Post Reply

Jak na sjezdy/nájezdy na dálnice?

Post by kerpof
Jak se správně mají připojovat sjezdy z dálnice? Všimnul jsem si, že občas je sjezd připojen k dálnici pouze s místě kde se začne už odpojovat od směru, nicméně samotný připojovací pruh je o 500 metrů dřív. Je to dané tím, že se válcování začne až ve chvíli kdy se auto začne vzdalovat od dálnice.

Kam správně by se měl sjezd připojit? Logicky bych řekl, že na místo kde začíná sjezd (přibude nový pruh) aby navigace nehlásila exit moc pozdě a táhnout rampu rovnoběžně s dálnicí. Přeci jenom nic víc mě nenase*e než když mi navigace řekne "nyní sjeďte" a já už se do toho pruhu nemůžu dostat.

Například jsem to udělal zde (pomocí souřadnic z googlu), ale radši se zeptám jak se to má dělat.

Je to správně? Nebo by to mělo být v místě kde se pruh opravdu začne stáčet, jako je to např. zde? Jde o to jak je stavěná navigace, zda-li s tím půlkilometrovým sjezdem počítá automaticky nebo ne.

U nájezdu je to celkem jedno, ale u sjezdu by mohl být problém s navigací. Pokud se to zde již řešilo, prosím o nasměrování na příslušné téma.
kerpof
Posts: 14

POSTER_ID:883535

1

Send a message
Válcuju s iPhone 4S ve Škodě Superb. AM pro Plzeň a Plzeň-jih.

Post by grafik
Každý to robí po svojom, ale odporúčam aby si dával ten zjazd/nájazd tam kde sa začína presne z toho dôvodu že môže odbočenie ohlásiť príliš neskoro
grafik
Posts: 148
Been thanked: 5 times
Send a message

Post by jakudo
Já bych se ještě k dotazu k těm nájezdům/sjezdům přidal. Jak by se měli správně označovat? Nedávno jsem jel po dálnici a když jsem měl sjíždět, tak mi to hlásilo "Exit Jihlava" nebo tak nějak. Pro mě je to v pohodě, protože to tam znám, ale nebylo by lepší do těch sjezdů zadávat jména jako jsou na dálnici? Třeba "Exit 112" a pak třeba dát ten alias "Exit Jihlava" i když tam pak nevím, jak to zobrazuje při navigování.
Taky jsem kousek za Prahou (kdo to zná, tak ten sjezd z Evropské u šestky na pražský okruh) narazil na sjezd, který je z jedné strany označen jako "Exit centrum", což je v pořádku, ale když jedu z druhé strany nazpět, tak je tam zase "Exit centrum", což je už v ten moment nesmysl (dle mého názoru). Jak by teda mělo být správné značení?
jakudo
Posts: 299
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times
Send a message

Post by jakudo
jo, to je přesně to na co se ptám. S tou logikou směru souhlasím, ale bohužel jsem se setkal i se špatným označením směru. Ale to už je snad opraven.
Spíš mi jde o to, jak píšeš "pokusím odhadnout". Konkrétně právě na dálnicích si myslím by bylo dobré to nějak ucelit. Buďto to psát pomocí těch kilometrů, co jsou na cedulích a jak je to popsáno - Exit 112a atd. a nebo teda těma městama, ale ty by podle mě měly taky sedět s těmi cedulemi (možno použít Google street view?).
Když to tam znám, tak je to pro mě v pohodě, ale když mi navigace píše, že mám sjet třeba na "Exit Pelhřimov", který nevím kde je, tak musím pořád sledovat navigaci, abych ten sjezd neminul. Kdyby tam bylo napsáno, že to je třeba sjezd "Exit 105" (to si teď vymýšlím), tak nemusím pořád koukat na navigaci, ale radši po značkách nebo kilometrovníku na dálnici.

