Get a sneak peek at whats next for Permanent Hazards on our April 7th Office Hours!

Locked

[FAQ] Waze: VŠETKY INFORMÁCIE KTORÉ POTREBUJETE VEDIEŤ

Post by guri211
guri211
EmeritusChamps
EmeritusChamps
Posts: 1725
Has thanked: 538 times
Been thanked: 382 times

POSTER_ID:1276346

1

Send a message
Waze 2.4 @ Ericsson GA628 (landscape mode preffered)
Škoda 100 MB 1977 (grey)
Pressburg, Slovakia

Post by guri211
MAPA, AKTUALIZÁCIE, CHYBY V MAPE

- V mape je chyba. Ako ju nahlásim?
Počas jazdy keď prechádzate cez miesto s chybou, kliknite na Nahlásiť (tlačidlo vpravo dole) -> Chyba -> Odoslať. Akékoľvek ďalšie informácie k chybe, ktoré pripojíte, môžu editorom pomôcť chybu rýchlo odstrániť.

- Je možné hlásiť chyby na mape či hlasových pokynoch aj inak ako počas jazdy?
Pravdaže. Napíšte do fóra podľa miesta chyby:
CZ: Žádosti o úpravu cest v ČR
SK: Žiadosti o úpravu ciest na Slovensku
Potrebná je presná lokalizácia (mesto, ulica) a čo najpresnejší popis chyby. Nezabudnite sa na fórum skoro vrátiť, aby ste zodpovedali prípadné ďalšie otázky pri riešení problému.
Ďalšia možnosť je nájsť si chybné miesto v LiveMape, kliknúť, zvoliť "Report a problem", doplniť vhodný typ chyby, komentár a odoslať.

- Prečo niektoré menšie mestá / dediny nie sú podrobnejšie zmapované?
Waze nepoužíva drahé komerčné mapové podklady. Namiesto toho má k dispozícii mapu, ktorú kompletne nakreslili dobrovoľníci. Vďaka tomu môžete mapu používať úplne zadarmo. Komunita dobrovoľníkov mapy neustále vylepšuje. Ak ste narazili na miesto, ktoré je zatiaľ slabo zmapované, môžete pomôcť aj vy (pozrite časť Editácia mapy).

- Sú mapy pravidelne aktualizované?
Ak sa nevyskytne žiadny nečakaný problém, mapa je aktualizovaná denne. O každej aktualizácii a prípadných problémoch sú pravideľne zverejňované informácie na stránke http://status.waze.com/ [EN], kľúčové slovo: INTL map tiles.

- Mapy boli podľa informácie zo status stránky už aktualizované, no relevantné zmeny mi aplikácia nezobrazuje.
Klientska aplikácia si ukladá mapové dlaždice do cache (lokálnej pamäte telefónu/tabletu). Pri výpočte trasy sú dlaždice v okolí trasy automaticky obnovené na najnovšiu verziu. Manuálne je možné obnoviť mapu v okolí cez Menu -> Nastavenia -> Rozšírené nastavenia -> Prenos dát -> Aktualizovať mapu v okolí.

NAHLASOVANIE UDALOSTÍ

- Na ktorom mieste sa objaví nahlásená udalosť? V momente ťuknutia na "Nahlásiť", alebo až v momente odoslania?
Všimite si, že hneď po kliknutí na "Nahlásiť" sa zobrazí v dolnej časti informácia "Miesto a čas uložené". Znamená to, že aj keď informácie o udalosti doplníte neskôr, udalosť sa zobrazí na správnom mieste - v momente ťuknutia na "Nahlásiť".

- Ako správne nahlásiť radar?
Policajný radar označte vo Waze vždy ako "Hliadka". Tlačidlo "Fixný radar" slúži výhradne na nahlásenie nového fixného automatického radaru s fotografovaním, nie na nahlasovanie stacionárneho radaru ktorý obsluhuje policajná hliadka!

- Ako nahlásim udalosť inde než som?
Cez Waze môžete nahlásiť udalosť iba v mieste, cez ktoré prechádzate, prípadne v protismere (voľba "opačný smer"). Nie je možné nahlásiť udalosť inde - o to sa postarajú iní používatelia ktorí budú tadiaľ prechádzať.

