Ανοίγω το θέμα αυτό για να συζητήσουμε το θέμα των καμερών.
Από την αρχή μου ως χρήστης πριν 3-4 μήνες, αλλά και εδώ και κάποιο καιρό είχα ριπορτάρει κάποιες νέες κάμερες στην Εγνατία, και απορούσα μετά από τόσες επικαιροποιήσεις του χάρτη γιατί δεν είχαν εμφανιστεί.
Έψαξα λοιπόν, θα το ξέρετε κάποιοι από εσάς ήδη, αλλά δεν αναφέρεται όταν χρησιμοποιείς την εφαρμογή, ότι μια κάμερα αφού γίνει report από κάποιον πρέπει οπωσδήποτε μετά να γίνει approved μέσα από τον map editor.
Κατά την ταπεινή μου άποψη αυτό είναι το πιο αφανές θέμα στο Waze. Έχω δει άπειρες κάμερες στο χάρτη που δεν έχουν γίνει approved, ακόμα και από σχεδόν όλους τους έμπειρους χρήστες (π.χ. της 20δας-30δας).
Οπότε για να κλείσω, για να το διαβάσουν και όσοι δεν το ξέρουν ήδη, μια κάμερα όταν την κάνουμε report, εμφανίζεται στο map editor με χρώμα καφέ και μόνο όταν γίνει από εκεί approved γίνεται γκρι στο map editor και εμφανίζεται στους οδηγούς στο επόμενο update του live χάρτη.
Πειραματιζόμενος λίγο είδα ότι στις κάμερες ταχύτητας μπορείς να ορίσεις την ταχύτητα και πριν και μετά αφού γίνει approved.
Έχω ακόμα ερώτημα ποιός έχει δικαιώματα να σβήσει μια κάμερα (ο δημιουργός που την έκανε report; και αυτός που την έκανε approved (αν είναι διαφορετικός); και όλοι οι άλλοι χρήστες;)
Να σημειώσω ότι η πιο προφανής ένδειξη ότι η διαχείριση των καμερών είναι κάτι μη προφανές για τους περισσότερους, είναι το γεγονός ότι πολλές κάμερες έχουν γίνει report πριν πολλούς μήνες ή ακόμα και χρόνο και πάνω, και ακόμα υπάρχουν στο χάρτη τείνοντας να γίνουν «άχρηστη πληροφορία» εφόσον δεν έχει επικαιροποιηθεί άμεσα από κάποιον ως approved. Και το ξαναλέω, έχω συναντήσει τέτοιες κάμερες από όλους σχεδόν έμπειρους χρήστες. Είναι λογικό γιατί είναι λίγο περίπλοκος ο τρόπος επιβεβαίωσης στατιστικά.
Αποτέλεσμα αυτού, έχουν στο ίδιο σημείο γίνει report οι ίδιες κάμερες από 2-3 ή και 4 χρήστες, αλλά καμία δεν εμφανίζεται γιατί καμία δεν έχει γίνει approved!
Αυτό που προτείνω είναι σκανάροντας όλοι τις περιοχές που επεξεργαζόμαστε στο χάρτη να βλέπουμε αν υπάρχουν καφέ κάμερες και να τις κάνουμε approved, αφού εκείνη τη στιγμή δεν είμαστε σίγουροι μη οδηγώντας αν υπάρχει κάμερα ή όχι. Κάνοντας approved αυτές θα εμφανιστούν στο χάρτη και ο εκάστοτε οδηγός μετά (κι εμείς οι ίδιοι πιθανόν) θα μπορεί να πατήσει “not there”, ώστε να γίνει μετά not approved και να ξαναγίνει καφέ στο χάρτη! Έχει όμως τεράστια σημασία μετά στο καπάκι όσο έχουμε πρόσφατη τη διαδρομή να πάμε να την σβήσουμε από τον map editor.
Συμφωνείτε με τη μεθοδολογία; Έχετε να προτείνετε κάτι άλλο;
Ξέχασα να αναφέρω επίσης ότι έχει σημασία να οριστεί και η σωστή τιμή στο όριο ταχύτητας.