Jak teda funguje v navigaci to označení "alias" v cartouche? Pokud to funguje tak jako u jiné navigace, co mám (ta ukazuje "Exit 112a/Exit Jihlava") nebylo by to vhodně tak přepsat? Bylo by to podle mě přesnější.
jakudo
Posts: 299
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times
Send a message

Post by jakudo
Jasný, to určitě. Ono, co jsem se díval, tak drtivá většina těch sjezdů se dá okoukat z google street view.
A nevíš jak je to teda s těmi "aliasy"? Jak se to pak v té navigaci zobrazuje. Já jsem na exitu 112 (směr Brno-Praha, tam to mám povolené, protože tam často jezdím) jeden exit, co nebyl úplně přesně popsán, vyplnil ty údaje (Exit 112, alias Exit Jihlava, alias Exit Havl.Brod, tak jak je to na ceduli), abych to vyzkoušel, ale ta změna se projeví až děsně za dlouho. Netušíš, jak to je?
jakudo
Posts: 299
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times
Send a message

Post by jakudo
sorry, přehlédl jsem to :)
jakudo
Posts: 299
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times
Send a message

Post by kerpof
Myslím že jsme přišel na řešení.

Já jsem dnes zkusil jet s navigací a když jsem se blížil na sjezd který je zakreslený tak že junction je až v místě kde se začne sjezd oddělovat od dálnice, tak sice navigace hlásí dopředu co bude (bohužel nešťastným "zůstaňte vpravo"), nicméně poslední povel už bez udání metrů (zůstaňte vpravo) přišel až v místě kdy už není možné sjet. Nejednalo se sice o sjezd z dálnice ale o běžnou čtyřproudovou silnici a jel jsem na ní předepsaných 90, ale to myslím nemá na nic vliv.

Pak jsem se koukal do kartuše a uzel sjezdu byl zakreslený tam kde se dělí svodidla - někdy tam bývá ten platový "nárazník". Tam přesně přišel i poslední pokyn, což už je pozdě. Proto by se měl sjezd (dle mého) začínat tam, kde se pruhy na silnici začínají dělit - tam kde končí přerušovaná čára a začíná špička toho šrafovaného trojúhelníku. Potom by i poslední pokyn přišel včas.

Pokud by byl sjezd už na začátku odbočovacího pruhu, pak je pravda že to bude tlačit do pruhu moc brzy.
kerpof
Posts: 14
Send a message
Válcuju s iPhone 4S ve Škodě Superb. AM pro Plzeň a Plzeň-jih.

Post by kerpof
Upravil jsem onen sjezd podle toho co píšu a tak až se změny projeví tak to otestuju v praxi...
kerpof
Posts: 14
Send a message
Válcuju s iPhone 4S ve Škodě Superb. AM pro Plzeň a Plzeň-jih.

Post by kerpof
Tak jsem se konečně dostal k otestování onoho upraveného sjezdu (junction je v místě špičky toho šrafovaného trojúhelníku - tam kde končí přerušovaná čára) a zdá se to jako ideální varianta, navigace hlásí včas tak jak má a poslední povel přijde přesně v místě kde je poslední možnost změnit pruh. Přesně tak to hlásí i Navigon (pro iPhone).

Testováno na běžné čtyřproudovce při 90 km/h. Ještě by to chtělo vyzkoušet to samé na dálnici ve 130 km/h ale nepředpokládám že by se to chovalo jinak.
kerpof
Posts: 14
Send a message
Válcuju s iPhone 4S ve Škodě Superb. AM pro Plzeň a Plzeň-jih.

Post by shalafi
Ale tam kde sa vzdaluje cesta uz z dialnice neodbocis.
Aj informacne tabule su (2000m) 1000m a 500m pred zaciatkom odbocovacieho pruhu. Posledna znacka je presne v mieste kde odbocovaci pruh zacina. (Este je jedna informacna aj v mieste kde sa cesta zacina vzdalovat, tam uz sa ale preradit nemozes.)
Myslim si, ze navigacia by mala ukazovat vzdialenosti viacmenej synchronne s tymito znackami. Cize v mieste kde je vo Waze naznacene odbocenie by sa aj realne malo dat preradit do odbocovacieho pruhu.
shalafi
EmeritusChamps
EmeritusChamps
Posts: 1773
Has thanked: 158 times
Been thanked: 177 times
Send a message