- Je možné nahlásiť uzávierku aj inde než som?
Pokiaľ je cesta dlhodobo uzavretá, pridajte žiadosť o zaznačenie uzávierky do príslušnej časti fóra:
CZ: Žádosti o úpravu cest v ČR
SK: Žiadosti o úpravu ciest na Slovensku

- Ako vymažem / zruším udalosť z mapy?
Udalosti nie je možné mazať, s výnimkou udalostí pred vami, na ktoré vás Waze upozorní. V malom okne je možné kliknúť na možnosť "Už nie". Pre nehody sa okno nezobrazuje - tieto udalosti musia expirovať automaticky. Zápchy nie je potrebné manuálne zrušiť - systém automaticky zistí že premávka na danom úseku je v normále.

- Je potrebné nahlásiť zápchu manuálne alebo sa vždy vyfarbí automaticky?
Detekcia rýchlosti prebieha za každých okolností. Manuálne hlásenie ale môže Waze pomôcť v prípade, ak má na danom úseku iba malé množstvo aktuálnych meraní.

VŠEOBECNÉ PROBLÉMY S APLIKÁCIOU

- Zabudol som heslo
Heslo si môžete obnoviť cez stránku https://www.waze.com/sk/forgot_password .

- Mám problémy s Waze klientom: Nejde spustiť / mrzne a padá
Skúste si nainštalovať niektorú z predchádzajúcich verzii (napr. Android 3.7.2.912).

- Po nainštalovaní Waze nevidím žiadne udalosti, nevie sa spojiť so serverom, pritom iné programy s prístupom na internet mi fungujú.
Pravdepodobne máte zvolený prístupový bod pre WAP namiesto správneho prístupového bodu pre internet. Skontrolujte nastavenia prístupových bodov v telefóne (Android 4.x: Nastavenia -> Sieťové pripojenia -> Ďalšie siete -> Mobilné siete -> Názvy prístupových bodov). Nastavenia sa líšia podľa vášho operátora, podstatné je vybrať prístupový bod pre internet.

- Po spustení Waze nevidím mapu, iba prázdnu obrazovku.
Na správne zobrazenie mapy v okolí potrebuje Waze poznať vašu GPS polohu. Skontrolujte či máte zapnuté GPS, skúste vyjsť von na otvorené priestranstvo a pár minút počkajte.

- Nainštaloval som si Waze a nevie mi vyhľadať žiadne mesto.
Pre správne fungovanie potrebuje Waze prístup k internetu a zapnuté GPS. Skontrolujte či máte zapnuté dátové pripojenie a GPS, skúste vyjsť von na otvorené priestranstvo (pre získanie GPS signálu) a pár minút počkajte.

PRIATELIA

- Ako si pridám priateľov do Waze?
Prepojte si svoje Waze konto s Facebookom (Menu -> Nastavenia -> Sociálne siete -> Facebook). Všetci vaši Facebook priatelia, ktorí používajú Waze a majú ho prepojený s Facebookom, sa vám odteraz budú zobrazovať v zozname priateľov. Taktiež uvidíte miniatúru ich profilovej fotografie nad ikonkou v mape.

- Je možné pridať si priateľov aj inak ako prostredníctvom Facebooku?
Zatiaľ to možné nie je.

OFFLINE REŽIM

- Je možné si pred zahájaním navigácie stiahnuť mapy, aby bolo možné cestovanie v offline móde?
Bohužiaľ priamou voľbou nie. Pri aktívnom WiFi pripojení a zadaní cieľa navigácie si aplikácia načíta všetky potrebné mapové podklady pre danú trasu do lokálnej cache a počas samotnej jazdy ich už nemusí sťahovať cez 3G pripojenie. Je však možné prednačítať mapu aj inak - jej posúvaním na želanom mieste vo všetkých smeroch, pri rôznych priblíženiach, a tak prinútiť Waze klienta nacachovať si ju. Mapu je vtedy možné núdzovo využiť aj offline, ale ponúknuté trasy nebudú optimálne.

VYHĽADÁVANIE

- Prečo mi nechce vyhľadávať ulice aj s číslami domov?
Na zlepšovaní vyhľadávacieho algoritmu a pokrytia čísel domov sa aktívne pracuje. V prípade nevyhovujúcich výsledkov odporúčame prepnúť na výsledky Google.

- Vyhľadávanie mi poriadne nefunguje, nevráti požadované výsledky.
V prípade ak Waze nenájde miesto ktoré hladáte, skúste použiť výsledky z Google.

