzať orientačné číslo. Čo s dedinami bez pomenovaných ulíc bohužiaľ neuvádzajú.
V STN 01 6910 sa uvádza v prvom rade orientačné číslo, ale súpisné je ako alternatíva: "názov ulice ... doplnený číslom domu (orientačné číslo, prípadne popisné číslo)".

Som ovplyvnený svojimi zvykmi pri písaní adries, ale mám názor, že primárne sa má používať číslo orientačné a číslo popisné len v prípade, že neexistuje číslo orientačné (resp. ako doplnok k číslu orientačnému ... takže cez lomítko: 1234/56).
EfendiM9
Posts: 1273
Has thanked: 204 times
Been thanked: 244 times
SK Country Coordinator, Local Champ, Waze Beta Tester

Post by dubak2000
Ahojte, je nejaky navod ako mozem podoplnat cisla domov do mapy? U nas v tatranskej Lomnici nie su ulice, iba cisla a waze rozne cisla navadza na jedno miesto. Mohol by som to ciastocne postupne aktualizovat, len by som rad vedel ako to robit spravne. Chodi sem dost cudzich ludi co pouziva navigaciu a kedze nie su mena ulic tak je dost podstatne mat cisla domov zadane. Diky.
dubak2000
Posts: 5

Post by dubak2000
myslim to, ze ked zadam tatranska lomnica 191 alebo tatranska lomnica 134 a pod tak waze vo vysledkoch ukaze takuto adresu, ale vysledkom je ine miesto a rovnake pre rozne adresy. Cize som myslel ze by sa dali k domom priradit ich cisla. Mne sa potom hlasia ludia co sli podla waze ze su na mieste a pritom su kus inde:)
dubak2000
Posts: 5

Post by dubak2000
tak teraz to funguje nespravne, takze aj pokus potesi. Mozem pomoct?
dubak2000
Posts: 5

Post by dubak2000
nikdy som to neskusal, je niekde popis? Mozem par domov pooznacovat.
dubak2000
Posts: 5

Post by AjkoST
Zdravim,

rad by som otvoril debatu o tom, kde je mozne overovat adresne body, pripadne odkial adresne body cerpat, ci nastal nejaky posun v tjeto problematike a ci este vobec ma zmysel domy cislovat a pod. Kedze v tejto teme je uz takmer rok "ticho", je mozne, ze sa za tuto dobu nieco zmenilo.

1. Ma vobec zmysel cislovat domy vo WME, ked sa v aplikacii vyhladavaju aj z GMaps? Predpokladam ze ano, nakolko je v GMaps viacero nepresnosti a lokalna znalost moze dopomoct, ale rad sa neham poucit.

2. Mimo lokalnej znalosti (poznam dobre ulicu/mesto), je k dispozicii (aj ked nie 100%) spolahlivy zdroj, ktory je mozne pouzit (na import, strojove spracovanie)? Pripadne pouzit na overenie (asi IS RA + ZBGIS)?

3. Vie niekto, ako su na tom autorske prava a moznost pouzitia dat zo ZBGISu? Podla dohladanych informacii to vyzera tak, ze je mozne data prehliadat (iba) pre vlastnu potrebu, je mozne si "nejake" data zakupit a nie som si celkom isty, ci je mozne takto zakupene data strojovo spracovavat, dalej sirit, pouzivat (komercne).. neviem sa z toho vysomarit. Data priamo z webu su vo formate JSON, ktore by sa dali relativne dobre spracovavat.
https://zbgis.skgeodesy.sk/mkzbgis/

4. Co taky IS RA? System ako taky je velmi nemotorny na pouzivanie. Ale je mozne si data vyziadat z MINV (https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/ ... casti-obce)
Ako tieto data vyzeraju? Su spolahlive? Je mozne ich dalej pouzit? Je mozne ich storjovo spracovat? Je mozne ich pouzit napriklad na import do nejakeho (zatial neexistujuceho) pluginu a zobrazovat adresne body na mape WME, pripadne ich dalej spracovat? Mam pocit, ze tieto data su zdarma aj na dalsie spracovanie, sirenie, komercne/nekomercne pouzitie. Opravte ma, prosim, ak sa mylim.

5. V ZBGISe su pravdepodobne niektore data z IS RA. Aspon to tak vyzera podla navratoveho JSONu (priklad vysledku: .... + "service":"RA_Adresne_body" + ....). Ak by data z IS RA boli volne siritelne, vztahovalo by sa to aj na taketo data ziskane zo ZBGIS? (toto mozno nebude davat zmysel, pripadne dovysvetlim)

6. Otazka na skusenejsich editorov: Ako postupujete pri cislovani domov vy? Cislujete? Necislujete? Cislujete len ulice, ktore dobre poznate a cerpate iba "offline" data priamo z ulice? Pomahate si street view? ZBGISom? IS RA?

7. Ak by sa od uradov podarilo ziskat komplet data pre celu SR, je sanca, ze by to v centrale naimportovali? Alebo sa musime spolahnut na rucne zadavanie?

Dakujem za akukolvek odozvu.
AjkoST
Posts: 56
Has thanked: 13 times
Been thanked: 5 times

Post by AjkoST
Dik obom za info aj za link na datasety. pozriem na to.
porubcan wrote: toto vsak neriesi problem obci, ktore nemaju pomenovane ulice. pre ne zvazujeme nasadenie ceskeho sposobu zadavania adries: viewtopic.php?f=22&t=287810
takze toto este nie je doriesene, resp. nie je jednoznacne urcene, ako sa s tym vysporiadat? V tomto vlakne bolo odporucane pouzit residential places, ale ak tomu spravne chapem, nie je to spravne riesenie a uvazuje sa nad "staveniskom".
AjkoST
Posts: 56
Has thanked: 13 times
Been thanked: 5 times