Είδα σε αρκετούς κλειστούς αυτοκινητόδρομους να έχουν οριστεί κάμερες με όριο 120, ενώ και βάσει νομοθετικής ρύθμισης αυτό πλέον είναι στα 130. Όπου βρείτε κάτι σχετικό διορθώστε το, το διόρθωσα σε μερικές.
Από εκεί και πέρα, πρέπει να έχουμε γνώση του εκάστοτε δρόμου γιατί στο λοιπό επαρχιακό δίκτυο, το όριο ταχύτητας μεταβάλλεται ακανόνιστα, όπως αυτό ορίζεται την κάθε φορά από τις εκάστοτε πινακίδες.
Συμφωνώ με την πρόταση του karapan για τις speed cameras. Παράλληλα, αυτό που εντοπίζω στην πόλη της Θεσσαλονίκης, είναι το ξαφνικό “ξεφύτρωμα” red-light cameras. Πραγματικά δεν γνωρίζω αν υπάρχει στην πραγματικότητα τέτοιου τύπου κάμερα μέσα στην πόλη, σίγουρα πάντως όχι σε όλα αυτά τα σημεία που εμφανίζονται. Ενδεχομένως κάποιος να τις έχει μπερδέψει με τους σηματοδότες (traffic lights). Προτείνω να τις σβήσουμε όλες για να καθαρίσει και ο χάρτης. Ούτως ή άλλως trigg-αρουν τον οδηγώ καθώς περνάει από δίπλα τους.
Υπάρχουν τελικά έστω και ελάχιστες red light κάμερες στην Ελλάδα; Εγώ δεν έχω δει ποτέ.
Στη Θεσσαλονίκη, έσβησα μερικές (3-4) γιατί μύριζε από το χιλιόμετρο ότι αυτοί που τις έκαναν report, νόμισαν ότι το θέμα αφορά την ύπαρξη φαναριών. Ήταν σε κάτι εντελώς απομακρυσμένα σημεία που δεν υπήρχε καν πιθανότητα να υπάρχει κάμερα φαναριού, όταν με το ζόρι υπάρχει φανάρι.
Red light δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Τουλάχιστον τέτοια αναφορά δεν έχει γίνει πουθενά μέχρι σήμερα και όσες υπάρχουν είναι λανθασμένες.
Χρειάζεται προσοχή γιατί με τις κάμερες υπάρχει ένα θέμα. Π.χ. οι κάμερες στον Πειραιά ή τη Θεσσαλονίκη, όσες βρίσκονται εντός πόλης δηλαδή, αναφέρονται συνήθως από τους χρήστες ως ταχύτητας (το ίδιο παρατηρείται και στο trapster), ενώ στην πραγματικότητα είναι Bus Lane, δηλαδή επιτηρούν απλά την τήρηση των λεωφορειολωρίδων και δεν καταγράφουν για ταχύτητα (και πώς να το κάνουν όταν δουλεύουν με πιεζοηλεκτρικές λωρίδες, άρα δεν πιάνουν και τις 3 π.χ. λωρίδες του δρόμου).
Επίσης, να σημειωθεί ότι σε κάποια σημεία υπάρχουν όντως διπλές κάμερες (π.χ. Πάτρα - Πύργος) που στη θέση των παλιών αναλογικών (με φιλμ) Gatso τοποθετήθηκαν σύγχρονες ψηφιακές (απευθείας σύνδεση στο κέντρο ελέγχου ή χρήση κάρτας μνήμης) με ελάχιστα μέτρα διαφορά (π.χ. 5-10m).
Ένας γενικός κανόνας για εφαρμογές τύπου Waze και Trapster είναι να μην αναφέρονται καθόλου οι κάμερες Bus Lane, παρά μόνο οι πραγματικές κάμερες ταχύτητας. Ως επιπλέον βοήθημα για όποιον ενδιαφέρεται να επικυρώσει ή ακυρώσει τη θέση κάποιας κάμερας είναι η δουλειά που έχει γίνει στο gpspocketpc (http://www.pois.gr) που υπάρχουν έτοιμες οι θέσεις των καμερών ανάλογα με το είδος τους και σε πολλές περιπτώσεις (εδώ έβαλα το χεράκι μου κι εγώ) και τα όρια ταχύτητας.