- Prečo teda výsledky z Google nie sú dostupné štandardne ako prvé?
Nie na všetkých miestach sú výsledky z Google lepšie. Aktuálne sa pracuje na zlepšovaní vyhľadávania tak, aby kombinovalo tie najsprávnejšie výsledky z Waze aj z Google.

ZDIEĽANIE JAZDY

- Keď dám zdieľať jazdu, stáva sa že druhá strana ju nevidí (Request cancelled)
Áno, stáva sa to v prípade ak vypnete a znovu zapnete Waze, alebo občas v prípade chyby na Waze serveroch. Waze o oboch prípadoch vie a pracuje na zlepšení.

ZAHRANIČIE

- Je rozumné spoľahnúť sa na Waze pri ceste do zahraničia?
Sú krajiny ktoré sú vo Waze pokryté vynikajúco, ale sú aj krajiny s podstatne slabším pokrytím. Pred cestou do zahraničia si skontrolujte mapové detaily nielen v danej krajine, ale aj v tranzitných krajinách cez ktoré budete cestovať. Nezabudnite aj na to, že dátový roaming v zahraničí vám zvýši náklady - obzvlášť opatrný treba byť mimo krajín EÚ (odporúčame využiť predplatenú SIM kartu s internetom niektorého z lokálnych operátorov).

- Aká je dátová spotreba Waze?
Približne 50 - 250kB na 1 hodinu jazdy. Samozrejme záleží od nutnosti načítavania mapy, podrobnosti mapy, a od množstva udalostí v okolí.

WAZERI V MAPE, ŠTATISTIKY

- Po spustení aplikácie mi píše, že v okolí je 420 Wazerov. Čo znamená "v okolí"?
"V okolí" znamená na území mesta v ktorom sa nachádzate a v jeho blízkosti.

- Vidím iba malý počet Wazerov (max. 20). Prečo?
Po každom posunutí mapy sa načíta max. 20 Wazerov. Sú to v prvom rade všetci vaši priatelia v okolí, plus náhodne vybraní Wazeri. Limit má viacero dôvodov. Aby mapa nebola zahltená, ochrana súkromia, zníženie dátovej náročnosti, atď.

- Prečo vidím Wazera na mieste kde už dávno nie je?
Poloha sa štandardne aktualizuje každé 2 minúty. To znamená, že poloha ikonky Wazera, ktorú vidíte, môže byť už 2 + 2 minúty neaktuálna. Opäť ide o šetrenie dát a ochranu súkromia.

- Sú niekde k dispozícii štatistiky používania?
Oficiálne štatistiky nie sú zverejňované. Neoficiálne štatistiky používania sú k dispozícii na stránke http://wazestats.com/ . Čísla sú však negatívne skreslené.
guri211
EmeritusChamps
EmeritusChamps
Posts: 1725
Has thanked: 538 times
Been thanked: 382 times
Send a message
Waze 2.4 @ Ericsson GA628 (landscape mode preffered)
Škoda 100 MB 1977 (grey)
Pressburg, Slovakia

Post by guri211
WEB DASHBOARD, JAZDY

- Po prihlásení na WEBe nevidím svoje body.
Body nepribúdajú v reálnom čase, ale až po cca 3 dňoch (v prípade kapacitných problémov to trvá ešte dlhšie). Ak ani po 14 dňoch nevidíte svoje body, skontrolujte či váš Dashboard nemáte prepnutý na americký (NA - "USA & Canada") server. Prepnutie na správny "World" server spravíte prepínačom v pravom hornom rohu obdĺžnika "Stats".

- Po prihlásení na WEBe nevidím svoje jazdy / cesty.
Obvykle, ak sa nevyskytujú žiadne problémy sú jazdy dostupné v priebehu 24 hodín, pri problémoch môže trvať aj viac ako 3 dni, kým sa objavia. Taktiež skontrolujte či nemáte Waze Map Editor prepnutý na americký (NA - "↑ US & Canada only") alebo Izraelský (IL - "↑ Israel only") server. Vaše dáta sú na world (INTL) serveri, na ktorý sa prepnete voľbou prepínača v pravom hornom rohu editora na "↑ World" - nachádza sa vpravo od prihlásenia-odhlásenia a voľby jazyka.

