Hoofdpagina View history

Other languages:

Welkom bij Waze Nederland

Welkom Wazer!

Je bent geïnteresseerd in Waze en vraagt je af wat voor soort app Waze is.
Je gebruikt de app en vraagt je af wat je kunt doen om het te verbeteren.
Je werkt aan de kaart en vraagt je af hoe je een bepaalde situatie het best kunt aanpakken.

Voor algemene informatie kun je de global Wiki pagina's en de Waze home page bezoeken.
Voor informatie over Waze op de ABC-eilanden kun je naar hun Wiki gaan.

Deze Wiki geeft specifieke informatie over Waze in Nederland.

Wat is het

Waze is 's werelds grootste community-based verkeers en navigatie app. Er zijn veel navigatie apps. Veel van deze apps zijn gebaseerd op kaarten die een paar maal per jaar bijgewerkt worden. Dit zorgt voor al snel verouderde kaarten en onjuiste navigatie instructies. Waze is anders. De kaarten van Waze worden haast elke dag vernieuwd. De kaarten worden continu up-to-date gehouden door de vrijwilligers van de Nederlandse Waze gemeenschap. Dus, borden langs de kant van de weg "Navigatie uit" gelden niet voor Waze. Waze heeft de meest recente kaarten, en het is gratis.

De app gebruikt kaart informatie en de GPS van je smartphone. Waze gebruikt waar mogelijk de al op je telefoon aanwezige kaarten van de routes die je eerder gereden hebt. Zo wordt het data gebruik beperkt. Kaarten van nieuwe gebieden en verouderde informatie worden van de Waze servers opgehaald. Wanneer je in de gebieden rijdt waar je onlangs eerder met Waze bent geweest is het mogelijk Waze te gebruiken zonder internet verbinding, maar de beste navigatie ervaring krijg je toch met een internet verbinding.

Voor meer informatie over de Waze app kun je de global Wiki page bezoeken.

Wat kan ik doen

Ben je geïnteresseerd in wat jij kan doen voor de Waze gemeenschap?

Onze kaarten zijn erg compleet, maar steden, wegen, het platteland: alles verandert steeds. Jij bent het meest waardevol met jouw locale kennis. Jij kan ons helpen om de Waze kaart up-to-date te houden.

Zijn er wegwerkzaamheden bij jou in de buurt gepland?
Wordt er een nieuwe wijk gebouwd?
Worden er nieuwe wegen aangelegd?
Zijn er wijzigingen in een- / twee-richting verkeer?
Soms missen er nog gegevens of zijn deze niet meer accuraat. Denk aan: maximum snelheid, huisnummers.


Zijn er in jouw buurt bijzondere plaatsen / locaties die voor Wazers interessant kunnen zijn als bestemming zoals een tankstation, parkeerplaats, ziekenhuis, school etcetera. Ga na of ze al op de kaart voorkomen en of de aangegeven informatie nog klopt. (Openingstijden, telefoonnummer, e.d.)

Wanneer je nieuw bent en je wilt ons helpen met het bijwerken van de kaart, lees dan vooral eerst de Quick start guide door en vergeet vervolgens niet de pagina Verbeter je vaardigheden te bekijken. En, wanneer je de kaart aan het bewerken bent: houd de KISS principes voor ogen!

Slack is ons belangrijkste onderlinge communicatie middel. Meld je aan via de Slack invitatie pagina. Wanneer je vragen hebt, aarzel niet ze te stellen. Er zijn hier altijd ervaren editors beschikbaar om je vragen te beantwoorden. Ook het lezen van andermans vragen en antwoorden kan heel leerzaam zijn. Voor de betekenis van veel gebruikte afkortingen zie de Afkortingen pagina.

Voor een schematisch overzicht van de mogelijkheden voor beginners zie het Beginners overzicht.

Hoe kan ik het doen

Wanneer je hier bent om een antwoord te vinden op een gedetailleerde vraag en je hebt de Quick start guide al gelezen, kijk dan eens naar de volgende pagina's:

Of gebruik de Index.

Wanneer je het antwoord niet in onze Nederlandse wiki kunt vinden, kun je ook altijd verder zoeken in de global Waze Wiki.

Main Page | Index