Μία ακόμη επισήμανση σχετικά με τα όρια. Αυτή τη στιγμή τα όρια στους αυτοκινητοδρόμους είναι 130 km/h, αλλά αυτό αν δεν υπάρχει άλλη σήμανση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, υπάρχει σήμανση που διατηρεί το παλιό 120 km/h για διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης. Γι’ αυτό θέλει μεγάλη προσοχή να μη δηλώνουμε όρια άλλα από αυτά που λένε οι πινακίδες. Π.χ. Εγνατία υπάρχουν κάμερες στα κομμάτια που το όριο είναι 130 (ο δρόμος που συνήθως το όριο είναι τόσο στα ανοιχτά κομμάτια) και υπάρχουν κάμερες κάποιες παλιές αμερικάνικες Redflex πριν τις σήραγγες στη Βέροια με όριο 90 ή και 80.
Σε μία εφαρμογή όπως το Waze (και λιγότερο το trapster) απαιτείται να υπάρχουν περασμένες όλες οι κάμερες ταχύτητας, όχι, όμως, αυτές για τήρηση λεωφορειολωρίδων ή τα μπλόκα της Τροχαίας για τα οποία - θεωρητικά - θα υπάρχει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο. Αν κάποιος από τους έχοντες τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλα τα σημεία επιθυμεί, καλό είναι να περάσει ΟΛΕΣ τις σταθερές κάμερες. Αυτές θα βρεθούν στη δωρεάν βάση του gpspocketpc.gr στην παρακάτω διεύθυνση:
Να επαναλάβω ότι απαιτείται να περαστούν ΜΟΝΟ οι Κάμερες Ταχύτητας και όχι οι υπόλοιπες κατηγορίες. Για τις περισσότερες υπάρχει δίπλα και το όριο ταχύτητας, οπότε άνετα μπορεί να περαστεί και αυτό. Τελευταία, υπάρχουν αναφορές για ενεργοποίηση των καμερών στην Α.Ο. για ιδιαιτέρως χαμηλές ταχύτητες* (π.χ. για ταχύτητες >75 km/h σε όριο 70 στην Περιφερειακή Υμηττού), οπότε είναι άμεση ανάγκη να υπάρχουν οι κάμερες περασμένες.
Από μια ματιά που έριξα η κατάσταση στο χάρτη είναι τραγική, όσον αφορά στις κάμερες. Ενδεικτικά αναφέρω ό,τι είδα με μια πρώτη ματιά: Στην είσοδο της Α.Ο. η κλασσική κάμερα στο τούνελ (όριο 100) έχει αναφερθεί πολλαπλές φορές. Στην κάθοδο της Λ. Κηφισού η κάμερα έχει όριο 90 αντί 80 και είναι κλειδωμένη, άρα δεν μπορώ να τη διορθώσω. Κοιτώντας λίγο δεξιότερα, προς Λ. Αχαρνών κτλ υπάρχουν δεκάδες κάμερες περασμένες που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Οι περισσότερες είναι είτε κάμερες Bus Lane, είτε απλές κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας. Χρειάζεται εκ βάθρων αντιμετώπιση του προβλήματος, ίσως με διαγραφή όλων των καμερών και πέρασμα από την αρχή όσων υπάρχουν καταγεγραμμένες από τους χρήστες στο gpspocketpc.gr. Διαφορετικά θα ακούμε ειδοποιήσεις που ουσιαστικά είναι από άχρηστες έως ενοχλητικές.
Αν υπάρχει κάτι που να μπορώ να κάνω, να βοηθήσω με κάποιον τρόπο στον συγκεκριμένο τομέα θα χαρώ να το κάνω. Απλά, επιτόπια καταγραφή δεν μπορώ να κάνω παρά για ελάχιστες κάμερες, προφανώς όσες βρίσκονται εντός Αττικής ή άντε στον άξονα Αθήνα - Πάτρα - Γιάννενα και αυτά μόνο το Πάσχα που θα ανέβω στο χωριό.