(Horná "waze banner" lišta môže byť skrytá, zobraziť a skryť sa dá pomocou klávesovej skratky "<Shift><F>". (Zoznam aktuálnych klávesových skratiek, ktoré je možné zmeniť, sa dá zobraziť klávesou "?" na EN klavesnici alebo "/" na SK klavesnici.))

- Prihlasujem sa cez world.waze.com ale ani tak nevidím moje body / jazdy.
Od začiatku októbra 2013 je prístup na Waze stránky zjednotený cez http://www.waze.com.
Skontrolujte či aktuálne nie je evidovaný nejaký serverový problém [EN].
guri211
EmeritusChamps
EmeritusChamps
Posts: 1725
Has thanked: 538 times
Been thanked: 382 times
Send a message
Waze 2.4 @ Ericsson GA628 (landscape mode preffered)
Škoda 100 MB 1977 (grey)
Pressburg, Slovakia

Post by guri211
Rýchly videonávod [EN]

AKO EDITOVAŤ:

http://files.guri.sk/waze-editacia-1.png

Waze mapa
v prvom rade je potrebné si uvedomiť, že tvoríme mapu pre navigačnú aplikáciu.
to znamená, že nie je vždy úplne vhodné snažiť sa do mapy zakresliť cesty presne podľa satelitnej snímky. oveľa väčší dôraz je potrebné klásť na správnosť hlasových inštrukcií a správanie sa routingu. preto sú križovatky často riešené zjednodušovaním - často je jednoduché riešenie T alebo X výrazne lepšie ako detailné rozpitvanie na desiatky jednosmerných segmentov, obvykle nezakreslujeme separátne odbočovacie pruhy, pozorne riešime uhly napojenia segmentov do križovatky a podobne.

- Práva: Kde môžem editovať?
Aby ste mohli editovať mapu, musia byť splnené súčasne tieto podmienky:
1.) V tejto oblasti ste za posledné 3 mesiace jazdili so zapnutým Waze *;
2.) Vaše jazdy sa už prejavili v zozname jázd (štandardne trvá 3 - 7 dní);
3.) Cesta nesmie byť zamknutá Lock Levelom (zámkom) vyšším ako je váš level. Na začiatku máte level 1, s počtom editácii sa zvyšuje.
* Ak ste Area Manager (správca oblasti), nie je potrebné spĺňať v spravovanej oblasti podmienku 1. Ak viac ako 3 mesiace needitujete, AM práva sú automaticky deaktivované.

- Prečo je množstvo ciest zamknutých?
Waze na Slovensku pravideľne používa už viac ako 25 000 ľudí. Aby sme mapu ochránili od úmyselných a neúmyselných chýb, ktoré môžu mať za následok nesprávnu navigáciu veľkého množstva používateľov, používame zámky určitej úrovne. Ak je segment zamknutý, po kliknutí na neho sa vám táto informácia zobrazí v ľavej časti. Kým mestá ktoré sú na 99.9% hotové sa zamykajú kompletne zámkom L4, oblasti ktoré ešte treba vylepšovať sa zamykajú iba sporadicky. Aj v týchto oblastiach však môžete naraziť na zamknuté segmenty - sú to tranzitné ťahy, cesty vyššej triedy, cesty dôležité pre správnu navigáciu, prípadne úseky kde často dochádzalo k chybám editorov.

- Aké sú základné editačné prvky mapy?
Waze používa 3 najdôležitejšie prvky:
1.) Segment: Ulica, cesta
2.) Junction: Križovatka ciest
3.) Landmark: Významná budova, les, rieka, jazero a pod.

- Segment: Aké sú jeho najdôležitejšie parametre?
- Krajina
- Mesto
- Ulica
- Typ Cesty
- Smer
Toto je 5 extrémne dôležitých parametrov ktoré treba zadať správne podľa pravidiel: SK: Pravidlá označovania ciest na Slovensku, resp. CZ: Pravidla označování silnic v ČR

- Junction: Čo znamenajú červené a zelené šípky?
Červená šípka znamená zakázané odbočenie (Turn restriction). Ak pripojíte 2 segmenty a spraví sa križovatka, je potrebné správne nastaviť všetky odbočenia a to zo všetkých smerov! Zelená šípka znamená povolené odbočenie, červená šípka znamená zakázané (napr. ak je z tohto smeru osadená značka "zákaz odbočenia"). Existuje aj žltá šípka (tá znamená podmienený zákaz týkajúci sa určitého časového obdobia alebo typu vozidla) a červená/zelená U-turn šípka (znamená zakázané/povolené otočenie jazdy na križovatke o 180°).

- Place (miesto): Môžem pridať do mapy firmu, panelák a pod.?
Places (miesta) môžu byť zmapované ako Area (oblasť) alebo Point (bod), je možné k nim pridávať fotky (z klientskej aplikácie) a ďalšie užitočné informácie (web, tel., otváracie hodiny...)
Nevytvárame každú budovu a každý panelák ako Area! Area je určené výhradne pre významné objeky ako napr. nákupné centrá, divadlá, čerpacie stanice a podobne. Okrem toho sa používajú aj na označenie rieky, jazera, lesov a parkov. Ak potrebujete aby vaša firma bola vyhľadateľná cez Waze, postačuje ju pridať do služby Google Places for Businesses. Waze vie (rovnako ako Mapy Google) vyhľadávať aj tieto body záujmu.
Ako Point je možné mapovať takmer čokoľvek, no niektoré pridané miesta môžu byť považované za zbytočné alebo nesprávne zadané a preto zamietnuté alebo zmazané:
- fotky dole hlavou, nekvalitné/rozmazané fotky
- fotky, ktoré nesúvisia s miestom, ku ktorému sú priradené alebo to miesto dobre nezachytávajú (polovica fotky je palubna doska a A-stlpik auta)
- duplicitne vytvorené miesta, ktore uz v mape mame
- snaha o prepisanie existujuceho miesta iným
- nesprávne zadané súkromné miesta / adresy (namiesto private/residence zadane obvykle ako other)
- fotky z balkónov a okien výškových budov
- fotky s tvárami okolitých osôb a čitateľnými SPZkami áut
- miesta, ktore akoze maju reprezentovat ulicu
- fotky cesty, dialnice alebo dialničnej mimoúrovňovej križovatky

- Dokreslil som chýbajúce cesty. Ako ich pripojím na zamknutý segment?
Je extrémne dôležité pripojiť križovatkou (junction) všetky novonakreslené segmenty k cestnej sieti - inak sa z nich ani na ne nebude dať navigovať. Nestačí cestu priblížiť k inej - ak je druhý segment zamknutý, križovatka sa nevytvorí! V takomto prípade je potrebné skopírovať Permalink (cez ikonku vpravo dole - pravý klik - kopírovať adresu odkazu) a pridať žiadosť o pripojenie do fóra SK: Žiadosti o úpravu ciest na Slovensku, resp. CZ: Žádosti o úpravu cest v ČR. Žiadosti sú vybavované veľmi rýchlo.

- Našiel som chybu a nemôžem ju kvôli zámku opraviť.
Pošlite nám žiadosť do fóra SK: Žiadosti o úpravu ciest na Slovensku, resp. CZ: Žádosti o úpravu cest v ČR. Nezabudnite uviesť mesto, ulicu, a najlepšie aj Permalink na miesto chyby.

- Podľa čoho sa prehrávajú hlasové inštrukcie odbočenia?
Podľa uhla napojenia, typu cesty a názvu segmentu. Pozrite si podrobné inštrukcie [EN].

- Kde vytvárať a kde nevytvárať chodníky?
Pozrite SK: Pravidlá označovania ciest na Slovensku, resp. CZ: Pravidla označování silnic v ČR.

- Prečo sa nesmú opravovať cesty posunuté oproti satelitnému podkladu?
Je extrémne dôležité pochopiť, že nie vždy je posunutá cesta chyba! Chyba totiž môže byť práve v satelitnom podklade, ktorý môže byť oproti skutočnosti posunutý. To či je podklad posunutý zistíme jednoducho - aktivujeme si vrstvu "GPS body" a skontrolujeme či šípky idú po ceste:

http://files.guri.sk/waze-editacia-2.png

O posunutých podkladoch vieme a riešime ich s Waze a dodávateľmi podkladov.

- Ako môžem požiadať o AM práva?
Prostredníctvom fóra CZ, SK: Žiadosti o AM v ČR a SR, kde nájdete aj podmienky pridelenia. Ak nespĺňate niektorú z podmienok, je v odôvodnených prípadoch možné udeliť výnimku - avšak iba na menšie oblasti mimo veľkých miest s potrebou vylepšenia.