Ευχαριστώ.
Παλαιότερα, ίσχυε ο εξής κανόνας, για τις κάμερες: δεν ασχολούνται αν δεν υπάρχει υπέρβαση ορίου που οδηγεί σε αφαίρεση διπλώματος (με τον νέο ΚΟΚ +30 του ορίου, με τον παλιό +40). Έτσι, οι κάμερες ενεργοποιούνταν για ταχύτητα +35 km/h του ορίου (για να περιλάβουν και το 2% σφάλμα που έχουν στη μέτρηση). Σήμερα, λόγω οικονομικής κρίσης = χαμηλές ταχύτητες για οικονομία, για να μαζέψουν χρήματα έχουν ρυθμίζει τις κάμερες, ώστε να ενεργοποιούνται για μικρές υπερβάσεις του ορίου. Τώρα, αν θα στείλουν τελικά τις κλήσεις που αντιστοιχούν σε 20€ (παράβαση < 20 km/h του ορίου) ή σε 50€ (παράβαση 20 - 30 km/h του ορίου) δεν το γνωρίζει κανείς μιας και οι αποστολές σημειωμάτων καθυστερούν αρκετούς μήνες τις περισσότερες φορές.
Είδα πως κάποιες τις έχουν ήδη κάνει edit άλλοι wazers.
Δεν πείραξα τίποτα αλλά προσωπικά βάζω το όριο στις κάμερες στο 0 ώστε να ενημερωθεί ο χρήστης έτσι και αλλιώς. Εναλλακτικά αν το όριο είναι 100 και εσυ πας με 90 και “γκαζώσεις” 100 μέτρα πριν θα λάβεις ενημέρωση πως σε 70-80 μέτρα έχει κάμερα, που δεν είναι και ότι καλύτερο.
Θα πρέπει να κοιτάξουμε να βγάλουμε μια κοινά αποδεκτή βέλτιστη πρακτική σχετικά.
Updated: March 16, 2015 by A3R0P0R0S(4) αλλά ο συγκεκριμένος χρήστης έχει να μπει στο forum από το 2014 οπότε ότι pm και να έχω στείλει δεν τα διαβάζει.
Το έβαλα 0.
Μέχρι να καταλήξουμε σε μια κοινή πρακτική προτιμώ να λαμβάνουν όλοι οι χρήστες την ενημερώση παρά κάποιος που περνάει το όριο 100 μέτρα πριν να λαμβάνει “Κάμερα σε 100 μέτρα” και να τσεκουρώνει τα φρένα.
Άποψή μου είναι πως η κάμερα πρέπει να είναι ρυθμισμένη στο όριο που ισχύει εκεί που είναι η κάμερα. Ο βασικός λόγος είναι γιατί έτσι θα μπορεί να υπάρχει κοινή ρύθμιση για όλες τις κάμερες μέσω τις εφαρμογής. Π.χ., μπορεί το waze να προειδοποιεί όταν η ταχύτητα πορείας είναι πάνω από το όριο εκεί που είναι η κάμερα. Επίσης όμως μπορεί να προειδοποιεί όταν το όριο είναι π.χ. 120% της ταχύτητας, ή μπορεί να προειδοποιεί, απλά εκεί όπου είναι η κάμερα. Ουσιαστικά, μηδενίζοντας την τιμή max speed στην κάμερα, εξαλείφουμε μια “διάσταση” της πληροφορίας που έχουμε, και όλες οι κάμερες ξαφνικά γίνονται ίδιες.
Για παράδειγμα, ξέρω για μία κάμερα στην περιοχή όπου κινούμαι που το όριο είναι 110 km/hr και ζήτημα αν πηγαίνει κανείς ποτέ πάνω από 90. Εκεί, ναι, προτιμώ να μην ακούω την προειδοποίηση όταν πηγαίνω με 80. Επιπλέον, αν βάλουμε 0 χλμ/ώρα σαν ρύθμιση, φανταστείτε να υπάρχει στην περιοχή της κάμερας μποτιλιάρισμα, και να ακούει ο οδηγός προειδοποίηση επανειλημμένα για κάμερα ενώ πηγαίνει 0-5 χλμ/ώρα.