- Tunely: Ako sa označujú?
Tunely sa označujú cez parameter Elevation (Výška), nastavením na -1 (alebo menej).

- Radary: Čo je a čo nie je radar? Čo je to fake radar / semafórový radar?
Radar: Automatické fixne umiestnené zariadenie bez obsluhy, ktoré pri prekročení rýchlosti vyhotoví záznam (fotografiu) a následne dostanete poštou pokutu.
Fake radar: Fixné zariadenie ktoré má svojim tvarom pripomínať skutočný radar, avšak rýchlosť nemeria. POZOR: Infocedule - informatívne merače s digitálnym zobrazovačom rýchlosti NIE SÚ FAKE RADAR!
Semafórový radar: Kamera snímajúca prejazd na červenú s automatickým vyhotovením záznamu (fotografie) pričom následne dostanete poštou pokutu.

- Kedy sa zmeny prejavia v mape?
Ak sa nevyskytne žiadny nečakaný problém, editácie sa objavia do 48 hodín. O každej aktualizácii mapy a prípadných problémoch sú pravideľne zverejňované informácie na stránke http://status.waze.com/ [EN], kľúčové slovo: INTL map tiles.

Mám inú otázku. Kde sa môžem spýtať?
Na otázky nováčikov máme vytvorenú špeciálnu tému, kde sa môžete opýtať čokoľvek: Waze nováčik - otázky. Môžete tiež pozrieť predchádzajúce otázky tu: 1, 2


NAJČASTEJŠIE CHYBY EDITORA NOVÁČIKA:

- Zatváranie UR bez vyriešenia problému
Ak neviete vyriešiť nahlásený problém v mape, nezatvárajte ho! Vyrieši ho niekto iný. Ak navyše zatvoríte mapový problém ako "vyriešený" bez akéhokoľvek riešenia, považuje sa to za hrubé porušenie pravidiel.

- Nepripojenie cesty
Je veľmi dôležité novonakreslené cesty pripojiť k cestnej sieti. Ak sa vám to nedarí, nenechávajte to len tak - napíšte žiadosť do fóra SK: Žiadosti o úpravu ciest na Slovensku, resp. CZ: Žádosti o úpravu cest v ČR.

- Zarovnávanie ciest na satelitné podklady
Segmenty nakreslené mimo ciest na satelitnom snímku v prevažnej väčšine prípadov nie sú chybou! Problém býva s posunutým satelitným podkladom. Takéto cesty neopravujte - ak máte pochybnosti, spýtajte sa vo fóre Waze nováčik - otázky.

- Nesprávne pomenovanie segmentov
Je dôležité uviesť správnu krajinu a mesto segmentu podľa pravidiel označovania. Ak segment nemá názov ulice, zaškrtnite možnosť "Žiadne".

- Nesprávna voľba kategórie segmentov
Kategórie sú dôležitejšie než si myslíte - nesprávne nastavenie kategórie môže mať za následok nemožnosť navigácie cez tento segment. Riaďte sa pravidlami označovania. Na štandardné cesty nižšej kategórie a prejazdné ulice použite typ cesty "Ulica".

- Zlá voľba smeru
Vyberte smer premávky - ak ide o obojsmernú cestu, je potrebné zmeniť "Smer" ulice na "Obojsmerná".

- Zabudnuté zakazáné odbočenie (červené šípky)
Pomocou klávesovej skratky SHIFT+Z je možné zobraziť všetky zakázané odbočenia. Uľahčí to kontrolu.

- Zlé hlasové inštrukcie
Skontrolujte či má križovatka správne zalomenia - uhol menší ako 30 stupňov môže mať za následok inštrukciu "držte sa vpravo / vľavo" namiesto "odbočte vpravo / vľavo".
guri211
EmeritusChamps
EmeritusChamps
Posts: 1725
Has thanked: 538 times
Been thanked: 382 times
Send a message
Last edited by porubcan on Fri Nov 07, 2014 1:08 pm, edited 3 times in total.
Reason: doplnenie uvodneho odstavca "Waze mapa"
Waze 2.4 @ Ericsson GA628 (landscape mode preffered)
Škoda 100 MB 1977 (grey)
Pressburg, Slovakia

Post by guri211
Zoznam skratiek:

OVP - Odbočte VPravo
OVL - Odbočte VĽavo
DSVP - Držte Sa VPravo
DSVL - Držte Sa VĽavo
PPV - Použite Pravý Výjazd
PLV - Použite Ľavý Výjazd
(hlasová navigácia vám zatiaľ bude odporúčať použiť pravý/ľavý Zjazd - PPZ, PLZ)

ČS - Čerpacia Stanica, benzínka
PLR - Parking Lot Road - cesta na parkovisku
Fw, FW, FWY - FreeWay - diaľnica, rýchlostná cesta
Hw, HW, HWY - HighWay - cesta vyššej kategórie

ZDZ - Zvislé Dopravné Značenie
VDZ - Vodorovné Dopravné Značenie
MÚK - Mimoúrovňová Križovatka

UR - Update Request (používa sa aj výraz User Report)
MP - Map Problem - automaticky generovany report, ze system detekuje nieco co povazuje za chybu. napriklad prejazd na mieste, kde nie su segmenty spojene alebo je tam cervena sipka alebo tam asi chyba nakresleny segment a pod. v editore ma podobnu ikonu ako UR, no UR ma navyse nad pinom aj waze logo v kruhu. MP iba pin s vykricnikom.

WME - Waze Map Editor
LiveMap - Waze Live Map
FTW - Feed The Waze
WS - WazeStats
WSS - Waze Service Status
WSP - Waze Status Page
GSV / SV - Google StreetView

EA - Editable Area
AM - Area Manager
CM - Country Manager
HN, HNs - House numbers

DACH - Deutschland, Österreich und die Schweiz
Infraštruktúra - servery:
* NA - North America - Severná Amerika (=kontinent - USA + Kanada)
* IL - Izrael
* INTL / ROTW - International / Rest Of The World (medzinárodný / zvyšok sveta)

(Zdroj: http://www.waze.com/forum/viewtopic.php ... 20#p540502)
guri211
EmeritusChamps
EmeritusChamps
Posts: 1725
Has thanked: 538 times
Been thanked: 382 times
Send a message
Waze 2.4 @ Ericsson GA628 (landscape mode preffered)
Škoda 100 MB 1977 (grey)
Pressburg, Slovakia

Post by guri211
- Som nováčik a mám otázku. Kde sa môžem spýtať?
Na otázky nováčikov máme vytvorenú špeciálnu tému, kde sa môžete opýtať čokoľvek: Waze nováčik - otázky

- Niečo je v mape zle. V ktorej časti fóra to môžem nahlásiť?
Priamo vo fóre SK: Žiadosti o úpravu ciest na Slovensku alebo CZ: Žádosti o úpravu cest v ČR

- Naša firma / portál má záujem o spoluprácu s Waze. Koho môžeme kontaktovať?
Neváhajte kontaktovať koordinátora. Akýkoľvek nápad ktorý pomôže spropagovať Waze je cenný. Každý nový používateľ pomáha nám ostatným skvalitňovaním dát o aktuálnej premávke.

- Som novinár a chcem napísať článok o Waze. Na koho sa môžem obrátiť s otázkami?
Kontaktuje prosím koordinátora.
guri211
EmeritusChamps
EmeritusChamps
Posts: 1725
Has thanked: 538 times
Been thanked: 382 times
Send a message
Waze 2.4 @ Ericsson GA628 (landscape mode preffered)
Škoda 100 MB 1977 (grey)
Pressburg, Slovakia

Post by guri211
Kde sídli Waze?
Waze sídli v Izraeli. Po akvizícii v júni 2013 patrí pod Google, je však naďalej nezávislou spoločnosťou.

http://files.guri.sk/israel-waze.jpg
Sídlo Waze (Tel Aviv, Izrael). Z ľavej strany:
Tomáš Gurský (guri211) - Dobrovoľný koordinátor Waze pre SR
Noam Bardin - Generálny riaditeľ Waze (CEO)
Ehud Shabtai - Technický riaditeľ Waze (CTO)


- Ako získam Waze nálepku?
Sledujte nás na Facebook stránke Waze Slovensko a Waze Česká Republika. Približne dva krát do roka vyhlasujeme súťaž, alebo organizujeme lepenie nálepiek.
guri211
EmeritusChamps
EmeritusChamps
Posts: 1725
Has thanked: 538 times
Been thanked: 382 times
Send a message
Waze 2.4 @ Ericsson GA628 (landscape mode preffered)
Škoda 100 MB 1977 (grey)
Pressburg, Slovakia

Post by porubcan
Roamingové poplatky v EU už nie sú až tak vysoké od júna 2018 sú zrušené a Waze nie je extrémne náročné na spotrebu dát. 1000 km prejdených v zahraničí znamená odhadom asi 50 - 100 MB prenesených dát. to znamená plus-mínus 10 - 15 €. Zanedbateľná suma oproti stratenému času niekde v kolóne (či prípadnej pokute).