Θεωρώ ότι μηδαμινή την πιθανότητα του να είναι κάποιος οδηγός που θα γκαζώσει και θα περάσει το όριο εκεί ακριβώς όπου είναι η κάμερα ενώ πριν το waze δεν τον έχει ενημερώσει (επειδή δεν είχε ξεπεράσει την ταχύτητα της κάμερας). Έπειτα η δουλειά του waze δεν είναι να προστατέψει πλήρως τον κάθε οδηγό αλλά να του δίνει πληροφορίες για να διευκολύνει την πορεία του στον δρόμο.
Δε συμφωνώ απόλυτα αλλα καταλαβαίνω το σκεπτικό σου. Ισως το 0 να ειναι υπερβολικό αλλα νομιζω πως δεν πρεπει να ειναι ακριβώς πανω στο όριο, για τον λόγο που περιέγραψα. Ισως κατι πιο γενικό, πχ στα 50 να ειναι καλυτερο.
Θες να γράψεις μια πρόταση για βέλτιστη πρακτική, ειδικά για τις κάμερες; Λογικά θα ειναι μικρή.
Jimmy δεν ξέρω τι και πως, αλλά δεν μου ήρθε ειδοποίηση για την απάντησή σου και την είδα τώρα τυχαία. Θα μπορέσω να συντάξω μια πρόταση για βέλτιστη πρακτική, αλλά καλό θα ήταν νομίζω να ακουστούν περισσότερες γνώμες. Θα προσπαθήσω να δω τι γίνεται σε άλλες χώρες και να σας ενημερώσω.
Σκέφτηκα έναν ακόμα λόγο για να ρυθμίζονται στο όριο: Στον ΒΟΑΚ επικρατεί η τακτική της τροχαίας να έχει μεν τα “κουφάρια” από τις κάμερες στημένα αλλά πραγματική κάμερα να έχουν μόνο σε ένα ποσοστό και να τις μετακινούν από θέση σε θέση. Δηλαδή ποτέ δεν ξέρεις αν κάποια κάμερα είναι dummy και ποια πραγματική. Αν ενημερώνεσαι μόνο για τις περιπτώσεις όπου είσαι κοντά στο όριο και πάνω από αυτό, ενημερώνεσαι μόνο εκεί που πιθανόν θα κάνει την διαφορά.
No prob Παναγιώτη.
Συμφωνώ και εγώ, καλό θα ήταν να ακούσουμε και άλλες γνώμες.
Το θέμα με dummy ή όχι είναι διαφορετικό και δεν νομίζω πως μπορούμε να το αντιμετώπισουμε μέσω waze εκτός αν ένας local champ (στη συγκεκριμένη περίπτωση εσύ) μπορεί να βεβαιώσει 100% ότι μια κάμερα είναι dummy.
Για τις ενημερώσεις, η μόνη ένσταση μου είναι στο πόσο μακρυά θα λαμβάνεις την ενημέρωση για αυτό τελικά προτείνω το όριο (της κάμερας) να είναι πχ 50Km κάτω απο το όριο της περιοχής. Θα κοιτάξω μήπως μάθω κάποιες επιπλέον λεπτομέρειες και θα επανέλθω.
Δεν ξέρω αν πρέπει να το γράψω εδώ, αλλά θεωρώ πως πρέπει να υπάρχει μια επιπλέον ρύθμιση/επιλογή στο Popup για τις κάμερες, πέρα του “not there”
Κάτι σαν “confirm” ή “there” με την οποία να επιβεβαιώνουμε την ύπαρξη της κάμερας και να σταματά η εφαρμογή να μας ρωτά σε κάθε πέρασμα.
Περνάω από κάποιες κάμερες 8-10 φορές την ημέρα και συνέχεια μένει το Popup ανοιχτό.