Mimo EU sú roamingové poplatky (aj 10-) násobne vyššie, takže je výrazne lacnejšie zohnať si lokálnu SIMku s predplatenými dátami.

Čo robiť aby bol objem prenesených dát čo najmenší?
1. Zamedziť prístup k internetu pre ostatné aplikácie - najmä aplikácie, ktoré sú na prenesený objem dát náročné (gmail, facebook, skype, spotify, youtube...).
ako?
  • s Androidom: "Settings">"Data Usage">"Restrict background data" - s týmto nastavením sa k internetu môže pripojiť len aplikácia, ktorá beží na popredí (v našom prípade Waze, no ak napr. pustite youtube a pozrete si trochu dlhšie video, tak to bude drahšie ako vidieť film v kine).
  • na iPhonoch je od iOS 7 priamo v nastaveniach mobliných dát možné povoliť/zakázať používanie mobilného internetu pre jednotlivé aplikácie
2. Pred samotnou jazdou zapnúť Waze kým je telefón/tablet v dosahu Wifi (napr. v hoteli, na benzínke a pod.) a nechať vypočítať trasu do želaného miesta. Pri tomto si aplikácia stiane do lokálnej cache všetky potrebné mapové dlaždice pre danú trasu. Počas jazdy samotnej už teda bude prenášať len dáta o premávke a udalostiach na ceste. Samozrejme pri odklonení sa od povodnej trasy môže byť potrebné dotiahnuť dalšie mapové dlaždice.
porubcan
Waze Global Champs
Waze Global Champs
Posts: 6811
Answers: 1
Has thanked: 632 times
Been thanked: 1855 times
Send a message
Last edited by ma5jkl on Sun Oct 07, 2018 8:20 am, edited 1 time in total.
Reason: Úprava kvôli zrušeniu roamingových poplatkov v EÚ
https://storage.googleapis.com/wazeoped ... 00k_6c.pnghttps://storage.googleapis.com/wazeoped ... onster.png
SK Country Coordinator, SK Country Manager, Global Champ, Waze Beta Tester

Post by porubcan
Waze už dlhšiu dobu ponúka možnosti reklamy a to v niekoľkých formách:
1. reklamný PIN na mape - zobrazenie PINu s logom, ak na to pouzivatel klikne, dostane viac informácii. cena je 1 € / 1000 impressions.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016073 ... d4a5a2.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016073 ... d058bf.jpg
2. tzv. takeover - popup okno, ktoré sa automaticky zobrazí ak používateľ stojí na mieste dlhšie ako 2 sekundy (na semafore, v zapche). akonáhle sa pohne z miesta, reklama zmizne. ak sa dotkne displeja pod reklamou (na mape), tak reklama zmizne. popup reklama sa zobrazi max. 4x za jednu jazdu. cena je 20 € / 1000 impressions.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016073 ... 76f8fc.jpg
3. kampaň typu "hviezdne vojny" - obsahuje inbox správu, kampaňové hlasové pokyny, tím. cena je 100k €. (u nás také asi nikto nekúpi)

Reklamné PINy je možné objednať aj cez self-help portal https://biz.waze.com
Minimálny mesačný budget je 50 €.
Pri väčšom počte lokalíť však odporúčam kontaktovať lokálneho koordinátora (za SK Guriho alebo mňa, za CZ Ginbooka alebo Vitj)
porubcan
Waze Global Champs
Waze Global Champs
Posts: 6811
Answers: 1
Has thanked: 632 times
Been thanked: 1855 times
Send a message
https://storage.googleapis.com/wazeoped ... 00k_6c.pnghttps://storage.googleapis.com/wazeoped ... onster.png
SK Country Coordinator, SK Country Manager, Global Champ, Waze Beta Tester